Børnelærdom. »Udviklingen er gået fra overhovedet ikke at fremstille emnet til at fremstille det nøgternt og til så at fremstille det poetisk. Og måske i dag til det humoristiske eller ironiske«, mener Anna Skyggebjerg. Illustration: Nikoline Werdelin.

Børnelærdom. »Udviklingen er gået fra overhovedet ikke at fremstille emnet til at fremstille det nøgternt og til så at fremstille det poetisk. Og måske i dag til det humoristiske eller ironiske«, mener Anna Skyggebjerg. Illustration: Nikoline Werdelin.

Bøger

Ny børne-bolle-bog vejleder om sex

»Er det her, der bliver bollet?« skriver sig ind i en tradition: Det første møde med forplantningens realiteter - som billedbog.

Bøger

»Er det her, der bliver bollet?«, spørger et af børnene bramfrit i Maise Njor og Nikoline Werdelins nye bog af samme navn.

Kommentaren får far til at tabe kødsovs ned ad maven, for hvad skal man egentlig lige sige til det?

Bogen skriver sig ind i en tradition, som de fleste mennesker har et forhold til: Det første møde med forplantningens realiteter – fremstillet som en billedbog.

Og der findes et hav af bøger på området, både danske og udenlandske. Så ærligt talt – har vi ikke efterhånden fået de bolle-bøger, vi skal have?

»Nej«, siger Anna Skyggebjerg, lektor på Center for Børnelitteratur og forsker i fagbøger til børn. »Der er ikke ret meget at vælge imellem på det her område.

Lille udbud af seksualoplysende bøger Selv om Danmark er et relativt homogent land, er der jo stadig mange typer familier.

Der er en række oversatte seksualoplysende bøger, men de er jo produceret i en anden kulturkontekst og kommer tit til at virke forkerte eller anakronistiske.

Så på det her felt er der virkelig ikke et stort udbud, og det er lidt patetisk, at man i et samfund som vores er nødt til at henvise til de historiske eksempler«.

Og hvad er det så for nogle historiske eksempler, vi må henvise til?

Børn kommer med storken
De omfatter bl.a. Sten Hegelers ’Hvordan, mor?’ fra 1948, hvor lille Peters mor på nænsom vis forklarer om mandens »tingest« og kvindens »revne«, og hvordan Peter er blevet til. Hun forklarer ham også, at det ikke er alle, der synes, det er o.k. at tale om den slags – Sørens mor synes for eksempel, at Peter er uartig, når han taler om det, for børn kommer nemlig med storken.

Det med storken er der nok ikke ret mange, der ville hævde i dag, alligevel er bogen nærmest kanoniseret.

Den er oversat til flere sprog og genoptrykt helt op til 1991 (med enkelte rettelser, som det politisk korrekte legebillede, hvor Peter sidder med dukkevognen og Marianne med fiskestangen).Detaljerede billeder
I 1970’erne brød en ny trend frem, som mange vil nikke genkendende til – nogle med blandede følelser. Der var ikke noget, der var flovt eller pinligt.

Kønsorganer var ikke noget at skamme sig over, og en bog for børn om sex kunne da sagtens indeholde detaljerede billeder af kønsorganer og samlejer.

Per Holm Knudsens bog ’Sådan får man et barn’ fra 1971 markerer begyndelsen på denne udvikling. Her hedder morens »revne« »kussen« og farens »tisse-mand« hedder »pikken«.

Og »Moren og faren vil gerne have pikken ind i kussen. Det er nemlig dejligt«. Ikke så mange dikkedarer. I 1972 modtog bogen Kulturministeriets Børnebogspris, og så sent som i 2008 er den blevet genoptrykt igen.

Bolle, pik og kusse
»Bogen er nøgtern i sin fremstilling af emnet«, siger Anna Skyggebjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den lader ikke noget være usagt, men siger heller ikke mere end nødvendigt. Og det har nok været med til at gøre den så populær. Da den kom frem, var det revolutionerende at sige tingene så direkte. Men det er det jo ikke længere, og derfor tænker jeg også, at den har udspillet sin rolle. Og de der illustrationer – lige så snart man åbner bogen, siger de jo 70’er-kollektiv«.

Men selv om bolle, pik og kusse ikke ligefrem er revolutionerende udtryk længere, så er de alligevel blevet pillet ud af de nyeste bøger på området.

Fokus på kærlighed
Mette Jørgensen fra forlaget Klematis, som udgiver mange oversatte bøger om emnet, ser et rigtigt stort marked for dem. Selv har de ikke udgivet noget dansk siden 1993 med ’Den nat Kristian blev til’.

Her ligger fokus på kærligheden mellem Kristians forældre, og hvad der sker, når man elsker hinanden. Her bliver der hverken kneppet eller bollet, som det hedder i forgængerne. Her bliver der elsket.

»Udviklingen er gået fra overhovedet ikke at fremstille emnet til at fremstille det nøgternt og til så at fremstille det poetisk. Og måske i dag til det humoristiske eller ironiske«, mener Anna Skyggebjerg.

Hun savner den nøgterne beskrivelse uden det stærke 70’er-præg. I en nyere bog, ’Da Emma blev Emma’ fra 2008, synes hun, at det poetiske er i fare for at tage fokus fra seksualoplysningen.Den bornerte seksualvejledning
Men oven på 70’erne er der vel ikke flere tabuer om emnet? Måske er det hele bare sagt?

»I forhold til seksualundervisningsmaterialer generelt er der helt klart en tendens til, at vi er mere bornerte, end vi har været tidligere«, siger Line Roien fra Sex og Samfund.

»Undervisningslitteraturen fra 70’erne er meget mere direkte med fotografier af folk, der går i seng med hinanden. I dag er der stort set ingen fotos, og vi går knap så direkte til både sproget og indholdet«.

»Det er pudsigt, fordi børn og unge i dag er vant til at se nøgne kroppe alle mulige andre steder, hvor vi i undervisningslitteraturen vælger at gå en anden retning – selv om det måske var her, de havde brug for at få nogle andre billeder end de der pornoagtige reklamebilleder«.

»Hvordan gør man?«
Men hvad skal bogen så kunne?»Det skal ikke være for abstrakte forklaringer, men fortælles så konkret og direkte som muligt«, siger Line Roien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det, børn som regel gerne vil vide, er, »hvordan gør man det?«, og det er også det, der som oftest er sværest for forældre at svare på – for hvor detaljeret skal man være?«.

»Men det er vigtigt, at forældrene giver barnet et brugbart svar, når det spørger. Man skal ikke sige til dem, at de er for små, for så fornemmer de, at det er ikke noget, de skal snakke med mor og far om, og så kommer de ikke tilbage en anden gang med spørgsmål af denne karakter«.

Mor og mor

»Her kan det være et rigtig godt trick med en god bog med forklaringer tilpasset målgruppens alder, så man snakker om nogle andre end en selv. Og vi kan altid bruge flere bøger, for vi er jo forskellige som forældre, så det vil også være forskellige typer af bøger, man vil have lyst til at bruge«.

»Desuden skal vi også kunne rumme de børn, der bliver til på en anden måde. For der er faktisk rigtig mange børn, der bliver lavet med kunstig befrugtning, og mange familier, hvor det for eksempel ikke er far og mor, men mor og mor. Og det er også vigtigt at have med«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce