Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Konflikt. Forlag og eReolen er længere fra hinanden end nogensinde.
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

Konflikt. Forlag og eReolen er længere fra hinanden end nogensinde.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bibliotekerne er splittet om udlån af e-bøger

Bibliotekarer og forfattere mener, man må afprøve forlagenes licensmodel på e-bøger.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlånet af e-bøger via bibliotekernes tjeneste eReolen har ikke en samlet biblioteksverden bag sig i konflikten med de store forlag.

Dette kom klart frem, da den etårige forsøgsordning for eReolen udløb torsdag. Forinden offentliggjorde Danmarks Biblioteksforening en udtalelse fra formanden, Vagn Ytte Larsen, som gik i direkte konfrontation med forlagene.

»På det seneste er det desværre blevet meget klart, at enkelte af de store danske forlag ikke længere ønsker at stille e-bøger til rådighed for borgerne via bibliotekerne. Det beklager vi, da vi mener, at det er vigtigt for et demokratisk samfund og et brud på gode overordnede kulturpolitiske intentioner, hvis ikke alle borgere har mulighed for at låne bøger, uanset om det er fysiske bøger eller e-bøger«, hed det i udtalelsen.

LÆS OGSÅ UenighedMen ifølge formanden for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, er udtalelsen fra Vagn Ytte Larsen med til at skabe en stemning af, at de samlede danske biblioteker er imod forlagene, og det mener hun ikke er korrekt. Hun mener heller ikke, det har noget som helst med kulturpolitik at gøre. »Striden drejer sig om enighed om en forretningsmodel og ikke om forlagenes vilje til at give bibliotekerne adgang til deres titler. Forlagene vil jo gerne være med til et samarbejde og har nu besluttet at afprøve en anden forretningsmodel end den, eReolen byggede på«, siger Pernille Drost. Gennem flere måneder har forlagene under Forlæggerforeningen forhandlet med eReolen om, hvordan man kunne nå frem til en permanent udlånsordning for e-bøger på bibliotekerne.Siden 1. november sidste år har danskerne kunnet låne e-bøger i et næsten ubegrænset omfang, og forsøgsperioden har på nogle områder været en stor succes. Fra en spæd start på under 20.000 udlån i november sidste år nåede udlånene op på næsten 90.000 i juli, og siden har de holdt sig på den gode side af 70.000 om måneden.

Den eneste begrænsning på udlånene har været, at en del kommuner har haft et månedligt loft for, hvor meget udlånene fra eReolen måtte koste, og at der har været grænser for, hvor mange e-bøger lånerne kunne tage hjem ad gangen.

Ny prøveperiode
Rigtig mange danskere har brugt eReolen til at fylde deres tabletcomputere og e-bogslæsere op før ferien, har man kunnet se af udlånstallene. Problemet har ifølge forlag og forfattere været, at denne stigning aldrig rigtig er nået ud til det kommercielle marked.

Faktisk mener de, at det ubegrænsede udlån på eReolen har skadet salget til private. De ønsker derfor en ny prøveperiode, hvor man benytter en anden udlånsform. Den bliver af nogle kaldt en licensmodel, andre kalder den en eksemplarmodel.

Under alle omstændigheder betyder det, at lånerne kan risikere at stå i kø til populære titler. Præcis som tilfældet er med fysiske bøger.Forlag og forfattere står imidlertid ikke alene med ønsket om en ny forsøgsperiode for eReolen. Det samme ønsker Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost.

»Jeg tror, at konkurrence på e-bogsudlån kan vise sig at blive en fordel. Hvis det nu viser sig, at forlagene ikke kan sælge deres produkter, og at der ikke kommer en stigning i salget af e-bøger til private, selv om folk ikke længere kan låne bøgerne på eReolen, så må de jo give bibliotekerne ret. Omvendt kan det vise sig, at en licensmodel måske slet ikke er så slem for bibliotekerne«, siger Pernille Drost.

Grænseløst materiale

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samme mener formanden for Danske Skønlitterære Forfattere, Inge Lise Hornemann: »eReolens første forsøgsmodel fulgte i høj grad bibliotekernes ønsker, hvilket vi efter 12 måneder må konkludere har haft kostbare konsekvenser for forfatterne. Det ville være rimeligt, at næste forsøgsfase så blev på forlagenes og forfatternes præmisser, så man efter endnu et år ville kunne tage det bedste fra begge modeller og skabe en god og varig løsning«, siger hun.

LÆS OGSÅ Som det tidligere er fremgået her i avisen, mener eReolens ansvarlige, Bo Fristed, at det er uspiseligt for bibliotekerne at have en udlånsmodel af digitalt materiale, hvor der er indbygget begrænsninger, eftersom digitalt materiale i udgangspunktet findes i ubegrænset form. I mellemtiden forbereder forlagene under Forlæggerforeningen sig på at tilbyde de enkelte biblioteker udlån af e-bøger efter en licensmodel gennem selskabet Publizon.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden