Politikens Forlag udskriver romankonkurrence

Politikens Forlag udskriver konkurrence om samtidsroman i samarbejde med Politiken. Vinderen får en kvart million kroner.

Bøger

Hvis der ligger en stor samtidsroman ude i de skriveglade danskeres skrivebordsskuffer, skal første station på manuskriptets vej ud i verden gå over Politikens Forlag.

Derfor har forlaget i samarbejde med Politiken udskrevet en romankonkurrence, som lokker med 250.000 gode danske kroner til den dygtige vinder.

For to år siden havde forlaget stor succes med at udskrive en krimikonkurrence. Dengang sendte 130 forfattere et manuskript ind, og vinderbogen ’Skrig under vand’ af Jeanette Øbro og Ole Tornbjerg blev siden solgt i 64.000 eksemplarer og solgt til udgivelse i fire lande.

LÆS ARTIKEL »Nu udskriver vi en konkurrence om en mere bredt anlagt samtidsroman, som skal handle om, hvordan det er at være menneske lige nu«, siger forlagschef for Politiken Skønlitteratur Charlotte Weiss. Forlaget modtager i forvejen tre-fem uopfordrede romanmanuskripter om ugen, men to ud af tre er inden for krimigenren, hvor forlaget i forvejen står stærkt med navne som Jussi Adler-Olsen, Elsebeth Egholm og A.J. Kazinski. »Rene krimier kommer ikke i betragtning til konkurrencen, men hvis der kommer romaner, der fortæller en god historie med et spændingselement, som Erik Valeur gør i ’Det syvende barn’, så siger vi da haps«, siger forlagsdirektør Lene Juul. Skal ikke undervurderes

Hun ser netop Erik Valeurs roman som et eksempel på, at forlaget har været i stand til at lancere en ny skønlitterær bog, så den har nået et stort publikum og er blevet solgt til udlandet.

Valeurs bog er kommet ud i verden med en rygvind af priser i Danmark, og man skal ifølge Lene Juul ikke undervurdere værdien af en romankonkurrence. »Når udlandet vurderer de mange bøger, de får tilbudt, ser de selvfølgelig efter salgstal og bøgernes placering på bestsellerlisten, og hvis en bog oven i købet kommer som vinder af en konkurrence, er det en af dem, man på forhånd trækker ud af bunken for at se nærmere på«, siger hun. Den store romankonkurrence er for alle, og dybest set skal skribenterne, ud over at være fyldt 18 år, kun opfylde to betingelser for at deltage.Romanen skal som sagt handle om, hvordan det er at være menneske her og nu, og så skal den være skrevet på dansk. Det sidste er ikke helt så komisk, som det lyder. »Vi modtager faktisk et stigende antal manuskripter, som er skrevet på engelsk. Det er danskere, som åbenbart mener, at de lige så godt kan henvende sig til hele verden med det samme. Vi får ikke mange manuskripter af den type, men tendensen er stigende, og hvis et manuskript ikke fungerer godt på dansk, så bliver det bare endnu værre, når det er skrevet på skoleengelsk«, siger Charlotte Weiss. Måske skal det lige tilføjes, at forlaget også forventer en høj grad af færdighed i de indsendte manuskripter.

Hvis et manuskript ikke fungerer godt på dansk, så bliver det bare endnu værre, når det er skrevet på skoleengelsk

Det kan godt være, at et manuskript skal redigeres i et vist omfang, før det til sin tid udgives, men det skal allerede ved indsendelsen være gennemarbejdet og gennemtænkt, og skulle det utænkelige ske, at ingen af de indsendte manuskripter har et tilstrækkelig højt niveau, bliver det altså ikke sådan, at man udpeger det mindst dårlige som vinder. I så fald bliver der slet ingen vinder. Forlaget regner imidlertid med, at der kommer mange bidrag. Måske ikke helt så mange som til krimikonkurrencen, som i høj grad lokkede debutanterne ud af busken.

Charlotte Weiss har på fornemmelsen, at forlaget måske også får flere etablerede forfattere til at deltage. Til gengæld ved hun også, at selv om en etableret forfatter skulle vinde konkurrencen, er der ingen garanti for, at vedkommende bliver på JP/Politikens Forlag bagefter. »Det vil bare være ærgerligt, men den risiko tager vi med«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce