Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OOPSE DISJEDE BOTERGEIL. Edvard Brandes røg i spjældet efter en duel, her lærte han sig hollandsk. Foto: Polfoto

OOPSE DISJEDE BOTERGEIL. Edvard Brandes røg i spjældet efter en duel, her lærte han sig hollandsk. Foto: Polfoto

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Deres nye bogdoktor: Hjertets vej er den bedste

Skal man udfordre sin forfærdelige nabo til duel eller læse Dostojevskij og lære at elske idioten?

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ude i den store verden har man for længst erkendt, at bøger er stærk medicin.

Jeg er glad for at kunne meddele, at erkendelsen også er nået frem til Deres avis, samt at jeg i al beskedenhed fremover vil være Deres bogdoktor.

Om min baggrund kan jeg oplyse, at jeg har en fortid som bibliopat her i spalterne og siden har studeret biblioterapi i Beatles-byen Liverpool, hvor folk langs den gode flod Mersey i årevis har brugt litteratur til at komme i bedre humør.

Dertil kommer lange rejser af den slags, som udvider den rejsendes viden om livets yderste poler, hvormed jeg også har sagt: Ingen sjælelig lidelse er os fremmed! Kom glad til doktoren med hvad som helst.

Det eneste, vi ikke tager os af, er brækkede ben og den slags. På den anden side har man jo også brug for læsestof, mens man sidder der og venter på at kunne komme i trav igen, så hvorfor egentlig være så prohibitiv fra starten? Kom bare med det hele!

Min konsultation er åben døgnet rundt. Det foregår på den simple måde, at De fremsender Deres forespørgsel til min indbakke, så skal jeg hurtigst muligt tage mig af sagen.

Amerikansk machomod kan meget, men er næppe relevant i sagen om éns egen nabo

Resultatet vil De kunne læse her på siden. Skulle De tilhøre kredsen af læsere, som holder af det håndskrevne brev, er De også meget velkommen til at fremsende Deres forespørgsel i en old school konvolut.

Til de sjælelige eller legemlige lidelser, man ønsker at blive helbredt for, kommer de prekære livssituationer, man måske befinder sig i.

Da Brandes slog Schyberg med stokken
Også her siger vi ufortøvet: Kom trygt til Deres læselæge, som fluks vil vende tilbage med læsetips, hvad enten det drejer sig om at få bilagt eller skærpet en lurende nabokrig eller om at få husets dorske teenager til ikke at opfatte sit hjem som et hotel med mor og far i rollerne som døgnarbejdende rengørings- og forplejningspersonale.

Men lad os tage et konkret eksempel. De føler Dem voldsomt krænket af Deres nabo, som har latterliggjort dem i andres påhør, manden synes umulig at nå med almindelig tale. Hånden på hjertet har De mest lyst til at udfordre den formastelige til en duel, som man gjorde det, før verden blev helt moderne. Nu lever vi i 2012, what to do?

Spørgsmålet leder tanken tilbage til dengang Edvard Brandes, grundlæggeren af denne avis, røg i spjældet, netop fordi han havde deltaget i en duel, så umiddelbart kan modellen ikke anbefales.

Medmindre man da skulle have lyst til at lære et fremmedsprog! Hvorledes, spørger De nu, og her er forklaringen: Chefredaktør Brandes, der også fungerede som teaterkritiker, havde jordet et stykke med skuespilleren Robert Schyberg i hovedrollen.

Da Schyberg mødte Brandes på gaden, slog han ham med sin stok! Selv om teaterdirektøren undskyldte Schybergs optræden, krævede Brandes oprejsning ved duel på pistoler, og således gik det.

De to mødtes i Ermelunden, der blev affyret fire skud, ingen blev ramt, men fordi det var ulovligt at duellere, røg de begge i brummen i 14 dage! Og det var her, at Brandes benyttede fængselsopholdet til at lære sig ... hollandsk! Hvis man har lyst til at læse hollandske romaner på originalsproget, er Brandesmetoden altså en mulighed.

Mindfullnessagtige øvelser
Men tilbage til naboen. For mig at se handler det helt grundlæggende om mod.

I Kurt Thyboes energiske bog ’Kessler – prinsen og den gyldne trone’ definerer en højt dekoreret amerikansk krigshelt mod således: »Mod er at stå i silende, sjaskende, isnende regn, sølet i pløre til knæene i din skyttegrav, pisse i dine bukser af skræk, skide i dine bukser, fordi dødsangsten gir dig galoperende diarré. Og alligevel blive stående ... fordi det er for pinligt og uværdigt at stikke af«.

Amerikansk machomod kan meget, men er næppe relevant i sagen om éns egen nabo, og er det ikke endnu mere modigt at turde række hånden ud?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den bedste medicin, Deres bogdoktor vil anbefale Dem i denne sag, er og bliver ’Kældermennesket’ af Dostojevskij.I ’Empati, det der holder verden sammen’, en helt ny, let læst bog, skrevet af gode folk som Peter Høeg, Jes Bertelsen og Jesper Juul, anbefales det »at lade mennesker jævnligt give hinanden en eller anden form for fysisk berøring, mens de samtidig er opmærksomme på deres eget hjerte eller deres eget åndedræt«.

Bogens mindfulnessagtige øvelser kan helt sikkert bruges, også i fredsskabende sammenhæng, men den bedste medicin, Deres bogdoktor vil anbefale Dem i denne sag, er og bliver ’Kældermennesket’ af Dostojevskij.

Helt præcist det formidable afsnit, hvor staklen spekulerer over, hvordan han skal hævne sig på en officer, der har skubbet til ham ved et billardbord.

»Uden et ord til forklaring greb han mig i skuldrene og flyttede mig fra det sted, hvor jeg stod, selv gik han forbi, som om han ikke havde bemærket mig. Jeg kunne have tilgivet en drag prygl, men jeg kunne på ingen måde tilgive, at han bare sådan flyttede mig og så definitivt overså mig«.

Postkassen er åben
I flere dage overvejer den krænkede, hvordan han skal slå igen, til sidst lykkes det ham at støde ind i officeren i en park, men uden at denne – og det er pointen – bemærker det overhovedet!

Spildte kræfter, spildt ulejlighed. Det samme siger vi. Hjertets vej er den bedste. Læs mesterlige gamle Fjodor, og bliv befriet for hævnfølelsens destruktive kvælertag!

Ud over frøken Stryhn, min sekretær, har jeg en stab af meget dygtige kolleger til at hjælpe mig med at ordinere den helt rigtige dosis litteratur til Dem, uanset hvad De måtte henvende Dem om.

Husk, at min postkasse også er åben for alt, hvad De selv måtte ligge inde med af velafprøvet litterær medicin fra bøgernes verden. En ældre klassiker, som De har kureret en vinterdepression med, en dårlig ryg, som De fik bugt med ved at tyre en krimi, et digt, der klarede en knyst.

Og så vil vi i øvrigt gerne modtage post fra læsere, der har været igennem Karl Ove Knausgårds ’Min kamp’. Hvilke lidelser er denne populære norske læsemedicin god mod?

På gensyn i næste uge!

FACEBOOK

JSP

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden