0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

De gider ikke vente længere på at få ordet: »Jeg mærker, der nærmest er en revolution på vej. Et oprør«

Aktivismen er tilbage. Vi har set Jonas Eika, Greta Thunberg samt en religionsstuderende med styr på symbolikken erobre de ældre generationers mest hæderkronede talerstole. Overalt i Danmark engagerer unge sig i deres mærkesager, og overalt i verden går unge på gaden og skaber forandring. Det ligner mere og mere et nyt ungdomsoprør. Men er det også en krig mellem generationer?

FOR ABONNENTER

Frederik IX var konge, Mogens Fog var rektor på Københavns Universitet, og Finn Ejnar Madsen var en 25-årig psykologistuderende. Han trådte uanmeldt op på talerstolen i protest over nepotisme og overklassens magt på universitetet, og han fik tildelt tre minutters taletid af en let forfjamsket rektor. Kongen med dronning Ingrid ved sin side stirrede med stenansigt på det uventede indslag, tv-kameraerne snurrede, og Finn Ejnar Madsen skrev sig ind i vores kollektive hukommelse som selve symbolet på ungdomsoprøret i 1968 og den indflydelse, oprøret fik på kulturen og livet i Danmark.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce