Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kulturminister Joy Mogensen (S) sagde først, at kulturlivet ikke skulle have særbehandling, men er nu blevet enig med et flertal i Folketinget om at finde op mod 100 millioner kroner.

Politikere giver særbehandling for op mod 100 millioner til kunstnere

Særordning på 100 millioner vil give kunstnere bedre forhold end freelancere i andre brancher

Kultur

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kunstnere, der har mistet indtægter på grund af coronakrisen, får nu en særlig håndsrækning fra politikerne.

Regeringen og alle partier i Folketinget på nær Nye Borgerlige er blevet enige om en særlig hjælpepakke på op mod 100 millioner kroner.

Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Ordningen er bedre end den, der tilbydes alle andre freelancere på det danske arbejdsmarked. Den indebærer, at kunstnere kan få dækket 75 procent af deres tab, dog maksimalt 23.000 kroner om måneden. Og det særlige ved ordningen er, at kunstnere kan få kompensation for både a- og b-indkomst.

Dermed adskiller aftalen sig markant fra den eksisterende hjælpepakke, der dækker alle faggrupper med freelancearbejde lige fra bogholdere til diætister. De kan nemlig kun få kompensation for den del af deres indtægt, der udbetales som b-indkomst.

»Kunstens vilkår er trængte, fordi mange kunstnere lige nu ikke har mulighed for at lave og udøve kunst. Mange kunstnere har en meget sammensat økonomi, som gør, at de falder uden for regeringens øvrige hjælpepakker. Det har været en vigtig prioritet for mig og for Folketingets partier at finde en løsning, så disse kunstnere også omfattes af det sikkerhedsnet, regeringen har spændt ud under vores samfund i den her krise«, siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Venstre glæder sig over, at kunstnernes økonomi nu er sikret.

»For Venstre har det været vigtigt at få lavet en ordning, som holder hånden under kunstnerne og den meget sammensatte økonomi, de ofte har. Det har vi sikret med denne aftale«, siger kulturordfører Britt Bager.

Skal udbredes

Hos Det Konservative Folkeparti mener kulturordføreren, Birgitte Bergman, at det ville være mere fair, hvis den samme ordning også gjorde sig gældende for freelancere i andre fag. Det er derfor med en smule modvilje, at partiet er gået med til aftalen.

»Vi ønsker så ensrettede løsninger som muligt for alle, og derfor håber vi også, at regeringen vil indkalde til flere forhandlinger, så vi kan få lavet de bedst mulige hjælpepakker. Vi er slet ikke i mål med hjælpepakker på kulturområdet, og min tålmodighed er ved at være brugt op«, siger Birgitte Bergman.

Det Radikale Venstres kulturordfører, Zenia Stampe, vil også arbejde for at udbrede ordningen, så den gælder for freelancere i andre faggrupper.

»Det har været en usikker tid for landets kunstnere. Nu kan de ånde lettet op. Men vi er fuldkommen bevidste om, at vores arbejde ikke er færdigt. Vi vil nu arbejde for at udbrede lignende ordninger til andre erhvervsområder. Ligesom vi vil fortsætte forhandlingerne om at sikre de danske kulturinstitutioner«, siger hun.

Det samme gælder for Enhedslistens kulturordfører, Mai Villadsen:

»I Enhedslisten arbejder vi videre for at sikre, at alle med sammensat indtjening, de såkaldte kombinatører, skal have ordentlig hjælp«.

Kunststøtteordningen er midlertidig og skal hjælpe kunstnere med kombinationsindkomster igennem coronakrisen. Den kan søges af alle kunstnere, der har en årsindkomst på mellem 100.000 og 800.000 kroner. For at modtage støtte skal de kunne dokumentere et tab i a- og b-indkomst på tilsammen minimum 30 procent.

Der er intet loft over, hvor meget ordningen må koste, men Kulturministeriet skønner, at den vil koste op mod 100 millioner kroner.

Ikke rimeligt

Nye Borgerlige er ikke med i aftalen om kunststøtteordning, fordi den ifølge partiets kulturordfører, Lars Boje Mathiesen, stiller kunstnere bedre end alle andre freelancere.

»Det er ganske enkelt ikke rimeligt«, siger han

Lars Boje Mathiensen kalder desuden aftalen for »hullet som en si« og mener, at man med ordningen risikerer, at billedkunstnere i teorien kan få betaling for et maleri to gange:

»De kan få kompensation for et maleri, de ikke sælger nu, men kan så bare sælge det senere. Det er en umoralsk og skødesløs behandling af borgernes skattekroner«.

Annonce

Det samme problem

I sidste uge kritiserede HK og Dansk Magisterforening, at ordningen ifølge et lækket aftalepapir, som Politiken kunne referere fra, ikke skulle gælde for alle freelancere på arbejdsmarkedet.

»Vi har påpeget det her problem med a- og b-indkomst over for alle ordførerne fra begyndelsen. Så de kender godt til problematikken. Spørgsmålet er, om de ikke har tænkt sig at løse det for alle andre faggrupper?«, sagde Kirstine Baloti, der er konsulent og ekspert på freelanceområdet i HK Privat.

»Vores medlemmer har nøjagtig samme problemstilling som kunstnerne. Vi har medlemmer, som for eksempel it-professionelle, bogholdere, grafiske designere, diætister, tolke og personlige trænere, der har taget freelancejobs, der bliver udbetalt som a-indkomst og derfor ikke tæller med i de eksisterende hjælpepakker«.

Dansk Magisterforenings formand, Camilla Gregersen, har også opfordret politikerne til at lave en aftale for alle faggrupper.

»Man bør lappe hele det hul, der er i hjælpepakkerne, så de grupper, der leverer fleksibel arbejdskraft, også får et sikkerhedsnet spændt ud under sig i de her tider«, siger Camilla Gregersen.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts