0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Svend Brinkmann vil vende dannelsen på hovedet: Nu skal djøf'erne, lederne og professorerne oplyses

Erkendelse og viden er ikke blot at kunne ’se’, men også at kunne ’gøre’ – altså producere, tilvirke, kultivere, skriver Svend Brinkmann i denne klumme, hvor han vender rundt på Grundtvigs tanker.

Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Er lyset for de lærde blot?

Det spørgsmål stillede Grundtvig, og han gav som bekendt et afkræftende svar i sin sang fra 1839 med samme titel. Lyset er for alle – bønder såvel som lærde, kvinder såvel som mænd – og oplysning skulle være for hele folket, der snart kunne tage på højskole og gennem det folkelige fællesskab opnå almen dannelse.

Hele denne tanke er – sammen med andels- og arbejderbevægelserne – en bærende søjle i idéen om Danmark.

Jeg har længe interesseret mig for dannelsestanken som en slags oase i et samfund, der i øvrigt er præget af konkurrence, præstation og nytteorientering. Jeg er overbevist om, at vi med ideen om en almen dannelse har noget at bygge på som modvægt til tidens individualisering med alt, som deraf følger af ensomhed, stress og krav om selvoptimering.

Men jeg er bange for, at vi med et rent oplysningsideal for dannelsen risikerer at miste sansen for andre af dens aspekter.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce