Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
© Rmn-grand Palais (musée du Louvre) / Gérard Blot/© Photo RMN - Gerard Blot
Foto: © Rmn-grand Palais (musée du Louvre) / Gérard Blot/© Photo RMN - Gerard Blot

Marie-Guillemine Benoists 'Portræt af Madeleine' er et af de malerier, der har fået ny titel på Musée d'Orsays udstilling. Før hed billedet 'Portræt af Negerinde'.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra 'Portræt af en Negerinde' til 'Portræt af Madeleine': Sorte modeller bliver æret på museum i Paris

Udstillingen på Musée d’Orsay skal fokusere på de oversete og anonyme sorte modeller i fransk billedkunsts mesterværker.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstudstilling. Hvis du besøger det fine kunstmuseum Musée d’Orsay i Paris, vil du finde en ganske særlig udstilling.

’Sorte modeller: Fra Géricault til Matisse’ sætter fokus på tilstedeværelsen af sorte modeller i fransk billedkunst fra 1800-tallet frem til i dag.

Ifølge kulturmagasinet Hyperallergic har nogle af de værker, hvor anonyme sorte kvinder optræder, fået nye titler for at ære de sorte modeller. Det gælder blandt andet Marie-Guillemine Benoirs ’Portræt af en Negerinde’, der er blevet omdøbt til ’Portræt af Madeleine’ i anledning af udstillingen.

Udstillingen havde først premiere på The Wallach Art Gallery i New York og skal vise, hvordan sorte modeller har været repræsenteret i billedkunst uden at ære identiteterne på de kvinder, der optræder som motiver på malerierne.

Udstillingen indeholder værker fra kunstnere som Théodore Géricault, Charles Cordier, Eduard Manet og Henri Matisse.

Den er udspringet af Denise Murrells afhandling fra Columbia Universitys afdeling for kunsthistorie og arkæologi. Hun har undersøgt, hvordan sorte kvinder spillede en stor rolle i den franske billedkunst, selv om de ikke optræder i historien.

Murell fortæller, at mange af kvindernes identiteter er blevet skæmmet af »unødvendige referencer til deres race« såsom ordet ’negerinde’.

»Kunsthistorien lod dem i stikken. Den har bidraget til konstruktionen af de her motiver som racemæssige typer i stedet for de individer, de var«, siger Denise Murell.

Udstillingen kan opleves på Musée d’Orsay i Paris frem til 21. juli.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden