Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

frontkæmper. Axel Axgil, der stiftede Danmarks første forening for bøsser og lesbiske i 1948, var den første mand, der indgik registreret partnerskab med en anden mand, Eigil Axgil. I en ny bog afslører Axel, at Eigil var nazist og kæmpede på tysk side.
Foto: Anders Birch (arkiv)

frontkæmper. Axel Axgil, der stiftede Danmarks første forening for bøsser og lesbiske i 1948, var den første mand, der indgik registreret partnerskab med en anden mand, Eigil Axgil. I en ny bog afslører Axel, at Eigil var nazist og kæmpede på tysk side.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S-politiker: Homo-priser må ændre navn efter nazi-afsløring

Bogafsløring får Lars Aslan Rasmussen til at opfordre homomiljøet til at ændre navnet på Axgil-priserne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan ganske enkelt ikke blive ved med at hylde Eigil og Axel Axgil som Danmarks store homohelte, når Eigil under Anden Verdenskrig trak i naziuniform for som tysk soldat at bekæmpe homoseksuelle, jøder og andre mindretal.

Så klar lyder meldingen fra Socialdemokraternes socialordfører i Københavns Kommune Lars Aslan Rasmussen efter nyheden om, at Danmarks internationalt berømmede forkæmper for homoseksuelles rettigheder i en ny bog afslører sandheden om sin livspartners politiske fortid.

I bogen 'Kampen for kærligheden', som kommer i boghandlerne i dag, fortæller nu afdøde Axel Axgild selv, at hans mand, danske Eigil Axgil, i september 1943, da den danske samarbejdspolitik med besættelsesmagten brød sammen, aktivt valgte side mod fædrelandet og lod sig indrullere i de tyske angrebsstyrker som soldat.

LÆS OGSÅ

Sandheden om ægtemandens sympati for Nazityskland holdt Axel Axgild skjult helt frem til sin død sidste år, hvor han kort forinden fortalte historien til bogens forfatter Bjarne Henrik Lundis.

»Jeg synes, det er meget svært at blive ved med at hylde Axel og Eigil Axgil som par efter, at det her er kommet frem, og jeg synes ikke længere, at Axgil-prisen kan bære deres navn. Vi ville vel heller ikke hylde Bodil eller Robert ved at uddele priser i deres navne, hvis det kom frem, at de havde frivilligt havde meldt sig til at kæmpe med våben for nazisterne under Anden Verdenskrig«, siger Lars Aslan Rasmussen til politiken.dk.

Prisen må hedde noget andet

Lars Aslan Rasmussen modtager Årets Laks 2012, som er Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoners (LGBT Danmark) hæder til personer, der aktivt støtter sagen.

Han agter nu at tage kontakt til paraplyorganisationen Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce, som uddeler Axild-prisen og opfordre dem til at ændre navnet på prisen inden næste uddeling til februar.

Lars Aslan Rasmussen har ikke haft lejlighed til selv at læse bogen endnu, men han kan ikke forestille sig, at nogen formildende omstændighed vil kunne dukke op ved læsningen og få ham til at ændre mening:

»Det her ændrer ikke ved parrets store arbejde for bøsser og lesbiskes vilkår. Men Eigil har aktivt støttet et regime, der gik efter at udrydde homoseksuelle og andre mindretal, og parret har løjet om deres fortid. Det renser dem ikke, at de bagefter har kæmpet for homoseksuelles sag. Hvis du har været med i Waffe SS og bagefter er god mod børn, så ændrer det jo ikke ved, at du har slået børn ihjel ved Østfronten. Der skal de da ikke stilles anderledes, end vi ville stille andre«, siger han.

Politiken.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Copenhagen Gay & Lesbian Chamber of Commerce.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden