Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gennemført. Palle Schmidts tegnestil blander effektivt traditionel krimi og rustikt dansk kunsthåndværk og er hele tiden holdt i en nedtonet skala i varierende dunkle kulører. Tegning: Palle Schmidt

Gennemført. Palle Schmidts tegnestil blander effektivt traditionel krimi og rustikt dansk kunsthåndværk og er hele tiden holdt i en nedtonet skala i varierende dunkle kulører. Tegning: Palle Schmidt

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tegneserie er en effektiv blanding af traditionel krimi og rustikt dansk kunsthåndværk

I sin tredje tegneserie komprimerer og raffinerer Palle Schmidt sit europæiske bud på en amerikansk krimistil.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En krimi skal være spændende.

Det lyder jo temmelig indlysende, men spænding er bestemt ingen selvfølge, når det kriminelle plot udspiller sig i tegneserieform.

Så hatten af for Palle Schmidt, der med sin tredje udgivelse, ’Stiletto’, har lavet en hårdkogt tegneseriekrimi med et virkelig spændende plot.

LÆS OGSÅ

Spændingen er ikke konsekvensen af et indviklet og durkdrevent handlingsforløb som hos de klassiske krimiforfattere. Schmidts greb er mere filmisk.

Man bliver suget ind i en atmosfære og et miljø, hvor man som udgangspunkt hverken kender spillereglerne eller hovedpersonernes indbyrdes roller og motiver. Det gør hovedpersonerne heller ikke nødvendigvis selv.

Et umage par
’Stiletto’ præsenterer et voldeligt og kaotisk storbyunivers, hvor logik og tilfældigheder sniger sig ved siden af hinanden langs murenes dunkle skygger.

Som i en film er det et spørgsmål om noirstemning og højt tempo. Man ved ikke, hvad der venter rundt om det næste hjørne (læs: den næste side), men som regel er det noget, der slår hårdt, er bloddryppende og kommer fra uventet kant!

De to strømere Alphonse og Maynard bliver sat til at opklare en giftig sag, hvor et vidne er blevet bortført og de to politimænd, der skulle beskytte ham på en sikker adresse, brutalt skudt ned. Den eneste forklaring er en muldvarp i politiets egne rækker.

Vi er i hvert fald i et univers, hvor alle lyskilder er snuskede

Alphonse og Maynard er et umage par. Alphonse er ung og kynisk på den elegante måde. Maynard er ældre, under hårdt pres fra hjemmefronten og mere end en smule udbrændt. Men sammen er de effektive.

Fra morgenstunden noterer en træt Maynard sarkastisk, at der er lagt op til en skøn dag. Han tager ikke fejl. Det gode danske begreb ’en Tycho Brahes-dag’ slår ikke rigtig til, efterhånden som dagen går seriøst skævt og ligene hober sig op omkring de to franske politimænd.

På jagt efter forbryderne og muldvarpen med kodenavnet Stiletto, til overflod med politiets Afdeling for Interne Affærer tungt åndende i nakken.

Makkerparret har kun 24 timer til at opklare sagen, og denne urealistiske ramme kalkeret fra mindre heldige amerikanske actionfilm er, sammen med et par underudviklede figurer i vigtige biroller, blandt de få svagheder i ’Stiletto’.

Blærede nattescener

Spændingen er gedigen, tempoet som i en actionfilm og især den tilsyneladende uanselige Maynardfigur tegnet op med raffinement.

Tegnestilen er en effektiv blanding af traditionel krimi og rustikt dansk kunsthåndværk. Farvelægningen er hele vejen igennem en besk fornøjelse.

LÆS OGSÅ

Enkelte gange skærer en skarp farve igennem, men ellers er det holdt i en nedtonet skala tilhørende storbyens lyssky gerningssteder. Vekslende mellem olivengrøn og olivengrå, smoggul, neongrim, blodig bordeaux og regulært dunkel.

Oliven og bordeaux? Jo, vi er da vist i Frankrig, uden at der skiltes meget med det. Vi er i hvert fald i et univers, hvor alle lyskilder er snuskede.

Teknisk er især nattescenerne blæret fremtryllet af Palle Schmidt, der uden at ryste på hånden blander bl.a. tusch og akvarel i et meget kvalificeret dansk bud på en amerikansk inspireret palet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden