Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Børnebøgerne bugner med veluddannede debutanter

Forfatterskolen for børnelitteratur holder, hvad den lover.

Bøger

Forfatterskolen for børnelitteratur har været en markant succes. Af 80 elever, som har været igennem det toårige forløb, har mere end halvdelen fået udgivet bøger.

Forfatterskolen virker som en del af Center for Børnelitteratur, og målet er – ud over at fremme talentet – at give et indblik i børnebogens verden og de særlige forhold, den eksisterer under.

LÆS OGSÅ Et foreløbigt højdepunkt var, da Anita Krumbach fik Kulturministeriets børnebogspris sidste år for den smukke og kortfattede fortælling om en ensom dreng – ’Et mærkeligt skib’. Forfatterskolen for forældrelitteratur – altså den for voksne! – får ofte skudt i skoene, at den fremdyrker en minimalistisk, elitær form. Det kan man ikke sige om Forfatterskolen for børnelitteratur. De debuterende forhenværende elever skriver i alle genrer til store og små.

Alvor og intensitet
De fleste af bøgerne udkommer hos Høst, der lever op til et forlags forpligtelse om at være fremme i forlæggerskoene. Rebecca Bach-Lauritsens debut, ’Veronika lyder som harmonika’, er i slægt med Anita Krumbach.

Det er en stilfærdig og smuk og sprogligt opfindsom historie om pigen Veronika på ca. 11 år, der er træt af rod og flytteri. Det er ikke spor svært at forstå, for Veronika taler lige ud af posen og i læserhøjde, selv om sætningerne er (dejligt) lange og krøllede. Og selv om associationerne hentes fra de særeste steder. På side 43 falder Veronika i staver over, hvordan kuffertbåndet i en lufthavn bare kører af sted. Og bogens første egentlige sætning siger også det hele:

LÆS OGSÅ

»Veronika står i gangen i lejligheden i boligkomplekset i forstaden til byen, der ligger langt væk fra den sidste by, de boede i en forstad til, i en lejlighed med en gang, der omtrent så ud om denne«. (Bare at skulle sætte kommaer i sådan en sætning!).

Rebecca Bach-Lauritsen fortæller med samme alvor og intensitet som Anita Krumbach, og så har hun lidt mere humor. Det er den samme historie om ubodelig ensomhed, holdt i samme kontante sprogtone, men hovedpersonen er en pige, og derfor går det indad! Veronika er her ikke. Alligevel er der trods i tøsen, og en samtale på cafeteriet med trucker-Mummi – mors nye kæreste – er guld værd.

Norske Stian Hole – far til billedbøgerne om Garmann – har illustreret i et drømmende, sort-hvidt computersprog, der ikke bakker pigen ordentligt op.

To bøger om smil gennem tårer
I forsommeren debuterede Mette Vedsø med to bøger for mindre børn om smil gennem tårer. ’Kærlighedskødboller’ fortæller om netop det. Kamal, der ved en del om insekter, bliver nærmest forført af Kamma, der bagefter inviterer ham til sin fødselsdag og kødboller.

Men Kamal er muslim. Og det er mere alvorligt end at kysse. Der er muntert trav, fed folkekomedie og markante illustrationer af Maria Bramsen i denne historie fra kærlighedens trampesti.I ’Vera’ handler det om en skilsmisse. Det er et år siden. Pigen bor med sin mor i landlige omgivelser nu. Hun har svært ved at finde den røde tråd. Men så træder en perlerække af gode mennesker i karakter.

Og det lige fra den tidligere danmarksmester i boksning, som nu kører bussen, og til hvalpeejer Jack, der er slagterens søn. Her er folkekomedie for fuld og hjertevarm udblæsning. Lidt ligegyldigt illustreret af Simon Væth.

Dybere land

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mads Heinesen er ikke en rigtig debutant. Han forlod Forfatterskolen i 2005 og har tidligere skrevet to letlæste og letbenede bøger om drengen Vilmer. Med historien om drengen Frej på 12 år afsøger han nyt og dybere land. ’Jeg er modig. Indtil bladene en dag forsvinder’ handler om livets alvor.

Frej siger farvel til barndommen med smerte og dårlig samvittighed. Han er klemt imellem sin barndomsven og klassens nye dreng. Det er emner som loyalitet, angst og pigebryster, der holder historien i gang.

De korte kapitler er punktnedslag i nogle forvirrede måneder, hvor omverdenen forandrer sig, og kærligheden banker på. Historien er konstaterende, klar og hård. Den rammer. Men lidt mindre sproglig macho havde ikke været af vejen. Lars Vegas’ illustrationer swinger i takt med sortsynet. Så Forfatterskolen for børnelitteratur leverer til alle hylder.

Har du Pluskort, får du 20 procent rabat på bøger i Boghallen eller fri levering hos Saxo.com. Læs mere på politiken.dk/plus.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce