Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Bøger. »Bogen er en kærlig og inkluderende humoristisk skildring af en invandrer, set gennem et barns øjne«, lyder det fra Jakob Martin Strid om 'Mustafas kiosk'.
Foto: Finn Frandsen(Arkiv)

Bøger. »Bogen er en kærlig og inkluderende humoristisk skildring af en invandrer, set gennem et barns øjne«, lyder det fra Jakob Martin Strid om 'Mustafas kiosk'.

Bøger

Populær dansk børnebog anklages for racisme i Sverige

Jakob Martin Strids 'Mustafas Kiosk' er blevet ramt af læserstorm i Sverige.

Bøger

Jakob Martin Strids prisbelønnede børnebog 'Mustafas kiosk' er røget ud i heftig modvind i Sverige.

I de seneste dage har bogen været udsat for noget, der kunne minde om en heksejagt på Facebook. Forlaget Kabusa udgiver Jakob Martin Strids bog, og på forlagets Facebook-side bliver bogen anklaget for både at være racistisk og islamofobisk.

»Hvad tænkte du på, da du besluttede at udgive 'Mustafas kiosk'? Den mand en en racistisk karikatur«, skriver en af mange forargede brugere til forlaget.

»Bør små børn virkelig lære rim ved hjælp af islamofobi,« spørger en anden læser i Sverige.

LÆS OGSÅ

Undskyldning fra forlaget
Jakob Martin Strid, som tidligere gennem flere år havde en fast stribe i Politiken, sendte første gang 'Mustafas kiosk' på gaden I Danmark i 1999. Her er bogen mange steder blevet rost til skyerne og har fået et stort publikum.

i Sverige udkom bogen oprindelig i 2002, men nu får 'Mustafas kiosk', hvori kioskejeren Mustafa fortæller røverhistorier til børn, altså hård kritik. Læserstormen opstod tilsyneladende, da en Facebook-bruger delte et billede fra bogen.

Kerstin Aronsson fra forlaget Kabusa fortæller, at hun har modtaget mange telefonopkald og e-mails fra folk, der er vrede over bogens indhold.

Kabuka havde ellers for længst trukket 'Mustafas kiosk' tilbage fra markedet. Nu har forlaget desuden skrevet en undskyldning på Facebook til læserne.

»Vi er oprigtigt kede af, at vi har såret og fornærmet både voksne og børn!«, skriver forlaget ifølge svt.se.

Strid svarer igen på kritik
Jakob Martin Strid modtog i 2012 Kronprinsparrets Kulturpris.

»Jakob Martin Strids værker er unikke, sjove og vedkommende. Hans finurlige og let genkendelige streg er nerven i de farverige historier, vi kender fra 'Mustafas Kiosk', 'Lille Frø', 'Min Mormors Gebis' og - i år - 'Den Utrolige Historie om den kæmpestore Pære. Med et underfundigt blik for tidens væsentlige temaer kombinerer han klogskab med en sommetider fandenivoldsk og altid varm humor«, sagde Kronprins Frederik ved prisoverrækkelsen.

Jakob Martin Strid selv har i en mail til Svt.se reageret på beskyldningerne om racisme i 'Mustafas kiosk'. Han finder kritikken »totalt idiotisk«.

»Bogen er en kærlig og inkluderende humoristisk skildring af en invandrer, set gennem et barns øjne«, skriver Strid, som understreger, at historien om, hvordan Mustafa halhuggede en mand, er en skrøne, han selv har fundet på.

»Verset slutter jo med 'Mustafas kiosk er bare formidabel'«, skriver han.

Først beskrevet som venstreorienteret

I mailudvekslingen med det svenske medie fortæller Jakob Martin Strid videre, at børnebogen, da den udkom i Danmark, blev beskrevet som venstreorienteret, fordi menneskerne i bogen har anden etnisk baggrund.

Det fandt Strid dengang komisk, og han giver da heller ikke meget for kritikken, der nu er opstået i Sverige.

»Alle må affinde sig med satire... Man er ikke automatisk fritaget for humor, bare fordi man er indvandrer eller muslim. Følger man den logik, ender det jo med, at vi kun kan lave grin med hvide, heteroseksuelle mænd - hvor sjovt er det?«, skriver Jakob Martin Strid.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce