Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Shankbone/Common
Foto: Shankbone/Common

Sagsøgt. Elizabeth Wurtzel fik i 1994 et stort gennembrud med 'Prozac nation', der på dansk havde undertitlen 'Ung smuk og deprimeret'. Ti år senere bad Penguin hende om at skrive en selvhjælpsbog til deprimerede teenagere, men manuskriptet dukkede aldrig op, siger forlaget.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forlag kræver forskuddet tilbage fra 12 forfattere

Penguin indleder retsligt opgør mod forfattere, der ikke har leveret varen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Paperbackgiganten Penguin har mistet tålmodigheden med et dusin forfattere, som ifølge forlaget aldrig har leveret den lovede litteratur.

Det skriver The Guardian på baggrund af retsdokumenter lagt frem af 'The Smoking Gun', en amerikansk hjemmeside, der har specialiseret sig i at offentliggøre retsdokumenter fra alverdens sager.

Fem af de sagsøgte forfattere skal have modtaget rundhåndede forskud for manuskripter, som aldrig er blevet til noget.

Bestsellerforfatter i knibe
Blandt de sagsøgte er 45-årige Elizabeth Wurtzel, som fik sit gennembrud i 1994, da hun skrev 'Prozac Nation'. Bogen var en bestseller og blev filmatiseret i 2001 med Christina Ricci i hovedrollen.

ANMELDELSE

I 2003 indgik Penguin og Wurtzel en aftale om, at forfatteren skulle skrive »en selvhjælpsbog for teenagere, der lider af depression«.

Wurtzel blev lovet knap 580.000 kroner for bogen, der skulle være på omkring 250 sider og udkomme i 2004, og modtog et forskud på godt 190.000 kroner, men Penguin så aldrig en side af manuskriptet, fremgår det af retsdokumenterne.

»Trods gentagne og hyppige henvendelser fra sagsøger har sagsøgte afvist eller undladt at tilbagebetale forskuddet«, hedder det.

»[Wurtzel] er i besiddelse af de 190.000 kroner, som er sagsøgers retmæssige ejendom«, hævder Penguin i stævningen.

Penguin kræver forskuddet retur plus knap 45.000 kroner i renter, fremgår det.

Top-blogger sagsøgt for over 700.000
Også bloggeren og forfatteren Ana Marie Cox, der i 2004 blev kendt som grundlæggeren af den politiske Washington-blog, Wonkette, er blevet stævnet af forlaget.

40-årige Cox, der i dag er magasinet GQ's Washington-korrespondent, fik i 2006 470.000 kroner i forskud for at levere en »humoristisk undersøgelse af den kommende generation af politiske aktivister«, men manuskriptet dukkede aldrig op.

LÆS MERE

Penguins samlede regning til Cox lyder på over 700.000 kroner, eftersom forlaget kræver mindst 270.000 kroner i renter.

Blandt de andre forfattere, Penguin retsforfølger, er en vis Herman Rosenblat, der ifølge forlaget skylder knap 175.000 kroner. Rosenblatt overlevede holocaust, men hans meget omtalte erindringer - der rummede en kærlighedshistorie, som blandt andre Oprah Winfrey var helt vild med - viste sig at være løgn og latin.

Forsvar fra litterær agent
De 12 sager kører ved en domstol i New York. Og forfatterne bliver i kommentarsporet på 'The Smoking Gun'-hjemmesiden forsvaret af Robert Gottlieb fra det litterære agentur Trident.

»Hvis Penguin gjorde det her mod en af vores forfattere, ville vi afbryde ethvert samarbejde med dem«, skriver han.

»Bøger kan blive afvist af alle mulige andre grunde end redaktionelle, og så vil forlæggerne have deres penge tilbage«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden