Tillykke. Ida Jessen fik uanmeldt besøg i sin lejlighed, da hun fik at vide, hun var vinder af De Gyldne Laurbær.
Foto: ASTRID DALUM

Tillykke. Ida Jessen fik uanmeldt besøg i sin lejlighed, da hun fik at vide, hun var vinder af De Gyldne Laurbær.

Bøger

Betuttet forfatter fik uventet Laurbær-besøg

Forfatteren Ida Jessen blev overrasket med beskeden om De gyldne Laurbær.

Bøger

Fotograferne har stillet sig klar på opgangstrappen uden for lejligheden.

På trin efter trin står de parat med linserne pegende mod døren. Både fotografer og journalister har forsøgt at liste stille op ad trappen, så hun ikke opdager, hvad der er i gære.

Boghandlerklubbens formand Anders Mejlbjerg møver sig igennem den sammenstimlede flok. Går hen til døren og banker på. Ingen siger noget.

Det betyder rigtig meget ar få den her pris. Og så har den jo en fantastisk smuk titel: De gyldne Laurbær

Traditionsrig pris Siden 1949 har de danske boghandlere hvert år uddelt prisen De gyldne Laurbær til en aktuel forfatter.

LÆS ARTIKEL

Vinderen bliver valgt ved en afstemning blandt alle landets boghandlere, og de sidste mange mange år er laurbærrene blevet uddelt som en overraskelse, hvor Boghandlerforeningen, forlag og presse tropper op på vinderens adresse og overrasker med blomster og blitzlys.

Det er samme procedure, der bliver gennemgået nu, hvor de mange linser peger mod forfatter Ida Jessens dør.

»Og hej med jer«.
»AAAHHaha ha«, skriger forfatteren, da hun åbner døren, og får øje på de fremmødte.

Blitzene gnistrer, og kameraerne indfanger forfatterens vidtåbne, storsmilende mund. Hun prøver at dække smilet til med hånden.

»Det er helt overvældende ... Og hej med jer«, siger hun henvendt til de fremmødte journalister og fotografer.

»Jeg står bare her og ved ikke, hvad jeg skal sige«.

Børnene og Hvium
Flere havde peget på, at det ville være den 45-årige forfatter, der løb med årets pris. Sidste år udgav Ida Jessen bogen 'Børnene', der er tredje og muligvis sidste bog om livet i den fiktive himmerlandske flække Hvium.

ANMELDELSE

'Børnene' er hendes 14. bog siden debutromanen fra 1989. Lige for tiden arbejder hun som oversætter, og det var netop det, hun var i gang med, lige inden flokken af lykønskere og journalister bankede på døren.

»Må jeg skifte sko?«
På hendes røde Dell-computer er oversætter-dokumentet stadig åbent, der står et halvt fuldt teglas på bordet, og Ida Jessen har hjemmesko på. Men hun er faktisk ikke helt uforberedt.

»Jeg havde hørt en lille fugl synge om, at det måske kunne være mig, der vandt i år«.

Der står planter i vindueskarmene og på det ene bord står en stor rød blomst - en julestjerne. Men planterne er i undertal, i forhold til hjemmets bøger.

Ved julestjernen ligger en Lonely Planet-guidebog til Syrien og Libanon, og en bred reol fylder bagvæggen bag Ida Jessens skrivebord. Bogrygge i mange farver smiler ud i rummet.

Champagne bliver skænket rundt, og der opstår en lidt underlig stemning, hvor der skiftevist er ganske tyst, og der i det næste øjeblik biver svaret på spørgsmål.

»Det betyder rigtig meget at få den her pris. Og så har den jo en fantastisk smuk titel: De gyldne Laurbær«.

Fotograferne bliver ved at knipse løs.

»Må jeg ikke lige tage nogle andre sko på?«.

Tilbage til det klassiske

Og mens forfatteren udtrykker glæde, spørger vi formanden for BoghandlerKlubben, hvorfor Ida Jessen har fortjent prisen.

»Hun har først og fremmest et langt forfatterskab bag sig, det vi vil gerne belønne med laurbærrene. Bogen 'Børnene' fra sidste år bliver så anledningen til det«, siger Anders Mejlbjerg.

»Hun rammer ned i noget, der ikke er tidstypsk. Hun skriver realistisk og søger tilbage til de gamle dyder i litteraturen«.

Selve prisen - og ikke bare budskabet om den - bliver overrakt i marts eller april.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce