Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn (Arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn (Arkiv)

Adgang. En ny aftale vil især blive mærkbar for e-bogslånere i København og Aarhus, som dermed igen vil få adgang til populære titler fra JP/Politikens Forlag og Lindhardt og Ringhof.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Til sommer kan der være udlån af alle e-bøger

De store forlag og bibliotekerne er ved at nærme sig enighed.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De store forlag og bibliotekerne er ved at bilægge stridighederne om udlån af e-bøger. I øjeblikket forhandler de om en aftale, som vil betyde, at der fremover kun vil være én tjeneste, hvor bibliotekslånere kan finde alle de e-bøger, som i dag er tilgængelige for udlån.

En aftale ventes at kunne ligge klar i løbet af en måned eller to, og aftalen vil især blive mærkbar for e-bogslånere i København og Aarhus, som dermed igen vil få adgang til f.eks. Kim Leines ’Profeterne i Evighedsfjorden’ fra Gyldendal eller andre populære titler fra JP/Politikens Forlag og Lindhardt og Ringhof.

»Parterne er enige om, at vi gerne vil have afsluttet forhandlingerne inden sommerferien, men derudover er det svært at sige noget konkret, eftersom forhandlingerne er fortrolige«, siger chefindkøber Jeppe Mossin, som er en af forhandlerne fra Danskernes Digitale Bibliotek, DDB, under Kulturstyrelsen.

LÆS OGSÅ

De store forlag trak sig ud af bibliotekernes eReolen sidste sommer, fordi de mente, at især udlån af de mest populære titler underminerede muligheden for at skabe et kommercielt marked for e-bøger i Danmark.

Forlagene var især utilfredse med eReolens klik-model, hvor forlag og forfatter får betaling, hver gang en bog udlånes, men i princippet kan en populær bog udlånes til hundredvis af lånere samtidig. Forlagene ønskede en model, hvor bibliotekerne køber en licens, der giver ret til udlån af en bog f.eks. fire gange, hvorefter der skal købes en ny licens. Denne model betyder, at lånerne risikerer at skulle reservere en populær titel, ligesom tilfældet er med trykte bøger.

2.500 bøger væk
Sidste sommer trak de store forlag cirka 2.500 titler ud af eReolen og dannede i stedet tjenesten eBib, som leverer e-bøger til udlån til bibliotekerne, men udelukkende efter licensmodellen, og den virker efter hensigten, siger direktør Elisabeth Fogtdal Nøjgaard fra Gyldendal.

Bibliotekerne i København og Aarhus, som i udgangspunktet var de drivende kræfter bag eReolen, har imidlertid holdt sig ude af de store forlags udlånstjeneste, eBib.

»Det er klart, at licensmodellen på eBib giver færre udlån end klik-modellen, men det er et spørgsmål om at finde det rigtige forhold mellem udlånene på bibliotekerne og det kommercielle marked. I øjeblikket har vi en forhandling om, hvorvidt vi kan finde en mere diversificeret model, så vi igen kan flytte vores bøger over på eReolen, for vi har ingen interesse i at opretholde to platforme for udlån«, siger Elisabeth Fogtdal Nøjgaard.Jeppe Mossin fra DDB siger, at en ny udgave af eReolen formentlig kommer til at have flere forskellige udlånsmodeller. Meget tyder på, at lånerne risikerer at skulle stå i kø efter de nyeste udgivelser, men hvor det præcise snit bliver lagt, er endnu ikke klart. Det ligger heller ikke fast, hvordan prisstrukturen bliver fremover, men det forventes, at udlånspriserne vil blive gradueret efter samme princip, som det i dag sker på eReolen. Her er betalingen for de nyeste bøger omkring 14,50 kr., og herefter falder prisen til forlag og forfatter i fire-fem intervaller, jo længere man kommer fra udgivelsen. Færre lånere på eReolen

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Meget tyder på, at det vil være til gavn for både forlag og biblioteker, hvis eReolen igen bliver den eneste udlånsportal for e-bøger. Forlagene lider i dag under, at København og Aarhus holder sig ude af eBib, mens bibliotekerne kan se, at eReolen får stadig færre lånere. I de første tre måneder af 2013 havde eReolen mellem 50.000 og 60.000 udlån. I februar og marts i år har udlånstallet ligget på henholdsvis godt 48.000 og godt 47.000. »Man kan ikke se baggrunden for nedgangen, men formentlig er det en kombination af, at der ikke er bøger fra de store forlag, og at eReolen i dag har en teknisk løsning, hvor man ikke længere kan bruge rene e-bogslæsere«, siger direktør Steffen Sørensen fra Publizon, som leverer e-bøger til både eReolen og eBib.

LÆS OGSÅ Mens eReolens udlånstal er faldende, viser eBib en fortsat stigende tendens. Sidste år blev der udlånt fem bøger på eReolen, hver gang der blev udlånt en bog på eBib. I dag sker udlånene snarere i et forhold på 4:1, og forskellen indsnævres løbende.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden