Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FÅRESYGE. Den eneste formildende omstændighed ved 'Hvad fejler jeg?' er Bo Odgaards fine streg. Her finder man al den humor og poesi, som bogen i øvrigt savner. Illustration fra bogen: Bo Odgaard

FÅRESYGE. Den eneste formildende omstændighed ved 'Hvad fejler jeg?' er Bo Odgaards fine streg. Her finder man al den humor og poesi, som bogen i øvrigt savner. Illustration fra bogen: Bo Odgaard

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bog om børnesygdomme fejler alt

Medicinsk opslagsbog til børn spiser sine læsere af med ubrugeligt volapyk.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da jeg var dreng, fik jeg ondt i halsen. Så ondt, at min bekymrede mor tilkaldte en vagtlæge, som lyste mig flygtigt i gabet, hvorefter han trak mine pyjamasbukser ned og trykkede mig grundigt på bollerne.

Af talløse pubertære mysterier var dette blandt de mere foruroligende: Stod drøbel og klokkeværk i hemmeligt ledtog? Havde jeg pådraget mig en uhelbredelig kønssygdom blot ved at se på Tina B. fra sløjd?

Ak, havde husstanden blot været i besiddelse af et velskrevet medicinsk børneleksikon, så var jeg måske blevet forskånet disse uhyggelige feberfantasier!

I stedet måtte jeg tilbringe otte år på lægeskolen for at indse sagens dybere sammenhæng: at jeg led af fåresyge, som i sjældne tilfælde kan slå sig på testiklerne og i værste fald medføre sterilitet. Den gode natlæge passede bare sit job. Om end han næppe kandiderede til prisen som Årets Kommunikator.

Taler ned til sit publikum
Ideen bag Lars H. Ostenfelds ’Hvad fejler jeg? Børnenes syge ænsyklopædi’ er lige i øjet – at skrive en skæg og indsigtsfuld opslagsbog til børn om de sygdomme, som hører barndommen til, og som voksne (fagfolk inklusive) har så forbandet svært ved at forklare.

Når det alligevel går gruelig galt, skyldes det især, at forfatteren taler ned til sit publikum og i stedet for at tage oplysningsprojektet på sig spiser læserne af med et plat og pjanket lirumlarum.

LÆS OGSÅ

Tag nu bare fåresygen som et illustrativt eksempel: »Fåresyge kan man også få om efteråret, og det har intet med forårsruller at gøre. Mæææh! Næææh! Ser man dææææh! En morgen gik jeg ud og så mig i spejlet. Jeg blev lam-slået. Jeg havde uldent hår og en trykkende fornemmelse ved kæben …«.

Så er tonen slået an, og det fortsætter i samme skure på samtlige 209 sider. Fladpandet og med en informationsværdi, som nærmer sig nul.

Ingen brugbar information
De stakkels poder må trækkes med anstrengt voksenhumor om den fløjtespillende skotte ’Ast-Ma’, om bronkitis, som ville være broccoli, »hvis det var grønt, smagte sundt og lignede små træer«, om blindtarmen, som er »en underlig lille fisk«, der »sidder i maven under pjæktarmen«, og om Downs syndrom, som »ikke er noget, man kun får ’down under’«.

Eller hvad med følgende smøre om én af tidens hyppigst stillede børnediagnoser: »ADHD er IKKE sådan lige nemt at forstå. Derfor tog jeg med DSB’s IC3 hen til SAS for at flyve til USA på 1. klasse. Her mødte jeg VIP HR. ADM. DIR. for FBI. Han var få CM høj, mange KG bred og brugte STR. 45 i sko«.

Sådan rables der over det meste af en side, uden at den stakkels læser kommer i nærheden af reel og brugbar information – eller i det mindste bliver vildledt med charme og poetisk format.

Efter hvert opslag følger en knastør lærebogsafliring, som må formodes at være henvendt til forældrene, selv om der adskillige steder tales direkte til barnet – og selv om de færreste voksne vel er dus med begreber som ’rehydrering’, ’lokalantibiotika’ og ’hyperfleksibilitet’. Også her er brugsværdien desværre yderst begrænset, og tre klik på computeren vil skaffe langt mere sober og kvalificeret information.

Lavkomiske volapyk
I opslaget om kræft advares man eksempelvis mod rygning, sollys, krydret mad og mangel på motion, men hvad i alverden har det med kræft i barnealderen at gøre? Ikke en disse. Derudover kan man spørge, om nedgroede negle, bændelorm, dværgvækst og vand i knæet hører hjemme i en bog om de ’mest kendte børnesygdomme’?

Om man kan erklære mæslinger udryddet i Danmark, når vi for tiden ser det største udbrud i 15 år? Om det værste ved sukkersyge er, at man skal tisse midt i gode film? Om ’løgomslag’ er gangbar behandling af mellemørebetændelse? Og om det giver mening at anbefale Kodimagnyl ved hovedpine, når lægemidlet frarådes til børn under 12 år?

LÆS OGSÅ

’Hvad fejler jeg?’ vil fortælle »krøllede fantasihistorier« og være en »mini-fagbog om børnesygdomme« til børn og deres forældre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desværre lykkes ingen af delene, og det er anmelderen en gåde, at de lægestuderendes hæderkronede forlag vil lægge navn og rygte til denne omgang lavkomiske volapyk, som fælt svigter sin opgave og efterlader læseren mere frustreret end oplyst.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden