Succes. Norske Karl Ove Knausgård har endnu engang høstet topkarakterer i Danmark.
Foto: DALUM ASTRID

Succes. Norske Karl Ove Knausgård har endnu engang høstet topkarakterer i Danmark.

Bøger

Norges svar på Marcel Proust lovprises igen og igen

Med 'Min Kamp 4' scorer Karl Ove Knausgård endnu en gang topkarakterer.

Bøger

Karl Ove Knausgård må næsten være danskernes yndling.

Den norske forfatter høster gang på gang topkarakterer hos den danske anmelderstand, og nu er nummer fire i hans serie af seks blevet oversat til dansk. Endnu engang får den topkarakterer.

Danskerne er vilde med Knausgård.

Når fire stjerner er en dårlig anmeldelse »Det er morsomt, det er sørgeligt, det er tankevækkende, det er sladderpirrende, det er eksistentielt vedkommende, det er smukt, det er filosofisk, det er samtid og evighed, det er storslået«.

Ordene er undfanget på skrift og tilhører Informations litteraturanmelder Lilian Munk Rösing. De beskriver den norske forfatter Karl Ove Knausgårds roman ’Min Kamp 2’, og de er, som enhver må kunne se, en lang lovprisning af værket.

Og Lilian Munk Rösing er ikke ene om at elske værket, for det er i hendes egne ord, det hun gør.

I Politiken fik bogen seks hjerter, i Jyllands-Posten seks stjerner. Det siger meget, at Berlingskes fire stjerner virker som en dårlig anmeldelse.

Marcel Proust på norsk
’Min Kamp 2’ er andet bind i Karl Ove Knausgårds monsterprojekt med samme og for mange foruroligende navn. I alt har den norske forfatter skrevet seks bøger om, ja, sig selv, sit liv og sin kamp. En meget lang dagbog.

Nogle kritiserer ham for at digte for meget, når bøgerne nu har så selvbiografisk et præg, mens andre mener, at det intet betyder, da ’Min Kamp’ er skønlitteratur.

Samtidigt sammenlignes Karl Ove Knausgård af flere anmeldere med den franske forfatter Marcel Proust, hans forkærlighed for flashbacks og skiftet mellem det sociale og kunstneriske liv.

Forfatteren blev i 2010 nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Seks hjerter i træk

Alle seks bøger om Karl Ove Knausgård er udkommet, i Danmark er vi dog kun nået til nummer fire.

Den seneste bog fik endnu engang seks hjerter i Politiken, mens Jyllands-Posten og Berlingske gav henholdsvis fem og fire stjerner.

LÆS OGSÅ

Politikens anmelder Marie Tetzlaff, som har givet både bind 2,3 og nu altså 4 seks hjerter, skriver, at hun før er blevet mobbet, fordi hun altid giver Karl Over Knausgård den absolutte topkarakter.

Men nu gør hun det alligevel.

»Fordi den elegant og pedantisk og med overlegen struktur fremlægger, hvad der er vigtigt i et skandinavisk drenge- og mandeliv kort før og omkring årtusindskiftet, både det smukke, det grimme og det pinlige, det dokumentariske og det drømte, det intellektuelle og det (seksuelt) fysiske«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden