Erfaren. Åsne Seierstads bøger er udkommet i stribevis af lande. Arkivfoto.
Foto: Jacob Ehrbahn

Erfaren. Åsne Seierstads bøger er udkommet i stribevis af lande. Arkivfoto.

Bøger

Kendt journalist skal betale erstatning for Afghanistan-bog

Bogen om boghandleren i Kabul har været en god forretning for norske Åsne Seierstad. Men nu er hun blevet dømt til at betale erstatning for ærekrænkende indhold

Bøger

Den norske journalist og forfatter Åsne Seierstad er i Oslo Tingsrett blevet dømt til at betale 120.000 kroner i erstatning til Suraia Rais, konen til den afghanske boghandler, for at have krænket privatlivets fred.

Endvidere skal forlaget Cappelen Damm, der udgav Seierstads storsælgende bog, 'Boghandleren i Kabul', betale 125.000 kroner til Rais, skriver den norske avis Dagbladet på nettet.

»Dommen er efter min mening knusende for Seierstads journalistik. Seierstad har digtet for at tjene penge på omtale af andres privatliv, og hun har optrådt uagtsomt«, siger Suraia Rais' advokat, Per Danielsen.

Journalist boede hos boghandlier 'Boghandleren i Kabul' er baseret på Seierstads oplevelser gennem de måneder, hun boede hos boghandleren, hans kone og børn i Kabul. Bogen indeholder passager, der angiveligt er usande og direkte æreskrænkende for Shah Mohammad Rais og hans familie.

Advokat Per Danielsen siger, at dommen i Oslo Tingsrett åbner mulighed for, at også resten af familien kan kræve erstatning.

»Deres sag er blevet udsat i venten på udfaldet af denne sag, men når nu den er afklaret, vil de kræve det samme«, siger Danielsen.

Advokat: Gal lovpræmis

Den norske advokat har endnu ikke fået fat i Rais, men han er overbevist om, at hun vil være tilfreds med rettens afgørelse.

LÆS OGSÅ

Seierstads advokat, Cato Schiøtz, overvejer at anke dommen.

»Jeg er overrasket og vil anbefale en anke. Dommen er baseret på en gal lovpræmis«, siger Schiøtz.

Åsne Seierstads familiedrama om dagligdagen i Kabul er udkommet i omkring 20 lande.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden