Tegner. Ib Spang Olsen er død i en alder af 90 år.
Foto: THOMAS BORBERG

Tegner. Ib Spang Olsen er død i en alder af 90 år.

Bøger

Nekrolog: Ib Spang Olsen kær-tegnede alt, han så

Den folkekære tegner gav både børn og voksne sanselige, eventyrlige oplevelser.

Bøger

Ib Spang Olsen »tegner og kær-tegner alt, hvad han ser«.

Det sagde hans kollega og gode ven Søren Ulrik Thomsen i en tale, da tegneren fyldte 90 år i juni sidste år.

LÆS OGSÅ

Den folkekære tegner, der har lagt frodig streg til både tv-julekalendre, H. C. Andersens Eventyr, Halfdans ABC og et væld af andre børnebøger, havde nemlig også en særlig sanselig side, som han dyrkede sideløbende med sine børnevenlige universer gennem sin 70 år lange karriere.

Kødelig øjenlyst
I 1965 tegende han for eksempel til Sheik Nefzaouis seksuelle manual 'Den duftende have', og i 2002 viste han, hvordan hans særlige, levende streg kunne spille erotisk sammen med netop Søren Ulrik Thomsens poesi, da de i fællesskab udgav den illustrerede digtsamling 'Det værste og det bedste'.

»På forunderlig vis flyder skildringerne af disse kvindeskikkelser over af en fnuglet ømhed og er samtidig sansede med så kødelig en øjenlyst, at de er lige til at spise«, sagde Søren Ulrik Thomsen i sin fødselsdagstale til Ib Spang Olsen sidste sommer.

Digteren beskrev her sit første blik på netop disse illustrationer, som om han »pludselig knivskarpt så hans værk - som for første gang, skønt jeg ligesom næsten alle andre nulevende hertillands har kendt det hele mit liv«.

Østerbro-dreng
Ib Spang Olsen blev født på Østerbro i 1921 i beskedne kår. Han blev uddannet som lærer og var siden studerende på Kunstakademiet, før han debuterede som bladtegner i 1942. Resten af sit liv tegnede han så godt som en ny tegning hver dag.

Gennem sit lange, fabulerende virke vendte han igen og igen tilbage til barndommens gader med blyantstegninger af hverdagslivet med baggårdskatte, legende børn og flittige mødre bag lysende køkkenvinduer.

Og gennem tiden er der udgivet flere samlinger af hans bedste værker. I 2009 anmeldte Martin Krog Andersen i Berlingske Tidende titlen 'Flere af Ib Spang Olsens bedste' med ordene:

»Ib Spang Olsens tegninger er et nationalt klenodie, en uvurderlig kulturskat, og hvordan skulle jeg kunne bedømme et allerede kanoniseret værk af den kaliber? Det vil jeg gøre ved at lægge mig ned på maven og sige tak! Ib Spang Olsen er en dygtig forfatter, men en fuldstændig genial illustrator. Med en let genkendelig streg har han skabt sin helt egen ikonografi ... Nogle vil hævde, at han repræsenterer noget typisk dansk, men sagen er jo, at han er helt unik«.

Satte farver på barndommen

At tegneren som den måske eneste danske illustrator blev en folkekær figur, vidner de mange kommentarer på politiken.dk om.

SKRIV

Her skriver en læser for eksempel:

»Fra jeg var ganske lille, bekræftede Ib Spang Olsen mig i, at barndommen ikke er noget, der skal overståes. Den skal med hele vejen. Og det samme skal Ib Spang Olsens billeder. Tak for alt det, du har givet os. Kærligst, Charlotte Sejer«

En anden læser, Kim Poulsen fra København, skriver kort:

»Det var dig Ib, der satte farver på min barndom. Hvil i fred«.

»Jeg synes, han igennem tiden har illustreret et billede af dansk kultur, som jeg allerhelst vil præsentere den«, skriver Nis Valentin, København N i kommentar på Politiken.dk.

Ib Spang Olsen blev 90 år og efterlader sig sin kone Nulle Øigaard samt sønnerne Lasse, Martin og Tune samt datteren Tine Spang Olsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce