Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
AMY SANCETTA/AP
Foto: AMY SANCETTA/AP

9/11. Ny antologi samler 18 bidrag til eftertanke ti år efter terrorudåden i New York den 11. september. Desværre er bidragene af svingende kvalitet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læseværdig antologi leverer ujævne eftertanker om 11. september

Ny bog lader 18 fagfolk tegner et billede af verden efter 11. september.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste af os havde på fornemmelsen, at verden ændrede sig, da vi for ti år siden så de skræmmende tv-billeder af passagerfly, der bragede ind i World Trade Center. Det var et af de sjældne øjeblikke, hvor verden drejer om sine hængsler.

Men præcis på hvilken måde har terrorangrebene mod USA egentlig ændret verden og os, der bor i den? I bogen ’11. september – Verdens tilstand ti år efter’ forsøger 18 fagfolk at besvare spørgsmålet.

Det er en god idé, for hvis ikke tiåret for en så skelsættende begivenhed skulle være et tidspunkt for eftertanke, hvad skulle så være det?

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, forhenværende efterretningsleder Hans Jørgen Bonnichsen og forskere fra en lang række forskellige fagområder tegner i bogen hver deres billede af verden ti år efter.
Personlige essays?

Lykkes det så? Både ja og nej.

Blandt de læseværdige bidrag i antologien i kan nævnes et kapitel om holdninger, stemninger og strømninger blandt verdens muslimer eller et kapitel med en spændende analyse af, hvordan den fatale dag for ti år siden også var en skelsættende dag mediehistorisk.

LÆS OGSÅ

Et tredje tankevækkende bidrag handler om, hvordan krigen mod terror har drænet USA for penge. Der er flere gode bidrag end de nævnte. Men antologien har også den svaghed, at præmissen bliver en anelse uklar, fordi de 18 bidrag er for forskellige.

Nogle af kapitlerne er veldokumenterede, nærmest lærebogsagtige, gennemgange af udvalgte emner, mens andre kapitler nærmere fremstår som personlige essays.

Blandede bolsjer

På samme måde forholder det sig med objektiviteten: To mellemøsteksperter gennemgår eksempelvis reaktionerne blandt muslimer i Danmark de sidste ti år. Det er et glimrende kapitel, hvor de to eksperter nøgternt og faktuelt delagtiggør læserne i deres faglige viden om muslimske organisationer i Danmark. Et kapitel af Mikkel Bolt, lektor i moderne kulturhistorie, fremstår derimod gennemsyret af forfatterens personlige holdninger. Lektorens analyse af kunstens fravær som krigsmodstand efter 11. september er faktisk interessant, men skribentens personlige holdninger virker som larm, når han eksempelvis omtaler krigene som »statsterror«.

LÆS OGSÅ Det er selvfølgelig helt legitimt at udtrykke den slags holdninger, men i en bog, der lover bidrag fra 18 »eksperter og fagfolk«, virker det malplaceret. De blandede bolsjer ændrer dog ikke på, at bogen er værd at læse for dem, som godt vil blive klogere på, præcis hvordan verden ændrede sig dengang for ti år siden.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden