Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Oprører. Den tidligere topdiplomat og skribent Stéphane Hessel rammer stemningen blandt de unge i Frankrig.
Foto: Marie-Lan Nguyen (arkiv)

Oprører. Den tidligere topdiplomat og skribent Stéphane Hessel rammer stemningen blandt de unge i Frankrig.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

93-årig rebel har hul igennem til de unge

Manden bag årets franske bogsucces opfordrer de unge til at gøre oprør.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lokale litterære fyrtårne, svenske krimiforfattere og andre, som måned efter måned beslaglægger de øverste pladser på de franske boghitlister, kan godt pakke sammen.

De bliver i disse dage eftertrykkeligt slået af en nobel herre på 93 år, som i et manifest på 32 sider opfordrer ungdommen til at gøre oprør.

Jeg ønsker, at hver eneste af jer har jeres egen motivation til at være indignerede. Det er vigtigt.Og den appel vækker genklang.

Siden 20. oktober, da den tidligere diplomat, modstandsmand og forfatter Stéphane Hessel sendte sin pamflet med titlen ’Indignez-vous’ – ’Bliv indignerede’ – på gaden, har den solgt næsten 600.000 eksemplarer.

Freden og demokratiet trues
Det store flertal af købere til pamfletten, som kun koster 3 euro (ca. 25 kr.) er unge, forklarer en boghandler i Paris.

»Og det passer fint, for jeg vil netop have ungdommen i tale«, lød det forleden i tv fra Hessel, der i de forløbne to måneder har optrådt på stort set alle landets tv-kanaler, på etablerede og alternative radiostationer og ved arrangementer i boglader rundt omkring i landet.

Der er fuldt hus overalt, og opmærksomheden er på toppen, når Stéphane Hessel med klar røst advarer mod konsekvenserne af »finansmarkedernes aktuelle diktatur«, som i værste fald truer freden og demokratiet.

En af sætningerne fra bogen går igen i hans indlæg: »Jeg ønsker, at hver eneste af jer har jeres egen motivation til at være indignerede. Det er vigtigt«.

Rammer tidsånden
Den opfordring falder på rette tidspunkt, for i det seneste år har hundredtusindvis af unge franskmænd deltaget i aktioner mod regeringens sociale nedskæringer, mod den stadig alvorligere boligmangel og fremmedhadet, som ledende ministre ifølge Stéphane Hessel puster til næsten daglig.

Den tyskfødte Stéphane Hessel, der tilbragte flere år i en tysk koncentrationslejr som straf for sin deltagelse i den franske modstandsbevægelse under Anden Verdenskrig, taler ofte om, hvordan de politiske ledere svigter idealerne fra den europæiske menneskerettighedskonvention fra 1950, som han var med til at skrive.

Inden da havde han bidraget til modstandsbevægelsens politiske reformprogram for Frankrig, som de første regeringer efter befrielsen lod sig inspirere af.

LÆS MERE

På det tidspunkt og frem til 1985 var han en af Frankrigs førende diplomater, samtidig med at han deltog i samfundsdebatten.

I de senere år har han været meget aktiv i debatten om racisme og præsident Nicolas Sarkozys udlændingepolitik, og han lægger ikke fingre imellem.

Hermed rammer han tidsånden blandt de unge franskmænd, mener kommentatoren Gérard Courtois fra dagbladet Le Monde, og flere af de sociologer og politologer, som har kommenteret bogen, peger på et andet vigtigt træk: Stéphane Hessel er ikke ude i et bestemt politisk eller ideologisk ærinde.

Han opfordrer unge til at mobilisere sig, når de møder social og økonomisk uretfærdighed, miljøsvineri, dårlige forhold og undertrykkelse af befolkningsgrupper eller hele folkeslag.

Polemik om Israel

Men den skarpe profil giver også 93-årige Stéphane Hessel vanskeligheder. Sammen med en række andre personligheder opfordrer jøden Hessel for eksempel til at boykotte israelske varer i protest mod Israels politik over for Palæstina.

Det fik nogle franske jøder til at kaste sig over ham med så hadefulde angreb, at de senere måtte trække de værste formuleringer tilbage. Stéphane Hessel er heller ikke populær i borgerlige kredse, når han peger på, at de sociale og uddannelsesmæssige uligheder eksploderer i disse år i Frankrig. »I modstandsbevægelsens program – fra 1944 – skrev vi for eksempel, at alle franske børn har ret til at få den højest mulige uddannelse. Det er vi i dag milevidt fra«, sagde han forleden.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden