Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Profil. Søren Ulrik Thomsen udkommer på Vindrose, som er en del af Borgen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlaget Borgen er i dyb krise

Forlaget har sagt de sidste redaktører op. Tilbage er kun ejerne og en bogholder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foreløbig sidste afsnit af den dramatiske tv-serie ’Borgen’ kører i aften.

LÆS MERE

Det kan virke næsten symbolsk, eftersom forlaget af samme navn netop har fortalt, at de nu ikke alene indskrænker på ny, men tilsyneladende skærer helt ind i benet.

Holder fast i forfatterne
Kun Niels og Helle Borgen fra det familieejede forlag vil være tilbage sammen med tre salgsfolk og en bogholder. Alle øvrige er sagt op.

Dermed er forlaget skrumpet med mindst en snes ansatte på under tre år.

Fremover vil Borgen benytte sig af freelance-redaktører til at udgive de nye bøger. Det betyder, at højt estimerede forfattere som Benny Andersen, Peter Laugesen og Søren Ulrik Thomsen fremover vil få løst ansatte redaktører.

Til foråret udgiver Borgen 10-15 titler, som længe har været planlagt. Derefter vil man kun udgive nøje udvalgte nyheder.

Direktør Niels Borgen udsendte tidligere på ugen en meddelelse, hvori han sagde, at bogbranchen i dag må revurdere sin måde at arbejde på, og det gør Borgen ved fremover at afstå fra fastansatte medarbejdere.

Politiken har efterfølgende kontaktet Niels Borgen, men han ønsker ikke at komme med yderligere oplysninger om hverken forlagets økonomi eller om, hvordan man vil forsøge at holde fast i de forfattere, man faktisk har.

Forfatternes faste redaktører
Digteren Søren Ulrik Thomsens situation er meget typisk for, hvilken situation forfatterne står i lige nu.

For den kendte digter er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt han stadig skal komme på Vindrose, som er en del af Borgen. I hvert fald ikke, hvis han kan være sikker på at få sin redaktør gennem de seneste 14 år, Jens Christiansen, tilknyttet.

Ligesom to andre redaktører er han imidlertid sagt op, og han har ikke en aftale om at skulle være fast freelanceredaktør for Borgen, når han fratræder.

Det er jo et forlag, hvor forfattere har kunnet realisere de mest uforudsigelige projekter»Han har imidlertid sagt til mig, at i det omfang hans fremtidige arbejde tillader det, vil han gerne blive ved med at redigere mine tekster, men eftersom han ikke selv ved, hvordan hans fremtid bliver, kan jeg af gode grunde heller ikke vide, hvor længe han kan blive ved med at være min redaktør«, siger Søren Ulrik Thomsen.

Indtil videre har Søren Ulrik Thomsen slet ikke tænkt den tanke til ende, at han ikke skulle udsende sin næste bog hos Vindrose, og spørgsmålet tager han først stilling til, når han står med en konkret bog.

Andersen sværger troskab

Politiken talte fredag med såvel Peter Laugesen som Benny Andersen, og begge håber, de kan fortsætte med at udkomme på forlaget.

Produktive Laugesen har hidtil udgivet en bog om året, men hvordan det harmonerer med forlagets nye strategi, ved han ikke. Benny Andersen har udgivet hele sit forfatterskab på Borgen, og det fortsætter han med, så længe det eksisterer, siger han.

LÆS PORTRÆT De tre markante forfattere beklager alle dybt det uføre, deres forlag er kommet i. Søren Ulrik Thomsen minder imidlertid om, at Borgen gennem årene har ydet et stort bidrag til dansk kultur. »Det er jo et forlag, hvor forfattere har kunnet realisere de mest uforudsigelige projekter. Tag bare mit eget forfatterskab. Hvilket andet forlag ville have udsendt alt, hvad jeg hidtil havde skrevet, i en kassette med samtlige bøger? Og tænk på min og Jokum Rohdes bog ’København Con Amore’«, siger han.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS BOGANMELDELSE

Da projektet var undervejs, vågnede han indimellem med et skrig om natten med tanke på, hvad i alverden det var, han og Rohde havde gang i? Hvem var interesseret i en nostalgisk bog om Københavns slummede bagside med nedslidte møntvaskerier, gamle automobilværksteder og smørrebrødsforretninger?

»Tænk også på, at det var Borgen, som troede på en mand som Peter Laugesen, længe før han brød igennem som digter«, siger Søren Ulrik Thomsen.

Forlaget Borgen blev stiftet i 1948 af Jarl Borgen. Det har aldrig været en blomstrende forretning.

En af forlagets mest lukrative forretningsområder, en bogklub om krop, sind og ånd, er overtaget af Gyldendal, og lyriktidsskriftet Hvedekorn, hvor snart sagt enhver dansk lyriker er debuteret, er overtaget af Rosinante, som jo også er overtaget af Gyldendal.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden