0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mød min far, hun er skidesjov: Hvad er det egentlig, folk er bange for, når de hidser sig op over kønsneutralt sprog?

Det er svært at tale om køn, men det er endnu sværere at lade være, skriver Anders Haahr Rasmussen i denne klumme.

Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg datede for nogle år siden en arkitekt fra Iran, der boede og arbejdede i København. Vi snakkede engelsk, hvilket hun havde glimrende styr på, bortset fra at hun ofte byttede rundt på he og she. Sådan: »My father is really funny, but she never laughs at my jokes«.

Jeg undrede mig og spurgte ind til det, og hun forklarede, at hendes modersmål, farsi, brugte det samme pronomen for kvinder og mænd, så hun var ikke vant til at skulle skelne, sprogligt.

Jeg havde svært ved at forestille mig, hvordan det var at tale et sprog, der ikke skelnede mellem han og hun. Men da jeg undersøgte det nærmere, viste det sig at være ret udbredt. Heller ikke på finsk eller ungarsk eller tyrkisk gør man forskel på stedordenes køn. Baskisk, malay og georgisk. Listen er lang.

Det slår mig, når jeg læser de voldsomme reaktioner på den e-mail, en institutleder ved Københavns Universitet har sendt ud til sine undervisere med forslag til, hvordan de med fordel kan undgå at bruge kønnede betegnelser som ’damer/piger’ eller ’gutter/drenge’, når de skal have samling på flokken af studerende, der ofte har et spraglet kønsudtryk med transkønnede og ikke-binære personer iblandt.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce