0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Britt Bager fra Venstre vil have alt frem i lyset i Loud-sagen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Irriteret V-ordfører om Joy Mogensen: »Det undrer mig, at ministeren møder så uforberedt op«

Kulturminister Joy Mogensen (S) bliver grillet på samråd om det omdiskuterede udbud af en ny radiokanal, som blev vundet af ungdomsradioen Loud foran Radio24syv og DK 4.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der var alt andet end tilfredshed hos Folketingets medieordførere med de svar, som kulturminister Joy Mogensen (S) leverede i samrådet om den omdiskuterede proces, der i efteråret ledte til, at Radio Loud vandt en ny dab-kanal foran Radio24syv og DK 4.

Kulturministeren forklarede på samrådet, at hun ikke lovligt kan tvinge det uafhængige Radio- og tv-nævn til at udlevere sine interne papirer eller for dens sags skyld mødes med Folketingets kulturordførere.

Radio- og tv-nævnet har ikke selv ønsket at lægge interne drøftelser og dokumenter frem. Og derfor kan sagen kun undersøges nærmere ved en uafhængig advokatundersøgelse, lød det fra ministeren på samrådet.

»Det er deres ret som uafhængigt udvalg, og det er en ret, som netop skal sikre mod politisk indblanding«, sagde Joy Mogensen.

Radio- og tv-nævnet er kort sagt en selvstændig myndighed, som ikke er underlagt ministerens instruktionsbeføjelse.

»Det er ikke mine papirer. Det er nævnets«, gentog Mogensen flere gange.

Politikere: Vi insisterer

Samrådet er det seneste kapitel i den heftige debat, der har raset, siden Radio- og tv-nævnet i oktober tildelte Radio Loud sendetilladelse til den nye dab-kanal.

Her har en bred kreds af kulturordførere i de seneste måneder presset hårdt på for at få Joy Mogensen til at fremskaffe korrespondancen eller alternativt få adgang til at læse dokumenterne i et lukket rum, sådan som muligheden for folketingskontrol har sikret det i blandt andet DONG-sagen og flere andre tilfælde.

Begge dele uden held, og det vakte alt andet end tilfredshed blandt de især borgerlige ordførere, der inden samrådet mere end antydede, at Joy Mogensen var tæt på at miste deres tillid. Også Radikale Venstres Jens Rohde var utilfreds.

»Skal jeg tolke ministerens svar sådan, at ministeren ikke vil finde en vej ind til, at vi kan få de dokumenter? For det kan jeg lige så godt sige: Det kommer vi til at insistere på, og vi vil finde vores vej ind til det«, siger han.

Det er et pres, som udfordrer lovgivningen og den armslængde, der skal sikre, at politikere ikke blander sig i, hvad der sendes i radioen, parerede Joy Mogensen.

»Jeg har meget svært ved at opfatte det her som andet, end at en hel masse politikere prøver at presse mig til at gøre noget, der er ulovligt«, sagde hun.

Selve tilliden til ministerens forklaring på, hvorfor Folketinget ikke kan tvinge Radio- og tv-nævnets dokumenter ud af ministeriet, var til at overskue på samrådet.

»Jeg vil opfordre ministeren til hurtigst muligt at fremsende et notat, der viser, at vi som folketingsmedlemmer på ingen som helst måde i fortrolighed kan få adgang til at se de her dokumenter«, sagde Venstres Britt Bager.

»Vi er et andet sted«

Ministerens svar skabte stor irritation hos Venstres medieordfører, Britt Bager, som gik hårdt til ministeren.

»Jeg vedstår mig gerne arv og gæld i forhold til dab-udbuddet, og det er derfor, jeg synes, at alt skal frem i lyset«, sagde Britt Bager.

»Og derfor undrer det mig simpelthen, at ministeren holder hånden over det, som er foregået. Og det undrer mig, at ministeren møder så uforberedt op, at hun ikke engang kan henvise til en hjemmel. Det var kardinalpunktet i sidste samråd at få udleveret den korrespondance«.

Hertil bedyrede Joy Mogensen flere gange, at hun var villig til at gå så langt, som lovgivningen giver hende mulighed for.

»Jeg er villig til at gå så langt, jeg kan, inden for de beføjelser, jeg har, i forhold til at skabe klarhed i denne sag«, sagde ministeren.

Annonce

»Jeg vil gerne, når samrådet er slut, diskutere med jer, om der er mulighed for at definere en advokatundersøgelse«.

Men det er ikke længere en mulighed, lod Radikale Venstres Jens Rohde forstå. Han har ellers flere gange nævnt netop en advokatundersøgelse som alternativ mulighed:

»Der er bare ikke grundlæggende tillid til, at en advokatundersøgelse kan bryde de mure ned, der er i systemet. Jeg konstaterer igen, at vi har et system, der lukker sig om sig selv, og jeg synes i høj grad, at ministeren bidrager til det«.

»Oven på det her samråd må jeg bare konstatere, at vi er et andet sted«, sagde Jens Rohde.

I onsdagens Politiken luftede han, at også hans tillid til Joy Mogensen vaklede i sagen.

Opdateret: Denne artikel var oprindeligt et telegram fra Ritzau. Artiklen er nu blevet erstattet med en ny artikel om samrådet med flere citater.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden