0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tyske motorveje gør en del for litteraturen

Truckerbiblioteket ’Kør og Hør’ i Padborg er en succes – langturschaufførerne låner og hører romaner, dokumentar og sprogkurser på vej ned gennem Europa. Eksperimentet har højnet trafiksikkerheden, mener folkene bag.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den bulgarsk-amerikanske kunstner, landskabsindpakkeren Christo, kan godt misunde Padborg den her installation:

Imponerende rækker af lastvognstrailere flankerer vejen ind mod Nordeuropas største transportcenter og pakker markerne ind i farver. Også skulpturerne i de EU-finansierede rundkørsler på ruten bærer præg af, at noget storladent på hjul er under opsejling.

Så er vi der – midt i det fem kvadratkilometer udstrakte trucker-land, hvor der årligt tankes 190 millioner liter diesel og dagligt passerer 4.500 lastbiler på deres vej til eller fra 1.000 forskellige destinationer i Europa. Og her på det seneste er kommet endnu en oplysning af Guinness rekordske dimensioner til: Flere end 500 truckere har skaffet sig lånerkort til lydbiblioteket ’Kør og Hør’.

Med avisen på rattet
Umiddelbart før centerchef Ole Christensen blev spurgt af Aabenraa Bibliotek-Bov, om han ville være med til at udlåne lydbøger, havde han en oplevelse på en motorvej, som var med til, at han sagde ja.

»Jeg overhalede en lastbil oppe ved Silkeborg. På rattet lå en af formiddagsaviserne, og den læste chaufføren i, mens han kørte med 90-100 kilometer i timen. Jeg var dybt forarget«, siger Ole Christensen, der åbnede døgnkiosken i IDS-Truckcenter for det litterære eksperiment.

»Jeg kunne også godt se, at vores chauffører havde brug for et sted, hvor de kan holde med deres biler. Det er lidt svært at parkere sådan en oppe foran Bov Bibliotek,« siger Ole Christensen og peger ud ad vinduet mod en lastbil med træk på i alt 16,5 meter.

Så her mellem pølser, pornoblade og Jumbobøger er der rift om Blixen, Benny Andersen og Stieg Larsson. Faktisk kan rub og stub lånes ud:

»Vi skal passe på fordommene om, hvad det er, chaufførerne gerne vil høre. Her i biblioteket er der ikke noget, der bliver valgt fra. De tager det hele. Jeg ville ikke personligt have købt ’Fugleburet’ (kærlighedsroman af Marcia Willett, red.) til en lastbilchauffør og tro, at det lige var ham. Alligevel er den væk«.

Så en tysk motorvej kan gøre meget for litteraturen?

»Bestemt. Jeg blev overrasket over, hvor hurtigt lydbiblioteket blev en succes. Vi havde en fin åbning, hvor vores allestedsnærværende tidligere trafikminister Kaj Ikast mødte op. Han er en kanon fyr. De store vognmænd var her også, og så gik det ellers fra mund til mund«.

I dag er der 527 lånere i det lille bibliotek, og der kommer hele tiden flere til.

Også tv har interesseret sig for sagen, og det har gjort Ole Christensen en anelse skeptisk over for pressen.

»De interviewede en chauffør, som kom til at sige, at lydbøger ikke var noget for ham, fordi han var ordblind. Det synes jeg er at udlevere folk, der kommer til at sige noget uheldigt«.

Oven over lydbøgerne hænger en håndskreven top-10-liste, hvor chaufførerne kan sætte kryds ud for deres yndlingsbog netop nu. Henning Mankells ’Mordere uden ansigt’ topper med Arne Dahls ’Op til toppen af bjerget’ lige i hælene. Johannes Møllehave & Benny Andersen ’Det skal mærkes at vi lever’ er også på listen, ligesom Wladyslaw Szpilmans ’Pianisten’. Jason Watts ’Fordi jeg vil’ har ingen krydser, men det skal man ikke lade sig narre af:

»Da den kom, var den udlånt konstant. Det er en fyr, der er uheldig – kører galt – og så har han det der drive i sit liv. At komme ud for sådan en ulykke og så fortsætte som om intet er sket, det gider man godt høre om«, siger Ole Christensen, der ærgrer sig over, at han ikke har bogtitler nok.

»Lånelydbøgerne koster næsten 3.000 kroner at producere. Så udvalget er for lille, vi mangler simpelthen bøger. Vi har venteliste på de fleste titler, men de kan jo ikke ligge her og vente en uge på, at låneren kommer hjem fra Napoli«.

Derfor er transportcentret også begyndt at sælge lydbøger. Dem er der mange af, blandt andet Claus Hjort Frederiksens ’Strategen bag det nye Venstre’.

»Er der nogen, der køber den,« råber Ole Christiansen hen til Martin, der står og vender pølser. Måske larmer risteren, for Martin råber tilbage, at der bliver solgt rigtig mange.

»Af Claus Hjorts også!?«

»Nej, generelt« præciserer Martin.

Kongen blandt oplæsere
Den sande helt i truckerbiblioteket er Paul Becker – stemmen fra TV 2-Charlie.

»Paul Becker er den bedste. Han læser gerne sådan noget semidokumentarisk op. Han fortæller en historie, og han gør det bare godt«, siger Ole Christensen.

Et rygte vil vide, at Becker spiser pulveriseret kridt for at få stemmen til at lyde endnu bedre. Men det passer ikke, siger han, konfronteret med det i telefonen:

»Nej, det er ikke kridt. Stemmen kommer af lang tids træning«.

Paul Becker er glad for rosen og tilføjer: »Med de udsendelser, jeg har set om trafiksikkerhed, er jeg rigtig glad for at kunne fortælle historier for chauffører, der kører af sted i deres store maskiner«.

Sprogkurser står der også på hylderne. Man kan lære spansk, tysk, engelsk og dansk.

»Det er tyske chauffører, der låner danskkurserne, og så nogen af de rumænske, hvis de ellers har fået sig et lånerkort. Men de er meget dårligt stillet – bliver sendt fra Rumænien med en håndskrevet seddel med et forkert stavet bynavn. De er hjælpeløse, når de ruller ind i Danmark. For det første tror de, at hele Danmark er de nærmeste 30 kilometer her nord for grænsen, fordi de på deres colaflasker har set, at det er et lille land, for det andet kan de ikke andre sprog end deres eget. Vi prøver på alle mulige måder at hjælpe dem. Også med at finde frem til, hvad det er for en by de skal til. Du kan godt se, hvis de skal til Hørning, ikke? De har ikke noget Ø dernede, og så står der jo Herning eller Horning på sedlen, og der er altså mange steder i Danmark, der hedder noget lignende«.

Lastbil på litteraturfestival
Aabenraa Bibliotekerne-Bov bekræfter succesen:

»Bogen og fortællingen er kommet op i tiden igen, og chaufførerne er meget glade for, at de kan følge med i, hvad der bliver skrevet og talt om. Når man hele tiden sidder bag et rat, kan det være svært at koncentrere sig om at læse en bog, når man kommer hjem. Men nu hører de bøgerne, når de er på arbejde«, siger bibliotekar Majken Albertsen Zwoch. Hun oplyser at der er flere lydbøger på vej, fordi copyrightbestemmelserne er blødt op:

»Danmarks Biblioteksforening har givet grønt lys til at købe lydbøger til en billigere pris og gøre dem til lånebøger, så nu sker der noget. Også på mp3-fronten, hvor en bog kun fylder en disk«.

Også for trafiksikkerheden er ’Kør og Hør’ et hit, siger Ole Christensen.

Holder chaufførerne stille, hvis de for eksempel vil se en film undervejs?

Pausen er lang. Men så svarer han, at det da godt kan være, at chaufførerne holder rattet stille, men at de ikke holder stille »som sådan«:

»Chaufførerne kan jo godt selv se, at det er noget lettere at høre en bog end at læse en på ratstammen og den slags«.

Til september kåres den lydbog, som er mest populær hos chaufførerne, hvorefter den bliver sat på i førerhuset på en opstillet lastbil på litteraturfestivalen ’Litteratur på slottet’ i Aabenraa, så alle kan få fornemmelsen af en lydbog på farten.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement