0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale
Foto: Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale

En række af de ulovligt udgravede genstande fra Calabrien blev fundet på en af de anholdtes ejendom.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kriminelle 'arkæologer' solgte antikke fund for millioner via store auktionshuse

23 italienere er anholdt for at grave Syditaliens kulturarv op og sælge den ulovligt i udlandet, oplyser det italienske kulturministerium.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Med bulldozere og avancerede metaldetektorer gravede kriminelle tusinder af oldtidsfund fri af jorden i den syditalienske region Calabrien og solgte dem ulovligt på det internationale marked.

Det er ifølge det italienske kulturministerium baggrunden for en stor internationalt koordineret politikation, som i går førte til anholdelse af 23 italienske statsborgere, der ifølge efterforskere menes at indgå i en international kriminel ring med speciale i kulturarv, skriver den statslige italienske tv-station Rai.

Ifølge det særlige italienske politikorps til beskyttelse af kulturarven drejer det sig blandt andet om krukker, smykker og vaser fra 4. og 3. århundrede før vor tidsregning til en værdi af millioner af kroner, skriver Rai.

»De blev sat til salg i vigtige internationale auktionshuse og solgt til endog meget høje beløb«, udtalte efterforskerne mandag ved en pressekonference, skriver britiske The Guardian i Italien.

Konkret blev fundene fra de ulovlige udgravninger afsat i Tyskland, England, Frankrig og Serbien, hvorfor efterforskningen, der blev koordineret via det europæiske politisamarbejde Europol, konkret fik støtte af efterforskere i London og Baden-Württemberg og af fransk og serbisk politi.

1 million genstande er væk

Aktionen, som ifølge Rai havde deltagelse af over 350 betjente, førte således også til ransagninger i London, og efterforskningen har bragt flere tusind ulovligt solgte genstande for dagens lys, oplyser efterforskerne; heraf blev talrige fundet i de anholdtes private hjem.

Hos en af de formodede ledere af det kriminelle netværk fandt politiet blandt andet 5 vaser og flere olielamper i terrakotta, tallerkener med dyrescener, forskellige fibulaer og andre smykker, ligesom også redskaberne, der angiveligt blev brugt til de kriminelle udgravninger, blev beslaglagt her, oplyser efterforskerne ifølge Rai.

Tyveri og ulovligt videresalg af landets overdådige kulturarv er et omfattende problem i Italien, hvor 8.405 objekter forsvandt alene sidste år, skriver Guardian med henvisning til den seneste opgørelse fra kunstpolitiet, der hører under Italiens nationale gendarmeri, Carabinieri.

Det drejer sig om alt fra genstande som de beskrevne fra Calabrien over antikke våben til middelalderlige håndskrifter, statuer og malerier, der blandt andet forsvinder fra landets kirker.

Mens Carabinieri gennem tiden har genfundet over 3 millioner genstande, er mere end 1 million stadig forsvundet, skriver The Guardian.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden