Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Talentjagt. 50 håbefulde forfatteraspiranter til møde om selvudgivelser på Københavns Hovedbibliotek.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Talentjagt. 50 håbefulde forfatteraspiranter til møde om selvudgivelser på Københavns Hovedbibliotek.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store forlag vil bruge selvudgivelser til at spotte talenter

I næste måned åbner Saxo Publish, der giver mulighed for at udgive sine egne bøger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De kunne umiddelbart ligne konkurrenter, men det modsatte er faktisk tilfældet. Landets suverænt største forlag, Gyldendal, ser positivt på, at håbefulde forfattere i den nye digitale virkelighed har mulighed for at vælge et etableret forlag fra og omkostningsfrit selv udgive deres bøger, som det i næste måned bliver muligt på Saxo Publish.

Talent-pool
»Jeg ser det mere som en mulighed end en trussel for os som etableret forlag«, siger Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis.

»Der er flere og flere eksempler på, at nogen får succes med at udgive egne bøger, men efterfølgende sker det jo med næsten usvigelig sikkerhed, at de kommer i havn på et forlag. Det er da interessant. Man kan næsten sige, at forfatternes udgivelser på nettet her bliver en slags scout-virksomhed for forlagene. Derfor ser jeg heller ikke den store fare i det, så længe vi som forlag kan tilbyde noget, forfatterne ikke kan få andre steder, hvilket vil sige en kombination af redigering og markedsføring«.

I har vel også overvejet, hvorvidt etablerede forfattere med eget brand ville forsøge at udgive selv og dermed tjene flere penge?

»Man kan sagtens forestille sig, at det vil ske, og man kan også forestille sig, at der vil opstå muligheder med ny teknik, som vi slet ikke har set realiseret endnu. Alting sker ikke nødvendigvis som en glidende fremskrivning af det, vi kender. Ingen havde for 20 år siden kunnet forestille sig, at vi skulle stå i den situation, vi gør i dag, hvor forfatterne har langt lettere adgang til selv at udgive deres bøger. Men ny teknik er kommet til, og dermed er situationen en helt anden – også for en gammel hæderkronet branche som bogens«, siger Johannes Riis.

LÆS OGSÅ

Hos Saxo Publish understreger projektleder Troels Kranker, at initiativet med den nye, digitale udgivelsesplatform på ingen måde er en reaktion mod de etablerede forlag.

»For tiden har vi møder med danske forlag for at høre deres mening om vores koncept, for vi vil gerne tilpasse os dem, hvis de kan se en slags synergi i et samarbejde. Foreløbig kan vi høre, at forlagene ser Saxo Publish som en slags talent-pool«, siger Troels Kranker.

Solgte 900.000 selvudgivne eksemplarer
I dag modtager store forlag som Gyldendal i omegnen af 1.000 uopfordrede manuskripter om året. Kun få udgives.

»En del er tæt på at blive udgivet, men i stedet for at give forfatterne et klart nej kunne forlagene opfordre dem til selv at udgive og se, hvad der sker. Efterfølgende kan forfatterne så komme tilbage og vise, at de har været i stand til at få et publikum, for som selvudgivere hos os får de en helt nøjagtig læser- og salgsstatistik«, siger Troels Kranker.

Lars Ringhof, som er litterær agent for bl.a. Hanne-Vibeke Holst, ser et potentiale i selvudgivelserne som en af tidens store tendenser, men han ser også en fare i, at der opstår et stort proletariat af forfattere, der ikke tjener en krone på at udgive, medmindre danskerne begynder at købe flere bøger, fordi de nye på markedet er billigere.

Men han mener også, at selvudgivelserne kan blive en fødekanal for det etablerede forlagssystem.

I USA oplevede man i 2011, at 27-årige Amanda Hocking fik nej hos de etablerede forlag, da hun skrev sine vampyrhistorier, men da hun som selvudgiver rundede 900.000 solgte romaner, blev hun samlet op af det store forlag Random House.

Forlagene ser Saxo Publish som en slags talent-pool.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceStøtte og administration

»Herhjemme mangler vi stadig de succeshistorier, der gør, at jeg ville råde en af mine etablerede forfattere til at udgive selv. I hvert fald skal vedkommende så være en type, der i forvejen eksperimenterer i sit forfatterskab, måske udkommer på flere forskellige forlag og i øvrigt tillægger det en værdi at afprøve, om han eller hun kan udgive selv. Som det er i dag, har de forfattere, jeg arbejder med, behov for den seriøse sparring og redaktion, som er en del af de etablerede forlagssystem«, siger Lars Ringhof. Hos Gyldendal er man klar over, at selvudgiverne også er en udfordring. »Udviklingen betyder, at vi som forlag skal strenge os an, så vi tilbyder de ydelser, forfatterne gerne vil have. Selvfølgelig kan forfattere købe sig til redaktørhjælp, men det er nok de færreste forfattere, der har gjort sig begreb om, hvor meget administration der egentlig skal til, når det gælder distribution og markedsføring af deres bøger. Her er det altså rart at kunne støtte sig til nogen, der har det som deres arbejde, og selv få tid til at skrive. Den pakke, forlagene kan tilbyde forfatterne, har efter min mening mange år i sig endnu«, siger Johannes Riis.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden