Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når masken falder

Hjertebanken og pigegraffiti i Bente Clods nye roman.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bente Clod har skrevet en varm og klog historie om en piges vej til piger.

’Body effex’ er ’Fucking Åmål’ på papir henlagt til en storby. Drenge vil nok have det svært med alle tøjmærkerne, alle sminkekrukkerne og mængden af føleri.

Men de skulle nu tage at læse med, skulle de! Her er meget at lære om det modsatte køn i bogform.

I slægt med sanglærken »Det har altid været piger, der får mit hjerte til at banke«, siger Ursula. Hun går i 10. klasse, men hun er der ikke så meget. Ursula er i makeupbranchen.

Hun maler pigegraffiti. Hun maler på kroppe, hun maler til rollespil, og hun maler sig selv. Bag et panser af sminke titter pigen frem med en sikker hånd og et usikkert hjerte.

Bente Clod selv har et fast greb om sin hovedperson. Hun bliver skrevet til live i jegform fuld af sårbarhed og power. Ursula er i slægt med sanglærken Thilde fra trilogien af samme navn, som indbragte forfatteren Kulturministeriets store pris i 2002. De giver ikke op.

Ursula får sin pige
’Body effex’ begynder i Hareskoven, hvor Ursula netop har pyntet en flok stridslystne orker og venlige elverfolk. En pige bliver overfaldet og skamferet. Skulle det have været Ursula? Det bliver til et spor, som løber bogen igennem, med en lesbisk faster og en tjæreduftende kusine.

Det foldes ikke rigtigt ud. For der er så meget. Der er Ursulas veninde, som finder en fyr. Der er et venligt barndomshjem i Kartoffelrækkerne. Rare medmalere i det lille skur i frihavnen. Sjove opgaver såsom Bamse og Kyllings hus, Mads Mikkelsens bare torso for Zentropa, Steiner-skolens teaterforestilling og endelig en hæsblæsende beskrivelse af malekonkurrencen i London og byens bramfri natteliv.

Jo! Ursula får sin pige. Hun springer ud af sminkekassen med triller på de nu umalede læber. Krigsmaling bruger man kun, når man er i krig!

Derhen, hvor hjertet banker

’Body effex’ handler om bitter jalousi, tårnhøje nedture og slutter med løsslupne kroppe. Bente Clod er tættest på Ursula. De øvrige personer – med undtagelse af søster Louise – får lov at henligge lidt i mørket. Glimmeret fra Ursulas trendy verden med alle illusionerne har sneget sig ind i sproget, så det bliver glat som et modeblad.

Det er givetvis med vilje, men det er også lidt trættende. Og så pyt! For bag facaden/masken/sminken er bogen en kærlig og egentlig meget uskyldig opsang til piger om at gå derhen, hvor hjertet banker. For Ursula sker det på side 242. I natbordsskuffen har Ursula liggende de tre Lotte Inuk-bøger om pigen Gina, der havde det på samme måde. Hvis man får lyst til mere af samme slags, er de også værd at læse.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden