0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Simon Fals
Foto: Simon Fals
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlag bekræfter: Digteren Yahya Hassan er død

Yahya Hassan slog igennem i 2013 med den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien. Han blev 24 år.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Digteren Yahya Hassan er død, 24 år gammel.

Det bekræfter forlaget Gyldendal i en pressemeddelelse.

Forlagschef Simon Pasternak, der var Yahya Hassans redaktør af begge digtsamlinger, udtaler:

»Yahya Hassan blev 24 år. Fire og tyve år. Det er jo ingenting, det er en katastrofe. Jeg har kendt ham, siden han var 16 år, den her lysende dreng med det enorme talent, nerverne uden på tøjet, men med det store talents søvngængeragtige sikkerhed. Den her insisteren på at have sin egen stemme, forsvare sit territorium, finde sit eget sted – på trods af, hvad folk mente«.

»Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville – med de enorme omkostninger, det havde. Nu er han død. Det er ikke til at bære«, udtaler Simon Pasternak.

Østjyllands Politi oplyser over for Politiken, at man har fundet en død person i Aarhus Vest, men vil ikke bekræfte, at der er tale om Yahya Hassan.

»Vi kan bekræfte, at vi har været ude og undersøge omstændighederne ved dødfunden person i Aarhus V. Der er tale om en mand midt i 20’erne. Der er på nuværende tidspunkt intet i vores undersøgelser, der tyder på, at der har været tale om en kriminel handling,« siger pressemedarbejder Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi.

Trusler på livet

Yahya Hassan blev født i 1995 og viste allerede i folkeskolen interesse for litteratur og dansk. Han blev optaget på Forfatterskolen og brød i 2013 igennem som digter med den selvbiografiske digtsamling ’Yahya Hassan’.


Digtsamlingen brød gennem lydmuren med et brag: Både i kraft af de højtråbende anklager, affattet i versaler, mod det samfund, han var rundet af, og i kraft af at at den væltede kulturparnasset: Anmeldere beskrev ham som det største lyriske talent i sin tid, litterater lagde sig fladt, og digtene fra et liv med mishandling og vold udløste ros, hjerter og stjerner.

I en tid efter debuten var Yahya Hassan en eftertragtet foredragsholder og optrådte på litteraturfestivaler med sine intense recitationer, men hans liv tog en farlig kurs. Hans anklager mod eget miljø havde affødt trusler på livet, og sammen med opmærksomheden om Yahya Hassan gjorde det ham til jaget vildt.

Han fik livvagt fra PET, hvilket han frasagde sig, og han blev involveret i stadig flere sager fra færdselsovertrædelser og gadeuorden til vold, samtidig med at omgangskreds og følgere på sociale medier kunne iagttage en deprimerende nedtur med hash og kokain.

Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn.

I 2016 fik Yahya Hassan en fængselsdom på 1 år og 9 måneder for at have skudt en dreng i foden. Ifølge forsvaret og Yahya Hassans egen forklaring havde han følt sig truet, men han havde båret våben og brugt det, og han kom i fængsel.

Ny digtsamling

I 2017 var han på fri fod igen, men han blev igen involveret i kriminalitet og overtrådte blandt andet et tilhold om ikke at opsøge en kæreste. For halvandet år siden fik han efter endnu en retssag en behandlingsdom på ubestemt tid.

Under retssagen blev han karakteriseret som en selvmordstruet, nedtrykt ung mand med en tung opvækst i bagagen og adskillige indlæggelser på psykiatrisk hospital.

I 2019 udgav han digtsamlingen ’Yahya Hassan2’, og også den blev ekstraordinært godt modtaget: Yahya Hassan blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for samlingen, og i nomineringen blev han beskrevet som ’en enestående stærk stemme i den nordiske samtidspoesi’.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?