0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Syngende organisationer var med til at skrive socialhistorie

To jubilæumsskrifter fortæller historien om de kirkelige bevægelsers dybe sociale engagement.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Fra bogen
Foto: Fra bogen

HUSLY. Kirkens Korshær stod bag Hotel Jens, der åbnede i 1971. Det begyndte med en skurvogn med 8-10 sovepladser til hjemløse, men siden har 'hotellet' udvidet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Juletid er godhedsindustriens travleste tid.

Sådan var det også i 1894, da Frelsens Hær på selveste juleaften indviede sit første ægte herberg for hjemløse mænd i en ejendom i Ryesgade, København:

»Allerede ved tretiden havde da en uhyre skare af fattige mænd fyldt huset, og store skarer stod udenfor og ventede på plads. Traktementet var grønkål og flæsk ... Hærens soldater gjorde tjeneste som opvartere, og idet de fattige mænd satte skeerne i fadene, spillede Hærens uniformerede musikkorps en øredøvende kampmarch«, rapporterer Henrik Cavling muntert til Politiken.

Siden blev det til flere herberger for både mænd og kvinder, vuggestuer, børnehjem, feriekolonier, foruden de berømte julekurve og de såkaldte slumstationer: Fra en sådan base udgik en uniformeret hær af effektive 'hattedamer'; bevæbnede med skrubber, sæbe og det glade bud om frelse drog de rundt for at yde en proper indsats i Københavns - materielt som åndeligt set - fattigste hjem.
De københavnske natlogier

Trods den kuriøse indpakning i bund og grund en stribe prisværdige tiltag, som imidlertid snildt levnede plads til Kirkens Korshær, da den på den anden side af århundredskiftet - ligeledes for fuld musik - satte ind med sit opsøgende natarbejde, sine varmestuer, fængselsbesøg med meget mere.

For der var nok at komme efter i industrialiseringens tidlige år, hvor godtfolk flyttede fra land til by, uden at København kunne honorere det stigende behov for ærligt arbejde og anstændig bolig.

Til gengæld kunne man tilbyde brændevin i stride strømme, 'løsagtige' kvinder og forsømte børn. Et særligt indsatsområde var - ifølge Korshærens siden vidt forgrenede danmarkshistorie - de københavnske natlogier med navne som 'Blodkoppen' og 'Holger Danske', hvor fyldebøtter kunne overnatte for en skilling.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce