0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Manden bag copy-paste er død: »Din arbejdsdag er blevet nemmere takket være ham«

Computerudvikleren Larry Tesler var et ikon for computeres tidlige udforming. Han er død i en alder af 74.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Yahoo Blog!/Wikimedia Commons
Foto: Yahoo Blog!/Wikimedia Commons

Larry Tesler arbejdede hele sit liv på at gøre computere mere brugervenlige. Han døde mandag i en alder af 74.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Copy-paste og klipfunktionen på vores computere har vi alle Larry Tesler at takke for.

Han var innovatøren bag disse, som han udviklede hos printer- og kopivirksomheden Xerox’ researchcenter i Palo Alto i 1970’erne.

I mandags døde han i en alder af 74.

Larry Tesler blev født i Bronx, New York i 1945, og specialiserede sig efter studierne på Stanford Universitet i Californien inden for brugerinterface - at gøre computersystemer mere brugervenlige.

Xerox mindes deres tidligere udvikler i et tweet med ordene »Din arbejdsdag er blevet nemmere takket være hans revolutionerende ideer«

Magien opstod hos Xerox

Larry Teslers kolleger på Xerox’ researchcenter i Palo Alto (PARC) stod i 1970’erne bag flere fundamentale opfindelser, som dikterer måden, vi bruger computere i dag.

Det grafiske brugerinterface med ikoner frem for tekst, computermusen og visionen om at en computer ikke skal være større, end at den kan stå på dit skrivebord, er alle idéer undfanget hos Xerox’ afdeling i Palo Alto.

En ung fyr ved navn Steve Jobs, stifteren bag Apple, havde et lunt blik til de ting, der dengang skete hos Xerox’ PARC-afdeling. I 1979 lod han Xerox investere i Apple i bytte for et indblik i teknologien.

Den så så lovende ud, at Steve Jobs året efter inviterede Larry Tesler og flere andre ledende udviklere til at arbejde for ham i stedet, da han fik afslag på at opkøbe Xerox. Det takkede udviklerne ja til.

»De havde ingen idé om potentialet i det, de sad med«, har Apple-stifteren sagt i sin biografi om interessen for Xerox.

Larry Teslers og kollegerne fra PARCS indtrædelse i firmaet førte til den første Macintosh-computer i 1984, som satte en ny standard for brugervenligheden hos personlige computere. Resten er historie.

Efter 17 års ansættelse hos Apple forlod Larry Tesler virksomheden i 1997 for at dedikere sin tid til et programmeringsprogram til uddannelsesinstitutioner. Det projekt blev kørt i sænk efter få år grundet økonomiske vanskeligheder.

Herefter arbejdede han periodevist hos Amzaon og Yahoo’s brugerfladeteams indtil 2009, hvor han blev selvstændig konsulent i Silicon Valley.

Læs mere:

Annonce

Læs mere