0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Camilla Plum grøntsagsbog er overvældende skøn

Camilla Plums reviderede bog er formentlig det bedste værk på dansk om køkkenhaven.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-Li Engström/Fra bogen
Foto: Anne-Li Engström/Fra bogen

PÅ. Den kyndige gartner, Camilla Plum, pryder selv dette billede. Selv om køkkenhaven ikke er med, synes anmelderen, at det er rigtig fint. Fordi vi ser et menneske i alt det grønne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I 2003 udsendte Camilla Plum et digert væk, ’Grønt I og II’ (flot, men abstrakt titel), hvilket var temmelig overvældende. 900 sider om grøntsager – det kan kun Camilla Plum præstere, især fordi det var godt alt sammen.

Men det var nok lige i overkanten, og derfor har hun gjort det igen. Skrevet halvt så meget om det samme og ladet Anne-Li Engström tage nye billeder af det samme, dvs. alle de grøntsager, man kan dyrke i en dansk (Camilla Plums) køkkenhave, hvilket også er bogens nye og præcise titel.

Når jeg vil læse om at dyrke grøntsager, har jeg ikke brug for opskrifter. Dem finder jeg i mad- og kogebøgerne, som Camilla Plum også har lavet. Resten af de ’stærkt bearbejdede og reviderede tekster’ bærer stadig hendes umiskendelige aftryk: en smittende glæde over at dyrke egne grøntsager.

Et helt igennem mageløst sprog. Og en aldrig svigtende fornemmelse for kvalitet. Man dyrker ikke for pengenes skyld, men for at få de bedste råvarer. Man benytter sig af de bedste økologiske principper. Det handler jo om den mad, vi spiser.

Skønheden og mangfoldigheden
Bogen er forbilledligt bygget op. Først en lang indgangsbøn om skønheden og mangfoldigheden, og derefter de obligatoriske tekster om jord, frø, såning, vanding, gødning, formering m.v. God læsning for begyndere, overflødigt for de erfarne.

Hvorimod resten af bogen (langt det meste) er for alle. I alfabetisk orden – fra agurker til ærter – gennemgås 26 forskellige grupper af køkkenurter. Først med de altid interessante historiske og botaniske oplysninger, og derefter med det helt centrale ’sådan dyrker man’ og ’sådan høster man’.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce