Der findes næppe kedelig mad. Kun fantasiløse kokke og kogekoner. Hvis man er det mindste i tvivl om påstandens holdbarhed, skal man blot tage Camilla Plums nyeste kogebog, ’Abracadabra’, i hånden. Her er det krydderierne, der er i højsædet.
LÆS ARTIKEL
Der er fuldt knald på fra side 1. Kogekonen lægger ud med Salomons Højsang fra Det Gamle Testamente. Mindre kan ikke gøre det. Selv i en kogebog. For i denne smukke og poetiske kærlighedshymne forekommer alle herlighederne: vin, balsam, safran, myrra, kanel, aloe, honningmælk, æbler, granatæbler, røgelse, rosiner og meget mere.
Salomon giver os et katalog over alt det, hun synes beriger et måltid. Der hersker ingen tvivl om, at det er krydderierne, der kan hæve et måltid til skyerne. Og modsat, det er manglen på krydderier, der kan gøre spisningen til en pinefuld affære. Når vi taler om, at måltidet i dag er så meget mere spændende, end det var for bare 10-20 år siden, skyldes det, at krydderierne er kommet ind i vores hverdagskøkken. I min barndom var maden krydret med salt og peber. Hvis det gik højt. Alt andet var ikke velkomment.
Ud over en god gedigen gennemgang af samtlige krydderier får vi også krydderiernes ofte voldsomme og blodige historie. Der har været kæmpet med livet som indsats for at forsvare et krydderi mod tyveri. Og der er blevet udstyret militære hære og flåder, der skulle sejle ud i verden for at erobre krydderierne til tidens herskere.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her