0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Køletasken: Mellem klapmydser og ølhunde

Det er svært at sige, hvad der er først og størst af indtrykkene i Grønlands hovedstad - fornemmelsen af isbjørn rigtig tæt på eller svovlgul saftevand indtaget i den bedste af alle Lynch'ske verdener på Café Crazy Daisy.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

POLARSOMMER. Ovre i træbarakkerne på Ceresvej har en pensionist trukket tv-stolen ud i det fri, og de frækkeste unger dypper tæerne i det iskolde hav. Foto: Christian Graugaard

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Min ven biologen har bedt mig holde et vågent øje med nabolagets havpattedyr.

Det er derfor med stor glæde, jeg denne lørdag kan meddele, at Grønlands Naturinstitut ved overflyvninger af kysten fra Maniitsoq til Upernavik har spottet 119 flokke hvidhvaler, 68 flokke narhvaler, 36 flokke grønlandshvaler, 21 flokke hvalrosser og 9 flokke isbjørne.

Hertil ringsæler, remmesæler, grønlandssæler og klapmydser. Læg mærke til det herlige, lille kraftudtryk: Klapmyds!

Slædehundenes metroseksuelle fætre
Min genbo i Oasen kan tilføje, at en isbjørnehun med unger i sidste uge forvildede sig ned ad isbræen og ind i bygden Kapisillit i bunden af Godthåbsfjorden. Så er det, man kommer i tanke om Knud Rasmussens legendariske møde med en lignende krabat i en isvåge i Melvillebugten i stiv kuling og 25 graders frost - og om den uudgrundelige sympati, som i de skæbnesvangre sekunder opstod mellem mand og bjørn.

Her stod Kununguag én gang for alle ansigt til ansigt med drømme, drifter og død, og man er ikke i tvivl om, at den store lille sekstendedelseskimo hellere end gerne var gået til bunds i favnen på det prægtige dyr.

Så går det alligevel mere fredsommeligt til, når Grønlands Dyrevenner afholder agility-øvelser for menneskets bedste ven neden for mit vindue søndag formiddag: Her skal slædehundenes metroseksuelle fætre og kusiner lære at gå i takt og skide på kommando, og jeg kan aldrig blive træt af de stolte ejermænds hoverende ansigtsudtryk, når Bingo omsider får møvet dåsemadskadaveret igennem den blålakerede hulahopring. Det er et syn for guder.

Vanterne er for længst smidt væk
Ellers er det VM-tid i Nuuk som i resten af verden - Myggedalens unger dribler rundt og laver lækre detaljer på Gertrud Rasksvej, og på banerne foran sportshallen er både juniorer og old boys på pletten. Selv fordriver jeg tiden mellem kampene på Café Crazy Daisys solbeskinnede terrasse, hvor man kan indtage sin svovlgule saftevand (kr. 9) med udsigt til Store Malene og kirkegårdens plastikblomsterdækkede grave.

Indenfor er stedet en fuldendt David Lynch'sk splejsning af kaffebar, spillehal, tv-stue og kantine, og klientellet strækker sig med største selvfølgelighed fra bøjlesmilende teenagetøser til furede trawlerbisser på landlov. Jeg er vild med det sted. Men undgå for Guds skyld deres boller i karry (kr. 45).

Solen fejer guld i mælkebøtterne, og Sadelfjeldet udfører ét af sine mange daglige forsvindingsnumre: Så er det her, så er det gemt bag et forhæng af tåge. Ovre i træbarakkerne på Ceresvej har en vejrbidt pensionist trukket tv-stolen ud i det fri. Det er sommer i Nordatlanten, sutterne foran Brugsen har for længst smidt vanterne, og de frækkeste unger står og dypper storetæerne i det iskolde ocean. Alt er godt. Send flere penge.