Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Svær portræt-roman lykkes i overbevisende stil

Kristina Stoltz giver facetteret og usentimentalt stemme til to afghanske flygtningedrenge.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med sin anden roman, ’Æsel’, har Kristina Stoltz begået et overbevisende og velgørende ambitiøst værk, der formår både at tilfredsstille litterære, sproglige og psykologiske krav og troværdigt beskrive et eksotisk og svært emne.

Uden sentimentalitet og politisk korrekt dagsorden beskriver hun to afghanske drenges flugt gennem Iran, Rusland, Hviderusland og Polen til hhv. Sverige og Danmark.

De to kommer nemlig fra hinanden et sted på menneskesmuglernes rute, hvilket er den (forhåbentlig) sidste af de mange ulykker, der rammer dem. Slutningen er forsigtigt håbefuld.
På besøg i afghanske pubertetsdrenges krop

Det er med tungt hjerte og begrænset læselyst, jeg går i gang med ’Æsel’; som sædvanlig virker bagsidetekstens overbudslignende koncentrat mod hensigten på mig. Men jeg overgiver mig, efterhånden som jeg kommer på besøg i hovedet og kroppen på to afghanske pubertetsdrenge – hvilket må skyldes samvittighedsfuld research – og slipper for den sentimentalitet og patos, emnet ellers frister til.

Vi taler trods alt om voldtægt af mødre, mord på børn, massakrer og blod på nethinden. Tanker, sansninger og fysiske udtryk, også erotiske, ulækre og paranoide, fremkaldt, sløvede og skærpede af traumer, beskrives overbevisende.

Ingen skurke
Samtidig benytter forfatteren de andre flygtninge, de to drenge møder på deres rute, til at fortælle deres historier, så der, med små magisk-fantastiske tråde indimellem, væves et broget tæppe af skæbner.

Ikke alle fra Afghanistan – en af dem er således kineser – men alle med det tilfælles, at de har gode grunde til at ville til Sverige eller London. Der er – med russerne og siden Taleban, samt den kinesiske etbarnspolitiks håndhævere som markante undtagelser – ingen skurke.

Stærke beskrivelser danner klangbund
Menneskesmuglerne holder deres aftaler, selv om flugtvejene og forholdene er næsten umenneskelige; og de to drenge bliver ordentligt modtaget af systemet i Danmark og Sverige i 1999. Den del fylder dog ikke så meget.

En forfatter, vi skal regne med

Beskrivelserne af flygtningenes forhistorier og alt for korte barndomme danner klangbund og både faktuel og følelsesmæssig basis for den empati, man føler med hovedpersonerne. En empati, der måske ikke ville opstå ved et kort møde med de afghanske pubertetsdrenge i virkeligheden. Dertil er de kulturelle og erfaringsmæssige forskelle for store.

Derfor er det en gave, at man som velmenende, men magelig og beskyttet læser får en indsigt, der gør empatien mulig og kvalificeret. Når dertil lægges, at det sker i en moden litterær form, med beherskelse af sprog, motiver og struktur, så kan man som kræsen læser ikke forlange meget mere.

Kristina Stoltz er en forfatter, vi skal regne med. Hun er født i 1975 og har tidligere udgivet i flere genrer på undergrundsforlaget Fingerprint, som hun er medstifter af.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden