0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan ser indgangen til Internet Archives såkaldte nødbibliotek ud.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store forlag trækker 'nødbibliotek' med 1,3 millioner gratis bøger i retten

Nonprofitorganisation siger, at de har skabt et ’nødbibliotek’ under coronakrisen. En række forlag mener, at de stjæler forfatternes og forlagenes penge.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et nødbibliotek.

Sådan kalder nonprofitorganisationen Internet Archive de 1,3 millioner bøger, de har gjort frit tilgængelige til lån på nettet, efter de fleste amerikanske biblioteker er lukket på grund af covid-19.

Tyveri, kalder forlag og forfattere det.

Det skriver New York Times.

Nu trækker en række forlag som Penguin Random House, HarperCollins, Hachette og Wiley organisationen i retten for brud på ophavsretten.

»Der er ikke noget som helst innovativt eller omvæltende ved at lave komplette kopier af bøger, du ikke ejer rettighederne til, og så forære dem væk«, siger Maria A. Pallante, der er præsident for sammenslutningen af amerikanske forlag til New York Times.

Internet Archive er et onlinebibliotek med det formål at gøre al viden tilgængelig for alle. Bibliotekets stifter og chefbibliotekar, Brewster Kahle, mener ikke, at det han gør, er anderledes end andre biblioteker.

»Som et bibliotek anskaffer Internet Archive sig bøger og låner dem ud, som biblioteker altid har gjort«, skriver han i en mail til New York Times.

Han skriver, at han har fjernet restriktionerne på udlån, fordi de amerikanske biblioteker for tiden er lukkede, og fordi landets skolelærere ifølge Kahle mangler bøger til deres undervisning. Sagsøgerne mener modsat, at han piratkopierer bøger uden at betale de licensaftaler, andre biblioteker betaler for, hvis de låner bøger ud digitalt.

Internet Archive er mest kendt for Wayback Machine, et system, der arkiverer sider på nettet, så de bliver bevaret selv, når de lukker.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden