0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny kogebog er en højsang fra Camilla Plum

Camilla Plum er tilbage med ny kogebog der dufter indbydende af krydderier.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PR
Foto: PR

Abracadabra. Faktisk formår Camilla Plum med sin 'Abracadabra' næsten at få kogebogens sider til at dufte indbydende af de krydderier, hun skildrer. Men hun bliver også hjulpet godt på vej af den svenskfødte fotograf Anne-Li Engström, der med sine fotos næsten får siderne til at vibrere af lyst, lyder det i anmeldelsen.

Kogebog
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kogebog
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der findes næppe kedelig mad. Kun fantasiløse kokke og kogekoner. Hvis man er det mindste i tvivl om påstandens holdbarhed, skal man blot tage Camilla Plums nyeste kogebog, ’Abracadabra’, i hånden. Her er det krydderierne, der er i højsædet.

LÆS ARTIKEL

Der er fuldt knald på fra side 1. Kogekonen lægger ud med Salomons Højsang fra Det Gamle Testamente. Mindre kan ikke gøre det. Selv i en kogebog. For i denne smukke og poetiske kærlighedshymne forekommer alle herlighederne: vin, balsam, safran, myrra, kanel, aloe, honningmælk, æbler, granatæbler, røgelse, rosiner og meget mere.

Salomon giver os et katalog over alt det, hun synes beriger et måltid. Der hersker ingen tvivl om, at det er krydderierne, der kan hæve et måltid til skyerne. Og modsat, det er manglen på krydderier, der kan gøre spisningen til en pinefuld affære. Når vi taler om, at måltidet i dag er så meget mere spændende, end det var for bare 10-20 år siden, skyldes det, at krydderierne er kommet ind i vores hverdagskøkken. I min barndom var maden krydret med salt og peber. Hvis det gik højt. Alt andet var ikke velkomment.

Ud over en god gedigen gennemgang af samtlige krydderier får vi også krydderiernes ofte voldsomme og blodige historie. Der har været kæmpet med livet som indsats for at forsvare et krydderi mod tyveri. Og der er blevet udstyret militære hære og flåder, der skulle sejle ud i verden for at erobre krydderierne til tidens herskere.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce