Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Indigneret 93-årig råber Frankrigs ungdom op

Vidunderlig fransk alliance mellem en gammel knark og hans 600.000 oldebørn.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nytårets mand i min verden er 93-årige Stéphane Hessel, franskmanden, som siden oktober har ligget øverst på bestsellerlisterne med sin lille bog ’Indignez-vous’ (’Vær indignerede!’).

Bogen har foreløbig solgt i 600.000 eksemplarer og givet stemme til den frustration over Frankrigs og hele Europas politiske og kulturelle tilstand, som ellers ulmer så uartikuleret.

Stéphane Hessel udtrykker med enkle, fyndige og direkte ord en samfundskritik, som også findes hos nummer to på de franske bestsellerlister, Michel Houellebecq, der bare er ironisk, lakonisk, apatisk.

Millioner af unge franskmænd har i efterårets løb været på gaderne i demonstrationer mod den markedsliberalisme og hele det værdisæt, som præsident Nicolas Sarkozy står for. Og pludselig lå der i boghandlen en lille bog på 30 sider, som kunne købes for 3 euro, og som satte ord på oprøret.

Det oprør, Hessel opfordrer til med sin bog, er mildt sagt ikke noget venstrefløjsflip.

Den gamle knark har skabt en alliance med 600.000 oldebørn, og det er til at blive i godt nytårshumør af.

Stéphane Hessels bog er et opråb, un appel, som tager afsæt i den franske modstandskamps værdier under og efter Anden Verdenskrig. Den store figur i denne modstandskamp var som bekendt general de Gaulle, som Stéphane Hessel sluttede sig til i London i 1941.

Og det oprør, han opfordrer til med sin bog, er mildt sagt ikke noget venstrefløjsflip.

Bogen er udsprunget af en tale, han holdt i maj ved en højtidelighed oppe i Haute-Savoie til minde om modstandskampen, som stod stærkest netop her.

Hessel skriver:

»Værdierne i denne modstandskamp har vi mere end nogen sinde brug for. Vi har alle et ansvar for, at vores samfund forbliver et, vi kan være stolte over, ikke et, som ser skævt til indvandrere og udviser romaer, ikke et, hvor man skaber tvivl om folks pension og sygesikring, ikke et, hvor medierne er i hænderne på de rige – alt dette, som vi ville have nægtet at acceptere, hvis vi havde være holdt fast i frihedskampens idealer«.Hessel har en lang horisont, sådan en mand på 93, som nu er ved at blive samlende figur i et ungdomsoprør.

Stéphane Hessel er ud af polskjødisk familie, født i Tyskland og først indvandret til Frankrig i 1925. Mod slutningen af Anden Verdenskrig blev han fanget af Gestapo under en hemmelig mission i Frankrig og sat i koncentrationslejr, men fik held til at flygte.

Som medlem af Le Conseil National de la Résistance (svarende til det danske Frihedsråd) var han med til at udarbejde det program, som et nyt Frankrig skulle bygges på efter krigen.

Selv gik han ind i udenrigstjenesten, var med til at udarbejde FN’s menneskerettighedserklæring, blev senere Frankrigs FN-ambassadør og har beklædt alle tænkelige høje poster i republikken.

Læg hertil en vis glans og glamour, som skyldes det liv, Stéphane Hessels kunstnerforældre førte helt tilbage i det tidlige 1900-tals Berlin: De levede i en trekant, som i fransk kultur er blevet udødeliggjort først i en roman af Pierre Roché, dernæst og især af François Truffaut i filmen ’Jules et Jim’ fra 1962.

Stéphane Hessel samler i sin figur, sit liv og sin karriere alt det mest franske fra general de Gaulle til filmens nye franske bølge. Og hans jødiske familiebaggrund i flere europæiske lande er ikke det eneste, han har til fælles med frontfiguren i ungdomsoprøret i maj 1968: Daniel Cohn-Bendit.

Stéphane Hessel opfordrer til indignation, vrede og engagement både principielt og præcist i forhold til nogle af tidens uhyrligheder. En af disse uhyrligheder er finansmarkedernes magt og den groteske kløft, der nu accepteres mellem de europæiske samfunds allerrigeste og allerfattigste.En anden uhyrlighed er den mishandling, palæstinenserne udsættes for, især i Gaza. Stéphane Hessel siger klart fra og inkarnerer nogle værdier, som den jødiske nobelpristager Isaac Bashevis Singer formulerede i to ord: compassion and rebellion – medfølelse og oprør.

Godt nytår

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden