0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Varulvene hyler, kvinderne får pisk

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Før en bibliopat bliver voksen og får råd til at opbygge sit eget privatbibliotek, er (folke)biblioteker og antikvariater nødvendige erstatninger.

Det var, da Deres bibliopat engang 'arbejdede' som bogopsætter på et bibliotek, at han første gang stiftede bekendtskab med Den Skæggede Profet med det mærkelige navn.

Profeten skrev en slags science fiction, som blev udgivet i bøger med anonyme, farveløse omslag og skrivemaskineskrevne sider. 'Gud', 'Havet', 'Anno Domini' m.fl.

Bibliopaten husker dem som syrede og meget lyriske, en slags drømmende LSD-tripfiktion, og glemmer aldrig de gyldne bogopstætterstunder nede i krogen ved 99.4, dér hvor bibliotekernes biografier bor, hvor han i sin tid kunne nappe sig et par sider Erwin, inden lånerne - eller chefen - kom.


Som den vakse læser vil have bemærket, er vi i gang med at besvare sidste uges quiz. Som 11 læsere korrekt anfører (ugen før ramte kun én plet) er svaret Erwin Neutzsky-Wulff.

Det er ham, der har udgivet »det omfangsrigeste, mest lidenskabeligt illustrerede og spøjse værk om okkultisme på dansk«. Også i den grad.

Vor læser J.W. Olsen formulerer sig således:

»Erwin Neutzsky-Wulff har skrevet et hovedværk inden for okkultismen. Det falder i to dele: 'Okkultisme' beskæftiger sig med det mere teoretiske stof inden for området, mens 'Magi' omhandler den mere praktiske del.

Her er guf at hente for en søgende sjæl, skønt hans ironi gør mig usikker. Jeg kan ikke finde ud af, hvornår han mener det, eller hvornår han blot er ironisk. Han er ekstrem og gal og genial.

Den bog i hans forfatterskab, som mest ligeud beskriver den praktiske okkultime, er 'Indsigtens Sted', ellers kommer det mest ud gennem sidebenene i hans samfundskritik, som efterhånden har fået mest plads i hans forfatterskab.

'Indsigtens Sted' fik han på hattepulden for af satanisterne pga. hans ligefremhed i beskrivelsen af nogle af deres hemmeligheder.

Et par elementer går igen i hans bøger: sado-masochismen og beskrivelsen af succubus, en kvindelig dæmons forførelse af en mand. Det er surrealisme og beskrevet så detaljeret, at man skulle tro, at han selv havde haft en sådan oplevelse (hvad han nok også har)«.


Det tror jeg, han har, JWO, men jeg tør ikke spørge ham direkte. Neutzsky-Wulff er på mange måder uden for rækkevidde, hvilket ikke forhindrer, tværtimod, at hans univers af okkult kulturkritik, fantasy og sadomasochisme og Erwin-personkult har skaffet ham både læsere og disciple.

Som det fremgår af hans tjekkede website www.enw.dk, har vi at gøre med en mand, hvis mission er lige så stort som hans ego.

Når vi behandler fænomenet her i reservatet, er det, fordi 'Okkultisme' og 'Magi' (i alt ca. 500 sider) er nogle i særklasse flot tilvirkede bøger, som enhver bogelsker vil kunne nikke anerkendende til.

I hvert fald hvad angår layout og illustrationer. Varulvene hyler, kvinderne får pisk, astralportene lokker, personlighedskategorierne svigter, mens tarotkort og ufo'er på det nydeligste flyver omkring på siderne.

Med hensyn til bøgernes erkendelsesteoretiske indhold, kan det anbefales at tage en akademisk grad i religionshistorie eller filosofi, før man begynder, ligesom man skal have taget mere end den lille latinprøve for at forstå forfatterens afsluttende replik: »Satan anima tinit a mina natas. Sic ibi cis. Vero«.

Tager man hele turen lover forfatteren, at man får adgang til en anden verden, the ultimate elsewhere ... Det har vi aldrig turdet her i klummen, hvor vi altid har følt, at ENWs egensindige 'okkultisme' er en slags teoretisk overbygning og verdensanskuelse, der først og fremmest er beregnet på at håndtere de drifter, der rumsterer i Den Skæggede Profet himself.

Heldigvis er der jo andre rejsemål. Hvorfra stammer følgende citat? »Paa Landevejen mellem Middelfart og Odense racede en Motorcykle, en Maskine med stor Boring og fri Basunudblæsning, et langt, i alle Regnbuens Farver anløbet Kobberrør liggende bag ud i Stedet for en Lydpotte, det gav et dybt Drøn, som et Bombeslag, for hver Eksplosion«.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce