Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Salgstal. Ny undersøgelse fortæller hvad de fleste allerede ved: Den fysiske bogbranche er i krise.
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

Salgstal. Ny undersøgelse fortæller hvad de fleste allerede ved: Den fysiske bogbranche er i krise.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Halvdelen af os dropper boghandleren

Boghandlerne beder politikerne om at genindføre de faste bogpriser.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Færre end hver anden dansker planlægger en tur i den nærmeste boghandel, når de skal erhverve sig nyt læsestof, mens lige så mange tilsammen køber på nettet og i supermarkeder.

Det viser en Megafonmåling foretaget for JP/Politikens Hus og TV 2. Kun 46 procent af danskerne købte deres seneste bog hos boghandleren.

»Vi synes, tallene er urovækkende. Det er ikke holdbart, at fysisk boghandel bare går nedad, fordi det udhuler grundlaget for en vildtvoksende skov af nye danske bøger. Det kræver et bredt forhandlernet, og så nytter det ikke, at man konkurrerer de fysiske boghandler væk«, siger Olaf Windsløv, der er direktør i Boghandlerforeningen.

Beder om hjælp
Sammen med flere forlag har han bedt politikerne om at genindføre de faste bogpriser, der indtil 2001 forhindrede supermarkeder og netbutikker i at sælge bestsellere til spotpris og gjorde det muligt for boghandlerne at tjene så mange penge på de store, populære udgivelser, at de kunne have et bredere udvalg af smalle udgivelser på hylderne.

Genindførelsen skal sikre mangfoldigheden i dansk litteratur, argumenterer de og mener ikke, det er holdbart, at hver femte smider bøgerne i indkøbskurven, når de alligevel køber ind i et supermarked, og tæt på hver fjerde foretager bogkøbene på nettet, som Megafonmålingen viser.

LÆS OGSÅ Marketingprofessor ved CBS Thomas Ritter, der har rådgivet forlag og boghandlere i udlandet, er til gengæld dybt kritisk over for bogbranchen indstilling til udviklingen.»Hvad er det for en verden, hvor man beder lovgivningen om hjælp, når ens forretning ikke kører? Det er da ubegavet og ukreativt«, siger professor Thomas Ritter. Han mener ikke, det nytter at drømme sig tilbage til fortiden og de faste priser. Folk vil stadig købe bøger i supermarkedet og på nettet, selv om priserne bliver ens – simpelthen fordi det er mere bekvemt. »Det afgørende spørgsmål er, om boghandleren har værdiskabelse eller ej? Lige nu er det lige så charmerende at købe en bog i et supermarked som i en boghandel«, siger han. »Jeg efterlyser lysten til at nytænke og indtage en ny position på markedet i fremtiden, hvor folk vælger boghandlen, fordi det er en skræddersyet oplevelse at komme der. Lysten mangler i hele bogbranchen. Forlagene sidder stadig og håber, at Amazon.com forsvinder. De sidder som kaninen og slangen og tænker, at hvis jeg ikke rykker mig i ti år, så går faren måske væk«. Ingen konkrete løsninger Målingen, Megafon har foretaget, tyder på, at boghandlerne har bedre fat i nogle grupper end andre, samt at både køn og uddannelsesniveau spiller ind. Kun hver syvende dansker med en lang videregående uddannelse købte deres seneste bog i et supermarked, mens 56 procent gik i boghandel. Kvinder er derimod generelt glade for supermarkedet, hvor hver fjerde af dem sidst købte en bog. Men skal de nøjes med lidt over halvdelen af den stærkeste kundegruppe, kan boghandlerne ikke overleve, mener flere af bogbranchens parter, der har rakt hånden ud mod politikerne.

Vi synes, tallene er urovækkendeDet førte i forrige uge til et åbent samråd, hvor kulturminister Marianne Jelved dog ikke kom med konkrete løfter til bogbranchen, selv om hun ikke vil afvise, at Danmark kan lade sig inspirere af Norge, hvor bogpriserne er faste.

Hvad er det for en verden, hvor man beder lovgivningen om hjælp, når ens forretning ikke kører?Men det er ikke en politisk opgave at regulere markedet tilbage til de faste priser, mener Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, der ser bogkøbsstatistikken som udtryk for en positiv udvikling, der viser, at bøgerne når ud til et bredere publikum:

»Det er svært at lovgive imod, at boghandlere lukker, fordi folk køber ind på nettet og i supermarkederne, på en måde som er til gavn for bredden i dansk litteratur generelt. Så skulle vi også have gjort det samme for pladebutikkerne«, siger Venstre-manden.

Ikke en politisk opgave

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Michael Aastrup Jensen vil i stedet bruge bibliotekerne som udstillingsvindue for de smalle udgivelser. Selv om Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, helst ikke ser, at boghandlerne forsvinder og er villig til at gøre en indsats for at bevare dem, tror han ikke, at de er altafgørende for at beskytte dansk litteratur. »Det, der ligger mig på sinde, er, at der er en mangfoldighed af udgivelser at vælge imellem, at det er let at købe bøger, og at folk også har råd til dem. Men den målsætning tror jeg godt, man kan nå uden de fysiske boghandlere«, siger Mogens Jensen.LÆS OGSÅ »De behøver ikke at uddø, hvis de kan omstille sig, men det er ikke min opgave som politiker at skærme dem imod virkeligheden«. I rundspørgen oplyser 3 procent af de adspurgte, at de aldrig har købt en bog.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden