0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nu falder prisen på danske e-bøger

Prisfaldet er dog foreløbigt kun et forsøg iværksat af netboghandlen Riidr.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
MARK LENNIHAN/AP
Foto: MARK LENNIHAN/AP

Prisfald. Som et forsøg vil en gruppe forlag sænke priserne på e-bøger, men der er omvendt en tendens til ikke at ville gøre det nye prisniveau permanent.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det har indtil nu kostet næsten lige så meget at hente elektroniske versioner af danske bøger og læse dem på en skærm, som det koster at købe en gammeldags trykt bog med hård ryg.

Men nu er en række store forlag gået sammen med netboghandlen Riidr.com og sænker i disse uger priserne på e-bøger markant – i første omgang som et forsøg.

LÆS OGSÅ

»Det handler om at rykke priserne ned, hvor forbrugerne gerne vil være med. Forlagene har haft en tommelfingerregel om, at prisen skal ligge på 80 procent af papirbøger, men forbrugerne kan altså godt gennemskue, at produktionsomkostningerne er langt lavere for en e-bog end for en almindelig papirbog. Så vi har fået forlagene med på at sænke priserne for at se, hvad der sker med salget«, siger Anders Breinholst, som er direktør for Riidr.

Flere store forlag
Forlag som Lindhardt og Ringhof, Rosinante&Co og People’s Press er med i forsøget, der typisk varer et par uger ad gangen i forskudte perioder den næste måneds tid. Priserne ligger op til 40 procent lavere, end hvad en e-bog kostede tidligere.

En populær krimititel som Hanne Bech Hansens ’Lasten’ fra forlaget Lindhardt og Ringhof koster nu eksempelvis 99 kroner. Andre bøger – typisk ældre titler – ligger nede omkring de 50 kroner.Lindhardt og Ringhof har ladet hele deres katalog af nye og gamle bøger gå til lavere priser i forlagets prøveperiode, som slutter i denne uge. Herefter vil digital chef Jakob Larsen vurdere, hvad det har gjort ved salget, og om de lavere priser i en eller anden form skal forlænges:

»Når vi kigger bredt på priserne i dag, kan vi godt blive enige om, at de er for høje set med forbrugernes øjne«, siger Jakob Larsen fra Lindhardt og Ringhof, »men markedet har ikke fundet sig selv endnu. Vi er vel cirka fire år bagud i forhold til USA, og derfor er vi meget interesserede i at finde modeller, som både forlag og forhandlere kan blive enige om«.

Forlag vil ikke dumpe priserne
I USA er e-bogs-markedet nærmest eksploderet, og i sidste uge viste nye tal ifølge nyhedsbureauet Reuters, at salget i januar 2011 var mere end fordoblet i forhold til året før og i rede penge nu overgår hardcoverbøger til voksne.

Det sker, mens salget af fysiske bøger falder, også i Danmark. E-bøger er med andre ord interessante for danske forlag, men omvendt frygter de at sætte priserne for lavt. En e-bog kræver eksempelvis stadig redigering, markedsføring og andre udgifter.

LÆS OGSÅ

»Forlagene er bange for at ødelægge en eksisterende forretning og med en vis ret«, siger direktør Mads Thimmer fra Innovation Lab, der blandt andet er ekspert i digitale forretningsmodeller.

»Pointen er bare, at ligesom for musikbranchen kommer den digitale udvikling, hvad enten man vil det eller ej. Det her forsøg er et skridt på vejen, men samtidig også forudsigeligt i forhold til noget, som uvægerlig vil komme. Jeg kan godt frygte, at forlagene vil være afventende i stedet for at være blandt de første og forsøge at skabe et marked«.

Omkostningsfuldt at udgive bøger
I forsøgsperioden har nogle af forlagene valgt kun at udbyde en del af deres katalog. For Politikens Forlag er det eksempelvis krimier, som kan købes billigt fra i morgen og to uger frem. Forlaget har også tidligere været involveret i kampagner med rabat på eksempelvis ungdomsbøger i Gyldendals netboghandel G.dk.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce