Verdensomspændende. Franske Anonymous-aktivister med den markante Guy Fawkesø-maske.
Foto: Bob Edme

Verdensomspændende. Franske Anonymous-aktivister med den markante Guy Fawkesø-maske.

Bøger

Stærk bog gør op med glansbilledet af Anonymous

Amerikansk journalist skriver om de utilpassede nørder, der blev frihedshelte.

Bøger

Da revolutionerne skyllede hen over den arabiske verden i 2011, hackede Anonymous-netværket de arabiske regeringers hjemmesider og hjalp demonstranterne til at omgå censuren af Facebook og Twitter.

I kølvandet på Wikileaks’ afsløringer hackede Anonymous ligeledes betalingstjenesterne MasterCard og PayPal, der blokerede for betaling til WikiLeaks.

Disse aktioner gav Anonymous et ry for at være internettets frihedshelte. Che Guevara i digital forklædning. Det er dette heroiske billede, som den amerikanske journalist Parmy Olson gør op med i sin bog ’We are Anonymous’.

I stedet beskriver hun hackerne som usikre og utilpassede unge mænd, der i udgangspunktet slet ikke var politiske.

Hacking for sportens skyld Bogens udgangspunkt er de centrale medlemmer af Anonymous og udbrydergruppen LulzSec og deres personlige historie. Den forsøger hverken at dømme eller frikende hackerne.

Olson nøjes med at beskrive dem, og hvordan deres forskellige aktioner bliver organiseret i internettets underverden. Det gør bogen til et interessant og fordomsfrit indblik i hackermiljøet, dets kulturelle koder og selvforståelse.

Kendetegnende for hackerne i bogen er, at de startede med at hacke for sjovs skyld – eller »for the lulz« som det hedder i hackerjargon.

Typisk handlede det om at finde nøgenbilleder på fremmedes facebookkonti, bestille pizzaer i andres navn eller – og nok det vigtigste – adgang til porno. Langsomt udvides spektret til stadig mere avancerede mål, men stadig kun for sportens skyld.

Det er jagten på et kick over at bryde en kode, følelsen af kontrol og den prestige, det giver i hackernes interne chatfora, der driver dem. Folk, der beskæftiger sig med politiske eller moralske fordringer, bliver mobbetud. De er såkaldte »moralfags«.

Et forsvar for ytringsfriheden
Bogen beskriver glimrende, hvordan dette billede langsomt ændrer sig. Et større hackerangreb på Scientology starter, efter at bevægelsen har forsøgt at undertrykke en kritisk video om dem.

I starten er det bare sjovt at drille Scientology, men stille og roligt begynder hackerne at begrunde deres angreb med, at det er et forsvar for ytringsfriheden.

Denne udvikling accelererer under de arabiske revolutioner og i de forskellige hackerangreb i sympati med WikiLeaks.

Hvad der før bare var et spørgsmål om sjov og ballade, bliver nu – under banneret Anonymous – et spørgsmål om idealer og politik. Man hacker for en større sag, for informationsfrihed, frihed på internettet og for at afsløre korruption og magtmisbrug.

Det er dog værd at bemærke, at det ikke er alle hackere, der bliver politiske.

For mange er Anonymous’ aktioner stadig mest et spørgsmål om at hacke for spændingen og hackets egen skyld. Og flere anser den politiske drejning for et forræderi mod den oprindelige hackerkultur.

Nuanceret og velskrevet portræt

Et stærkt træk ved bogen er, at Olson formår at formidle en forståelse for, hvorfor hackerne år ud og år ind bruger alle deres vågne timer foran computerskærmen (en af hackerne havde ikke forladt sit hus i over seks måneder, da politiet anholdt ham).

Hackerne er typisk unge mænd, der ikke har kunnet finde sig til rette i job eller uddannelse. Ofte også med nogle familie- og omsorgsproblemer oven i hatten.

Olson beskriver fint og afdæmpet, hvordan hackerne søger den respekt og anerkendelse i hackermiljøet, som de ikke fik i samfundets institutioner eller på hjemmefronten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Selv om de lever på understøttelse og bor i et nedslidt socialt boligbyggeri, er de på internettet magtfulde mænd, der lægger multinationale selskaber og regeringers hjemmesider ned. Uden for internettet har de ofte meget få venner.

Ud over at være et stærkt og nuanceret portræt af hackerkulturen er Olsons bog også yderst velskrevet. Olson er en erfaren journalist, og det mærker man fra første færd.

De mange tekniske betegnelser bliver drypvis introduceret og forklaret, så man senere i bogen lever sig helt ind i de mange spektakulære hackeraktioner.

Olsons bog kan varmt anbefales til enhver, som ønsker at forstå hackerkulturen, Anonymous og baggrunden for de nye former for internetaktivisme.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden