Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tilløbsstykke. Krimimessen i Horsens har vokset sig stor på få år. Spørgsmålet er, om den er ved at blive for stor.
Foto: RASMUS BAANER (arkiv)

Tilløbsstykke. Krimimessen i Horsens har vokset sig stor på få år. Spørgsmålet er, om den er ved at blive for stor.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan krimimessen drukne i sin egen succes?

Forfatterne og læserne elsker den årlige krimimesse i Horsens. Men er den ved at blive for stor?

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den dumpede ind i hundredtusindvis af danskeres hjem i onsdags: tilbudsavisen fra Føtex.

Og dér, midt mellem slagtilbud på bomuldstrusser og blomsterløg, tyksteg og tørrestativer, fladskærme og fritidssko, åbenbarede sig fire farvestrålende sider om Krimimessen i Horsens. Inklusive »uhyggeligt lave priser« på snesevis af romaner fra danske og udenlandske krimidronninger m/k samt en rabatkupon på entreen i Horsens’ gamle statsfængsel, som i denne weekend danner kulisse for den årlige krimimesse.

Og med så massiv en markedsføring skulle der nok være mulighed for, at Danmarks eneste krimimesse endnu en gang slår sin egen besøgsrekord: De seneste fem år er antallet af sofamordere, lænestolsdetektiver og andre forbryderisk anlagte romanelskere, som valfarter til Horsens, blevet tidoblet. Og i år er krimimessen, som siden 2007 er blevet afholdt i Horsens’ gamle statsfængsel, blevet så stor, at en idrætshal i området også bliver taget i brug.

Kort sagt: Succesen for kæmpestore, københavnske BogForums lille kriminalistiske kusine i Østdanmark er enorm. Både forfattere, forlag og Føtex glæder sig over den succes. Det samme gør naturligvis arrangørerne i Horsens. Men med succesen er også en bekymring kommet snigende:

Kan Krimimessen bliver for stor? Ganske vist er den stadig en dværg i forhold til BogForum, som sidste år havde flere end 26.000 gæster, mens 4.300 fandt vej til Horsens. Men netop lidenheden er dét, der får Danmarks krimiforfattere til at holde så meget af krimimessen i Horsens, at deres Facebook-profiler den seneste uge har været smækfyldte med eksalterede opdateringer som »Susanne Staun opfatter Krimimessen i Horsens Tugthus som Wayne’s World: Party on, Garth«, »Liv Mørk gør sig klar til at ride til Horsens. På fantasiens tunge, bloddryppende vinger« og »Sara Blædel: Åhh, det bliver en god uge. Og jeg glæder mig så meget til at se hele krimifolket i Horsens i weekenden«.

Og netop Sara Blædel, en af Danmarks mest populære og bedst sælgende krimiforfattere, er bange for, at »lejrskolestemningen« forsvinder, hvis Horsens8messen vokser sig alt for stor:

»Indtil nu har publikum i Horsens været de mest dedikerede krimifans overhovedet. De er nørder på den fede, fede måde, og det er fantastisk for os forfattere at få mulighed for at møde vores læsere under totalt afslappede forhold og få en lille sludder med dem. Ellers kender de os jo kun fra de der titelblade på bøgerne. Dét er kernen i Krimimessen, og den kerne er der stadig. Vi skal bare huske at passe på den«.

Goddaw goddaw
Sara Blædel kalder det »typisk Horsens«, at der er i år eksempelvis er arrangementer som ’Drik kaffe med Sara Blædel’ og ’Sara Blædel Quiz’ med gæsterne som quizdeltagere og hovedpersonen selv som overdommer:

»Jeg synes, at det er så sjovt, og det kan kun ske derovre. Fordi der er nogen, der finder på det. Til sammenligning har jeg stået på en krimimesse i Madrid, hvor forfatterne holdes for sig, og læserne holdes for sig, og der er lange, snorlige køer, og det hele er meget idolagtigt. Og på BogForum i København er udbuddet så enormt, at du ikke rigtig når noget som helst. Derfor er jeg så vild med Horsens, og derfor er der så mange krimiforfattere, der synes, at det er hyggeligt at tage til Horsens – vi opfører os jo lidt, som om vi er på lejrskole, hvis ikke man har tømmermænd søndag morgen, er det ens egen skyld, og det tror jeg, at publikum kan mærke og synes er sjovt«.

Det hele begyndte med den entreprenante bibliotekar Vibeke Johansen, som i 2001 fik organiseret en lille krimidag i Horsens Ny Teater. Det lille arrangement, hvor der første år var 175 fremmødte – eller med Sara Blædels ord »så få mennesker, at vi næsten var flere forfattere end gæster« – surfede fremad på den bølge af krimibegejstring, som ramte hele Danmark i årene efter årtusindeskiftet, og den lille krimidag blev til en fuldfed krimiweekend, inklusive litterære prisuddelinger, i det gamle statsfængsel, som lokkede tusindvis af besøgende til. Men i dag er selv arrangørerne opmærksomme på, at krimimessen ikke må blive »vældig meget større«, fortæller Vibeke Johansen.

Men med henvisning til de to danske krimidronninger Anna Grue og Susanne Staun siger hun: »Vi skal helst ikke være større, end at man stadig kan sige: Dér er Anna, dér er Susanne, goddaw goddaw. Publikum er måske ligeglade, men det er vi selv og forfatterne ikke«.

Vibeke Johansen er i sving med at sætte stole op i fængslet, da hun forpustet svarer sin mobiltelefon. Større har krimimessen altså endnu ikke vokset sig, og finere er Vibeke Johansen ikke blevet, selv om Horsens Folkeblad netop har hædret hende med Bojsen-prisen for det trækplaster, hun hvert forår forvandler Horsens til.

Engang arbejdede Vibeke Johansen selv som vikar for fængselsbibliotekaren, så hun kender den tykmurede bygning godt og ved også, at ikke bare forfatterne, men også netop denne kulisse har en stor del af æren for de støt voksende besøgstal:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fængslet er jo en attraktion i sig selv, selv om vi nu allerede var begyndt at vokse lidt, da vi endnu holdt til på teateret. Og det er også helt afgørende, at bogforlagene virkelig har engageret sig i messen. Vi begyndte jo med tre aarhusianske forlag, og i dag virker det, som om at alle danske forlag siger ’Yes, vi vil gerne være med i Horsens’. Det, og så forfatternes store engagement, har helt enorm betydning. Men jo, der er virkelig sket noget, efter at Krimimessen er kommet i fængsel. Jeg tror, at der er mange, der siger til sig selv: Vi har da aldrig været i et fængsel, så lad os tage til Horsens i weekenden«.

Føtex på poesifestival?

Og netop krimimessens kulisse er så uvurderlig, at det blandt andre har fået Christian Have, direktør for kulturkommunikationsfirmaet Have PR, til at opfordre arrangørerne til at være yderst forsigtige med at udvide så meget, at de som i år må afholde dele af krimimessen i idrætshallen Vesthallen.

Men én ting er lokaliteterne. En helt anden ting er salgspotentialet. Og krimimessen i Horsens kan blive meget større, lyder svaret, hvis man spørger hos Dansk Supermarked – dem med Føtex’ tilbudsavis – hvor der er flere medarbejdere, som i dag pakker weekendtasken og tager til Horsens.

En af dem er produktchefen for bøger, Charlotte Thyberg, som fik ideen til de fire farvestrålende krimimesse8sider i ugens husstandsomdelte reklamesag:

»Jeg syntes, at det var synd, at der er rigtig mange af vores kunder, som ikke ved, at den her messe findes. Krimier udgør en meget stor del af vores skønlitterære salg i både Føtex og Bilka, som har været stærkt stigende siden Stieg Larsson. Og der er rigtig mange gode danske forfatterskaber, som også sælger godt. Så jeg håber, at vi kan hjælpe messen til at blive mere synlig og få vores læsere til at interessere sig endnu mere for også nye forfatterskaber«.

Det er nu engang kriminalromanerne, der for alvor trækker kunderne hen til de bugnende bogbjerge i Føtex og Bilka. Så danskerne skal ikke forvente, at Dansk Supermarked er i færd med planlægge samarbejde med lyrikfestivaler eller andre messer for smal litteratur:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej. Vi syntes, at netop det her samarbejde er en god idé«, siger Charlotte Thyberg, »og vi kan se synergien for begge parter«.

Og således fik den folkelige krimigenre sit endnu mere folkelige gennembrud i Føtex’ tilbudsavis. Belejringen af Horsens begyndte her til morgen og slutter søndag eftermiddag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden