Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Murakami. Den japanske forfatter er i år - igen - en af bookmakernes bedste bud på en prisvinder.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

Murakami. Den japanske forfatter er i år - igen - en af bookmakernes bedste bud på en prisvinder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Japansk virtuos er favorit til Nobelprisen

Murakami er årets prisvinder, mener bookmakerne. Så ham bliver det nok ikke.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er en hemmelighed«, lyder svaret fra det litterære selskab Svenska Akademiens venlige sekretær - faktisk uanset spørgsmålet.

Det er dog ret sikkert, at juryen på tirsdag vil meddele, at den to dage senere, på torsdag, offentliggør navnet på årets nobelprisvinder i litteratur. Men som traditionen foreskriver, kan man ikke vide sig sikker.

Det samme gælder selve uddelingen af prisen. Hvis eksperterne tror, at der er favorit, man ikke kan komme udenom, kan man være ret sikker på, at vedkommende ikke får prisen.

Hvis den logik holder, kan man altså være næsten sikker på, at Haruki Murakami ikke får prisen. Den 63-årige japaner er ligesom sidste år blandt bookmakernes topfavoritter og giver blot pengene tre gange igen hos Ladbrokes.

LÆS OGSÅ

»Siden Dario Fo fik Nobelprisen i 1997, synes alt at være muligt«, siger Carsten Andersen, Politikens litteraturjournalist.

Favoritfeltet

I topfeltet hos bookmakerne er desuden den i Danmark ikke særligt kendte 57-årige kinesiske forfatter Guan Moye, der skriver magisk realisme under pseudonymet Mo Yan (der betyder »Tal ikke«).

Desuden tror bookmakerne stadig på en række af ' the usual suspects', forfattere, der i årevis er blevet nævnt som potentielle prismodtagere uden at få den, som f.eks. amerikanske Philip Roth, Joyce Carol Oates, Bob Dylan, den syriske digter Adonis og den hollandske veteran Cees Nooteboom.

LÆS ARTIKEL

Et par danske forfattere har sneget sig ind på bookmakernes spillelister. Peter Høeg giver - ligesom norske Karl Ove Knausgård - pengene 50 gange igen hos Unibet, mens Christian Jungersen, der i foråret udsendte 'Du forsvinder', giver pengene 100 gange igen hos flere bookmakere.

»Aldrig, aldrig, aldrig«
Så måske skulle man lægge en hund på ham? Jungersen selv vil ikke anbefale det.

»Jeg er overbevist om, at jeg aldrig, aldrig, aldrig nogensinde får Nobelprisen«, siger Christian Jungersen, inden han tilføjer:

»På den anden side har jeg heller aldrig nogensinde troet på, at jeg ville blive forfatter«.

ANMELDELSE

Han er »helt blank« på, hvem der får prisen i år.

Han ræsonnerer alligevel, at det - eftersom det var en svensk digter, Tomas Tranströmer, der fik hæderen og de ti millioner medfølgende svenske kroner sidste år - godt kunne være en amerikaners tur, måske endda en kvindelig, amerikansk forfatter.

»Marilynne Robinson«, lyder Jungersens bud, den 68-årige forfatter bag bl.a. romanen 'Gilead', der i 2005 vandt den prestigiøse Pulitzer-pris.

LÆS ARTIKEL

Skandalen i 2008
Politikens litteraturmand, Carsten Andersen, kan godt være med på idéen om en amerikansk prisvinder.

For det kunne ifølge Andersen være en måde at annullere Nobel-skandalen fra 2008, hvor den daværende permanente sekretær for Det svenske Akademi, forfatteren og litteraturhistorikeren Horace Engdahl, helt generelt kritiserede amerikanske forfattere for ikke at vide nok om verden.

Siden nuancerede Engdahl sit synspunkt, men skaden var sket.

»Ja, så kunne det måske blive Philip Roth i år«, siger Carsten Andersen med adresse til respekterede, stærkt prisvindende og meget kantede amerikaner.

»Og Haruki Murakami er i øvrigt meget amerikansk inspireret, han har boet der, og han oversætter amerikansk litteratur til japansk«, spekulerer han.

Hans egen personlige favorit er i øvrigt den 81-årige canadiske novellemester Alice Munro.

MUNRO

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden