Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AP (arkiv)/AP
Foto: AP (arkiv)/AP

Bond. Det agentur, der styrer rettighederne til Ian Flemmings (billedet) figur James Bond, vil selv høste gevinsten på e-bogssalget.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

James Bond springer ud som dobbeltagent

Rettighedshaverne til Bond-figuren vil selv styre og tjene på salget af e-bogudgaverne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

James Bond er blevet dobbeltagent, efter at boet efter Ian Fleming har besluttet sig for at sælge de digitale udgaver af forfatterens spionbøger direkte til publikum i stedet for at gå gennem et etableret forlag.

Flemings agentur vil også fremover sælge papirudgaven af de 14 Bond-bøger gennem forlaget Penguin, men det har besluttet sig for at afskære forlaget fra e-bogsudgaverne, fordi det mener, at Bond-brandet kan stå på egne ben.

LÆS OGSÅ

Ian Fleming Publications (IFP), som har varetaget ophavsretten for forfatterens bøger siden hans død i 1964, har også antydet, at e-bøgerne kan sælges billigere i detailhandlen end Penguins vejledende pris på knap 70 kroner for en paperback.

Mulig konflikt
IFP’s beslutning kan ende med en konflikt med Penguin. Forlaget har sagt, at det ikke vil forny sin licens til at trykke Bond-bøgerne i hele verden, når den udløber om to år, medmindre aftalen også kommer til at omfatte de digitale rettigheder. IFP er det første større litterære agentur, der går fra en forfatters traditionelle forlag.

Forlæggere er i stigende grad bekymrede over at miste kontrollen over tidligere udgivelser af berømte forfattere, hvis digitale rettigheder ikke blev sikret, da udgivelsesrettighederne oprindelig blev solgt.

LÆS OGSÅ Corinne Turner, IFP’s administrerende direktør, afviser dog, at hun er på konfrontationskurs med bogudgiveren på grund af udskillelsen af de digitale rettigheder. »Vi vil ikke lægge os ud med forlaget. Vi varetager bare vores rettigheder«, siger hun. 25 millioner kroner På verdensplan er der, siden det hele begyndte i 1950’erne, solgt mere end 100 millioner bøger om agent 007 – den hemmelige agent, der i de seneste film spilles af den britiske skuespiller Daniel Craig. Bøgerne sælges stadig i over 100.000 eksemplarer om året. Licensen på Bond-bøgerne indbringer IFP knap cirka 25 millioner kroner om året. Ifølge folk i bogbranchen markerer den nye aftale et alvorligt brud med den traditionelle udgivelsesstruktur. Den rejser spørgsmålet om, hvorvidt store bogforlag kan stå sig i konkurrencen på det digitale marked med større digitale specialister som Amazon og Google. Amazon tilbyder allerede forfattere 70 procent af royalties for bøger, der udgives med eneret for firmaets e-bogslæser Kindle. Forsøg på at holde rettigheder sammen

I januar blev Ian McEwan den første britiske mainstreamforfatter, der indgik en eksklusivaftale med Amazon om de digitale rettigheder til sine tidligere udgivelser. Nu er der rift om de digitale rettigheder til J.K. Rowlings enormt succesfulde Harry Potter-bøger. LÆS OGSÅ Ifølge Anthony Goff, der er formand for de britiske litterære agenturers forening, forsøger de fleste agenturer stadig at holde rettighederne samlet under én paraply.»Jeg og de fleste agenter er stadig af den opfattelse, at det ikke er ønskværdigt at dele rettigheder til forskellige formater«, siger han.


Oversættelse: Lorens Juul Madsen

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden