Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Reed Saxon (arkiv)/AP
Foto: Reed Saxon (arkiv)/AP

Netgigant. Jeff Bezos, manden bag Amazon, har sat markante aftryk på bogverdenen.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amazon rykker tættere på det danske bogmarked

Hele den danske bogbranche forventer pressede bogpriser og hårde tider for konkurrenterne.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boggiganten Amazon synes at være på vej mod Danmark. For et par uger siden kontaktede netboghandlen den store danske bogdistributør Nordisk Bog Center, NBC, for at undersøge vilkårene for at få leveret danske bøger. I efteråret fik svenske distributører en lignende henvendelse.

»Jeg bliver ikke forbavset, hvis Amazon pludselig meddeler, at de kommer til Danmark. Verden går ikke under, hvis det sker, men vi kommer til at slås fra hus til hus«, siger adm. direktør i Lindhardt & Ringhof Lars Boesgaard.

Amazon selv holder kortene tæt til kroppen. I en mail fra koncernens pressekontor i London skriver Suzi Van Der Mark, at Amazon ikke er kommet med nogen udmelding, og at man ikke ønsker at sige noget om, hvilke planer man har – eller måske ikke har.

LÆS OGSÅ

Et gigantisk rumskib
I det Gyldendal-ejede NBC har direktør Jan Jensen fået det indtryk, at Amazon ikke nødvendigvis vil etablere en netforretning direkte i Danmark, men at danske kunder måske skal betjenes fra den tyske Amazon.de.

Amazons tilnærmelse til det skandinaviske marked kommer på et tidspunkt, hvor to af de store netboghandler har givet op. Gyldendals g.dk er lukket, og svenske AdLibris har efter flere års forsøg sagt farvel til Danmark og solgt til Saxo.com.

»Da vi opgav g.dk, var det af strategiske grunde og med henvisning til fremtiden, hvor det bliver vinderen på markedet, der tager det hele. Det er de finansielle muskler og evnen til at holde sig under vandet i længst tid, der bliver afgørende«, siger adm. direktør i Gyldendal Stig Andersen.

Jeg håber da, der stadig vil være plads til en god nummer 2

Han henviser til, at Amazon før har vist, at de er parate til at operere med underskud i lang tid, hvis de er interesserede i at etablere sig på et marked.

»Hvis de eksempelvis beslutter, at alle digitale bøger skal koste en flad halvtredser, vil de kunne gøre det. Det ville vi ikke kunne gøre i ret lang tid«, siger Stig Andersen.

Når han skal forklare, hvilken betydning Amazon vil få i Danmark, bruger han ofte billedet fra science fiction-filmen ’Independence Day’, hvor ingen rigtig tror på, at der kommer gæster fra det ydre rum, før man kan se skyggen af et rumskib over New York, og efterhånden som det kommer tættere på, kan man se, at rumskibet er større end Manhattan.

Har advaret
Da en samlet bogbranche i løbet af foråret forsøgte at få kulturpolitikerne til at ændre reglerne om helt frie bogpriser, var det netop, med henvisning til at de frie bogpriser er en fordel for store internationale aktører som Amazon, og at en kortere fastprisperiode måske kunne beskytte det danske bogmarked.

»Hvis vi havde levet på et mere reguleret marked, havde det måske været en mindre skadelig oplevelse at få Amazon, og når de kommer, skal ingen sige, at vi ikke advarede«, siger Lars Boesgaard.

Som forlægger håber han, at den store danske netboghandel Saxo.com kan holde sig i markedet, selv om Amazon skulle komme til landet. Ikke mindst for at have så mange afsætningskanaler som muligt.

Plads til en god nummer 2

I dag er Saxo.com med en omsætning på 200 mio. kr. landets suverænt største netboghandel, men direktør Jørgen Balle Olesen er helt klar over, at den position måske kun er til låns. »Men jeg håber da, der stadig vil være plads til en god nummer 2«, siger han.

LÆS OGSÅ Adm. direktør i boghandlerkæden Arnold Busck Helle Busck Fensvig siger, at det får enorm betydning, hvis Amazon etablerer sig i Danmark. I første omgang forventer hun, at det vil få størst betydning for forlagene, fordi Amazon med sin økonomiske styrke kan presse forlagene til at sælge til lave priser. »Det vil også betyde, at der vil være langt færre danske netboghandler end i dag«, siger hun.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden