0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Historien bag Bella Radio

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Statsministeren har lovet, at opsvinget kommer, men hvor bliver det af? I ventetiden er Deres Bibliopat gået i gang med at tømme sit eneste tilbageværende pulterkammer. Hans (nu rødstøvlede) frue har udbedt sig et hvidmalet systue-veninde-snakke-hvile-tænke-værelse med udsigt, og familiens overhoved får det naturligvis, som hun vil have det.

Men hvor skal BP så gøre af de par tusind bøger og øvrige publicistiske rariteter, som har været på tålt ophold i flyttekasser så længe? Svaret er naturligvis: i kælderen! Den er herligt vintertør, og inden sommerens kondensproblematik indfinder sig, må det vel være muligt at komme den i forkøbet og knalde de tredive hyldemeter op på metalreolerne?

Frygtende det værste er bevægelsen fra loft mod kælder gået i gang. Først skulle store dele af kælderen dog tømmes. Som Einstein sagde det: Alt hænger sammen. Før femihybel kan virkeliggøres, må depotbibliotek flyttes. Før depotbibliotek kan flyttes, må kælder tømmes. Deres BP har været på genbrugsstationen med sit fædrene ophavs fyldte trailer ni gange. Folk kigger underligt. Man prøver at ligne en bogelsker, men forgæves. Der står kvinder bag alt. Også mænds mismodige motion med motoriserede maskiner.


Nu vi er ved Bibliopatens fader, kan vi ikke lade være med lige at dvæle ved tv-serien, der har taget familien Danmark med storm. Sagen er, at Bella Radio, der spiller en central rolle i 'Krøniken', er modelleret efter fabrikken To-R, som i sin tid lå på Howitzvej på Frederiksberg.

Fabrikken hed således, fordi ejeren hed Rasmus Rudholdt (deraf de to R'er). Gæt, hvem der engang har været arbejdsdreng netop dér?! Bibliopatens far, naturligvis! Og ve ham, hvis han kom til at give loddedamerne, der sad ved samlebåndet, de forkerte modstande!

Til vor radiofoniske minikrønike hører yderligere, at Bibliopatens moder engang stod foran Reinbacher Radio på Frederikssundsvej sammen med en masse andre og så sig selv i tv. Hun var blevet filmet til en udsendelse, mens hun drak mælk i en frokostpause. Da der ikke var fjernsyn hjemme, var hun nødt til at stå foran radioforretningen. Som mange andre havde den et tv kørende i udstillingsvinduet om aftenen.

Reinbacher Radio lå lige ved Bella Bio, og så er det vist tydeligt for enhver, hvor 'Krøniken's Bella Radio har sit navn fra, ikke sandt? (Bibliopatens mors families første fjernsyn var af mærket Ruhe, og producent Ruhe indfandt sig personligt i lejligheden for at installere det. (Rudholdt, Ruhe og Reinbacher, hvorfor alle disse R'er monstro?)).


I sit snart nedlagte depotbibliotek på loftet har Bibliopaten haft to særsamlinger af den slags, man nu til dags ikke snakker så højt om. Det er jo nærmest pinligt at have samlet på frimærker og mærkater, men vi er i det åbenhjertige hjørne, så her er det: Juniorbibliopaten var, indtil der kom hunkønsvæsener ind i hans tilværelse, en ivrig filatelist!

Måske fordi et frimærke jo på en vis måde er en meget kort bog - eller i hvert fald udgør en fortælling. Tænk blot på det fantastiske femkronersmærke af hovedpostkontoret fra 1912. Deres BP har kigget på det i timevis. Eller ihukom fotografiet af verdens dyreste mærke fra British Guyana, det med skibet. Eller de tre danske kræftmærker! Eller, hold da helt kæft, de to frimærker, som nyligt og meget passende blev udsendt for at hylde Ludvig Mylius Erichsens litterære ekspedition langs Grønlands vestkyst fra 1902-04.

Bibliopatens frimærkesamling har samlet støv i umindelige tider. Forleden fandt han den igen og mærkede den gamle rislen ned ad ryggen. Oh, Dybbøl-firblokke! Oh, lækre lille serie med Kronborg Slot, Sønderborg slot og Roskilde Domkirke fra 1927! Oh, dronning Alexandrine, karaveller og uopnåelige 2 rigsbankskilling (1851, Ferslew plade I-98)!

Til frimærkerne kommer de små mærkater, som virksomheder, organisationer, landsdele, ja snart sagt hvem som helst gennem årene har fået trykt som små reklamer for sig selv. Vi har ledt efter To-R, men fandt i stedet Berg Radio, som ses her på siden. I alt er der 175 mærkater i samlingen, og de udgør et nostalgisk danmarksbillede så suggererende kraftfuldt, at Deres BP oppe under den elektriske pære på sit loft i et sekund fik lyst til at stemme på ... nej, glem det.


I en ølkasse fra bryggeriet Stjernen (sjælden, gul med rød stjerne) lå samtlige Bibliopatens stilehefter fra folkeskolen, og bag den en masse Michael Strunge-effekter, herunder den store, sjældne plakat fra dengang Unge Strunge, som vi tidligere har været inde på, holdt foredrag på Café Victor i 1984 under overskriften 'Voxne er børn, der er blevet sindssyge'.

Den har vi tænkt en del over, men om vi her i hulen har rotter på loftet, vil vi overlade til andre at bedømme. Bøger i kælderen har vi. Også i den grad. Er der nogen, der kender en ekspert i bekæmpelse af sommerkondens?

Quiz R1: Hvilken dansk romantitel er delvist omtalt i ovenstående?

Quiz R2: Hvilken engelsk romantitel er gengivet in toto i ovenstående?

Quiz R3: Hvilken dansk forfatter har senest fået sit kontrafej afbildet på et dansk frimærke?Quizløsninger!
Hvad hedder kineseren, som inspirerede Hergé til figuren Tchang? Og hvad hedder manden, hvis liv som tyv, prostitueret og fremmedlegionær senere fandt vej ind i hans verdensberømte homoseksuelle forfatterskab, spurgte vi i sidste uge.

Kære Bibliopat
Quiz TT er der vist ingen ben i. Det kan kun være Jean Genet, hvis forfatterskab for alvor blev kendt efter Fassbinders 'Querelle', som var bygget over 'Querelle et Brest' (dansk udgave: 'Matrosen og Stjernerne').
Quiz T's løsning havde jeg - til trods for megen læsning af Tintinhæfterne - ingen anelse om, indtil jeg læste seneste nummer af Louisiana Magasinet. Heri står - i en omtale af den danske film 'Tintin et Moi': »Figuren Tchang, omkring hvem hele det følelsesmæssige kompleks af skyld, rædsel, ærefrygt, omsorg, savn, ensomhed og gensynsglæde vikler sin historie, er (heller ikke) frit opspind. Faktisk havde Hergé i sin ungdom en mentor og ven, der hed sådan, en kinesisk kunstner, han havde mødt i Belgien, og som havde gjort ham bekendt med kinesisk filosofi, kunst og kalligrafi - det var ham, der tegnede alle de kinesiske skrifttegn i 'Den blå lotus'. Tchang (egentlig Chang, den danske stavemåde er et af oversætterens mange gode påhit; det skal lyde som et nys ...) rejste tilbage til Kina og forsvandt under borgerkrigen«. (Side 18). Heldigvis mødte de hinanden igen et par år, før Hergé døde.
Med venlig hilsen Poul Poulin, København K


Bandit, thief, hoodlum, scamp!
Kære Bibliopat
Den forfatter, der i Quiz TT beskrives som tyv og prostitueret, må være Jean Genet. De grimme ord fortjener at sættes op mod den 625 siders biografi, som Jean-Paul Sartre skrev om ham. Den udnævner allerede på titelbladet Genet til helgen og indledes med disse verslinjer af Prévert: »Bandit, thief, hoodlum, scamp! / It's the pack of decent folk / A-hunting the child«. Om Sartres mange ord (om at Genets ulykkelige barndom var forudsætningen for hans forfatterskab) står til troende, skal jeg ikke gøre mig klog på, men Préverts ord om »the decent pack of folk« er da på sin plads.
Med venlig hilsen Kaj Himmelstrup


Congo-katastrofen
Kære Bibliopat
Den mand, der inspirerede Hergé til figuren Tchang, må være den kinesiske kunstner af samme navn, som Hergé opsøgte for at lære om Kina til brug for albummet 'Den blå lotus'. Takket være Tchang undgik vi en gentagelse af katastrofen fra 'Tintin i Congo'. Jeg ved ikke, om Tchang Tchong-Jen er kunstneren eller seriefigurens fulde navn, men også Hergé fik svært ved at adskille fiktion fra virkelighed. Drømmen om den ædle tabte ungdomsven, det rene hvide Tibet og den gæve spejderdreng uden ansigt smeltede sammen. Se det selv i den aktuelle film 'Tintin et Moi', en glimrende fortælling om en mand, hvis liv var én lang søgen, nærmest lykkelig og dog underlig uforløst med skeletter, der kun delvist kom ud af skabet. Sådan går det vel for de fleste af os?
Med venlig hilsen Jens Riise Kristensen, København


714 mail fra Sydney - og omegn
Kære Bibliopat
714 mail om M - det var én mindre end den, jeg ikke fik sendt. Der er jo nogle hundeejere, der lader deres hund komme op i deres seng! Så mon ikke M er Milou - kaldet Terry på dansk?
Venlig hilsen Poul Nyegaard Hald

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce