Ros. Morten Hesseldahl mener ikke, at forlagsbranchen er fulgt med tiden.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

Ros. Morten Hesseldahl mener ikke, at forlagsbranchen er fulgt med tiden.

Bøger

Tidligere forlagschef: Litteraturen har aldrig haft det bedre

Forlagene har ingen grund til at beklage sig, mener Morten Hesseldahl.

Bøger

I stedet for at klage over dårlige tider, burde forlagene lige nu stå og klappe begejstret i hænderne.

Litteraturen og det skrevne ord har nemlig aldrig haft det bedre, mener DR's kulturdirektør, Morten Hesseldahl, der tidligere har været forlagsredaktør på Gyldendal og en række andre forlag.

»Skriftsproget, viljen til at skrive og kommunikere på skrift er helt exceptionelt. Fra sms'er til Twitter til litterære eksperimenter på nettet«, siger han:

»Engagementet i dag er helt anderledes end tidligere. Jeg tænker for eksempel på bølgen, hvor fans skriver videre på Harry Potter eller Twilight. Det er måske ikke på et professionelt niveau, men det vidner om mennesker, der elsker deres forfattere så meget, at de bruger timer, dage og uger på at skrive videre på deres værker og diskutere dem«, siger Morten Hesseldahl.

Der bliver selvudgivet som aldrig før
Og noget kunne tyde på, at Morten Hesseldahl har ret i, at litteraturen trives omend i nye former. Blandt andet er antallet af danske selvudgivelser i eksplosiv vækst. På Saxo alene udkommer der i øjeblikket 1.800 selvudgivne titler årligt, og tallet stiger dag for dag.

Morten Hesseldahl anerkender, at der altid vil være brug for redigerende kraft, og han synes, at selvudgiverne skal blive bedre til at gøre brug af redaktører, hvis de vil tages alvorligt.

Men redigeringen behøver ikke nødvendigvis være et forlag, mener han.

I en tale i anledning af at forlæggeren Per Kofod overdrog sit forlag til Lindhardt og Ringhof, kritiserede Hesseldahl forlagene for at pibe og klage i stedet for at komme i gang med omstillingen til den ny virkelighed, hvor de digitale platforme spiller en større rolle.

»Forlagsbranchen synes jo hele tiden, at deres egen uforanderlighed er en forudsætning for alt. De skulle måske overveje en ny forretningsmodel«, siger Morten Hesseldahl.

Han foreslår helt konkret, at forlagene rykker den redaktionelle del af bogudgivelsen ud i nogle agenturer.

Hvis man synes, at kvalitet er bagstræberisk, så er jeg fantastisk bagstræberisk

»Så behøver forlagene ikke have alle de her redaktører ansat og bruge en masse kræfter på at skubbe tusinde manuskripter frem og tilbage over skrivebordene. I stedet for kunne de nøjes med at tage stilling til, om det er noget de vil udgive under deres navn«, siger Morten Hesseldahl, der også er træt af at høre forlagene klage, når de samtidig har penge til høje lønninger og hovedkontorer på nogle af hovedstadens dyreste adresser:

»Man appellerer hele tiden til at politikerne gør noget, fordi indtjeningen er så frygtelig lav«, siger Morten Hesseldahl og peger på ønskerne om at indføre faste priser, indføre statslige indkøbsordninger af bøger, som man har i Norge, og fjerne momsen på bøger.

»Man vil gerne have hjælp på en masse punkter. Det er en af de strategier, man kan vælge for at løse problemerne på fremtidens bogmarked. Men det er svært at komme igennem med det budskab, når man samtidig ser, at der er så mange mennesker ansat på forlagene til høje lønninger, og at forlagene ligger på adresser, som andre sukker efter«.

Johannes Riis vil gerne kaldes bagstræberisk
Hos Gyldendal kan man ikke genkende Morten Hesseldahls kritik.

KRONIK

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke første gang, Morten Hesseldahl gør sig klog på interne forhold i den branche, han forlod for nu snart mange år siden. Det er jo næsten, som om forlagsbranchen har fået sin egen Hans Jørgen Bonnichsen, som en af mine kolleger sagde forleden«, siger Johannes Riis, litterær direktør på Gyldendal, med hentydning til PET's tidligere operative chef, der ofte udtaler sig i medierne om sager, der figurerer under hans tidligere arbejdsplads.

»Jeg synes, at han skulle passe sin forretning, så passer vi vores. Det gælder også lønninger og postadresser i det private erhvervsliv«, siger han.

Johannes Riis mener heller ikke, at litteraturen har det så super, som Morten Hesseldahl mener:

»Hvis man synes, at kvantitet er alt, der tæller, så har Morten Hesseldahl ret. Men hvis man også skeler til kvalitative kriterier, så er jeg sikker på, at litteraturens vilkår ikke er nær så fantastiske, som Hesseldahl hævder«.

»Hvis man synes, at kvalitet er bagstræberisk, så er jeg fantastisk bagstræberisk. Men jeg synes, at man skal stille andre krav og have andre kriterier for væsentlighed end lige kvantitet. Det gælder også på litteraturens område.«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden