Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rebel. André Brink har igennem hele sit forfatterskab insisteret på at ville beskrive og forholde sig kritisk til apartheid-styret

Rebel. André Brink har igennem hele sit forfatterskab insisteret på at ville beskrive og forholde sig kritisk til apartheid-styret

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antiapartheid-forfatteren André Brink er død

Den sydafrikanske apartheid-kritiker bag bøger som 'En tør hvid årstid' blev 79 år gammel.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den prisbelønnede forfatter André Brink er død.

Han er kendt som en af Sydafrikas mest markante anti-apartheidforfattere. Og bestsellerforfatten havde netop modtaget den æresdoktorgrad fra Université Catholique de Louvain i Belgien, da han på vej hjem i flyet fredag blev ramt af en blodprop.

André Brink blev 79 år gammel.

En livslang apartheid-kritiker

I sin tale på Louvain-universitetet tidligere på ugen fortalte André Brink om vigtigheden af konstant at sætte spørgsmålstegn ved alle de forhold, man møder i livet. Og det har André Brink altid gjort.

Både i sit arbejde som professor i engelsk på Cape Town University, men især i sit forfatterskab, hvor han utrætteligt har beskrevet Sydafrikas skyggesider og forholdt sig kritisk til apartheid-regimet.

LÆS ANMELDELSE AF HANS SIDSTE ROMAN

André Brink debuterede i 1962 og blev hurtigt en del af en litterære bevægelse Die Sestigers, der med forfattere som Ingrid Jonker og Breyten Breytenbach brugte det afrikanske sprog afrikaans til at modsige sig apartheid-regimet.

En fjende af staten

André Brinks roman 'Kennis van die Aand' fra 1973 blev den første bog på afrikaans, som blev erklæret forbudt af apartheid-styret. Romanen handlede blandt andet om en kærlighedsaffære mellem en sort mand og en hvid kvinde, hvilket var kendetegnende for Die Sestigers-forfatterne: Uden at tøve beskæftigede de sig med kontroversielle emner som sex, politik og religion i deres bøger.

'Kennis van die Aand' blev også André Brinks første udgivelse, som han skrev på engelsk for at forsøge at omgå den sydafrikanske censur.

Der var et forsøg på at sætte ild til mit hus med brandbomber, på at sabotere min bil og true min familie

»Men et forbud betød aldrig kun, at man blev gjort tavs. Det betød også, at man blev betragtet som en fjende af staten. Der var et forsøg på at sætte ild til mit hus med brandbomber, på at sabotere min bil og true min familie. De ransagninger, jeg blev udsat for i mit hjem - og forhørene - de var ikke behagelige at gennemleve«, har André Brink tidligere sagt til den britiske avis The Guardian.

I dag er hans bøger oversat til mere end 30 sprog, og selv har han oversat omkring 70 bøger fra engelsk, fransk, tysk og spansk til afrikaans.

Aktiv professor til det sidste

Mest kendt er André Brink nok for sin roman 'A dry white season', på dansk 'En tør hvid årstid', som udkom i 1979.

Romanen handler om en hvid, sydafrikansk lærer, der mærker det brutale apartheid-regime på egen krop, da han sætter sig for undersøge, hvordan en sort havemand, som arbejdede for læreren, døde i et fængsel.

Bogen blev senere filmatiseret med blandt andre Donald Sutherland og Marlon Brando på rollelisten.

Frem til sin død var André Brink aktiv som engelskprofessor på det lokale universitet. André Brinks sidste roman 'Philida' udkom i 2012.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden