Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter til ny kønsdebat-bog: »Vi burde være fornærmede som mænd«

'Den moderne mand' findes et sted mellem penisværksted og homofobi.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Og hvem er han så, ham den ’moderne mand’? Altså ham, der skifter køn med testosteron-skud, går til luder, sutter sin vens pik for sjov eller ikke helt ved, om han kan tillade sig at glo efter et par lækre bryster til en fest.

Ham, der føler sig sat uden for døren af sin kærestes dyre platinkort eller ikke kan identificere sig med feminismens krav om mandebarsel.

»Tanken var at prøve at vende et nysgerrigt blik mod den heteroseksuelle mand som køn. Den hvide heteroseksuelle mand er jo normen og det almindelige, og det almindelige er også ofte det usynlige«, siger den ene af bogens to redaktører, journalist Anders Haahr Rasmussen.

LÆS OGSÅ

Sammen med den svenske journalist Lisa Bartfai har Anders Haahr Rasmussen samlet en række essays om det at være mand i antologien ’Mandens Byrde. Moderne mænd, nye perspektiver’, der udkom i går.

Vi er med inde i penislægens lukrative værksted, får portrætteret islandske fiskere, der savner deres forsørgerstatus, hører en prostitueret kvindes ekspertviden om mænds begær og fastlåste seksualroller og får en historisk gennemgang af, hvordan mænds begær fremstilles som umætteligt og utæmmeligt.

Ud over kønskrigen
Bogen skriver sig ind i traditionen for kønsantologier og debatbøger som ’Fisseflokken’ (1999) og ’Pikstormerne’ (2000).

Men bogen er ikke et generationsportræt eller et talerør for en gruppe vrede mænd?

»Det var vores intention at komme ud over det med med en ’kønskrig’, hvor det meget hurtigt ender med en automatagtig tilsvining af det ene køn. Jeg synes helt ærligt, det er interessant, at jeg og mine venner har sådan et forkvaklet forhold til sex og hinandens kroppe. Men jeg synes også, det er sødt og menneskeligt«, siger Anders Haahr Rasmussen, der bl.a. skriver om køn i Dagbladet Information.

Hvordan skal det forstås: forkvaklet?

»For nylig var jeg i en idrætshal ved Vejen, hvor der sad nogle 10-11-årige piger på tilskuerrækkerne. Jeg har set det tusind gange før, men det ramte mig, hvordan den ene lå med hovedet i den andens skød, mens de andre nussede hår og sådan. Det så så rart og blidt, sanseligt og omsorgsfuldt ud, den der fysiske kontakt. Det lyder forkert for en 34-årig mand, men jeg tænkte, at det vil jeg også! Fra man er 6-7 år gammel som dreng er der jo kun vold, taklinger og slåskampe at være fysisk sammen om«.

Kropsligt forskelligt skolet
Men så får I vel porno og onani senere?

»Ja, men det er også så hårdt. Den der omsorgsfulde berøring på en ikke-erotisk måde kan man som mand nærmest kun have med sin mor. Det er ret brutalt. Drenge og piger bliver adskilt fra hinanden, og drengene kan være sammen om vold og fodbold og pigerne om at nusse og ae, og så skal vi ni år senere mødes til en fest og få et sexliv til at fungere. Efter at vi er blevet helt forskelligt skolet kropsligt«.

Men det er vel, fordi I er så bange for at blive kaldt for homoer?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der opstår hurtigt en form for abefællesskab mellem mænd

»Homofobien præger ens opvækst som mand enormt meget. Det værste, du kan kalde en 13-årig pige, er luder, og ækvivalenten for drenge er bøsse. Der opstår hurtigt en form for abefællesskab mellem mænd, hvor man afstiver sig selv med lidt småsexisme eller misogyni. Så kan man sige ’ no homo’, selv om man sidder ti gutter i et boblebad sammen. Ligesom i det der Blachman-program, hvor der sad to mænd skulder ved skulder og skulle tale følelser, men ikke kunne kigge på hinanden, kun på en kvinde«.

Mændene bakker ud
Du er en af de få mænd herhjemme, der beskæftiger sig med køn fagligt.

»Jeg oplever, at mange mænd bakker ud, når der kommer en kønsdiskussion. De bliver utilpasse over at skulle tale barsel med kvinder, føler sig under angreb og synes ikke, de har noget at vinde. Det er ærgerligt. Efter ’Blachman’ var ham Torben Steno ude og sige, at han aldrig ville blande sig i kønsdebatten mere efter den modtagelse. Det var sjovt. Det svarer til at begynde til fodbold, og fordi du ikke bliver udtaget til førsteholdet med det samme eller er stjerneangriber fra start, så gider du sateme ikke fodbold mere. Det er en interessant berettigethed i stedet for at tænke, at jeg øver mig bare og lærer at fejle bedre næste gang«.

Reaktionært og uden nysgerrighed
Der bliver talt meget om, at mænd er i krise, og de fleste mænd der blander sig i kønsdebatten, er sådan nogle Søren Fauli-, Lasse Rimmer- eller Søren Pind-typer, der føler sig trådt på af kvinder?

»Det virker meget reaktionært. Jeg har svært ved at se, hvilken nysgerrighed det er båret af. Der tales fra et sted, hvor man godt kan lide tingene, som man forestiller sig, de var engang. Og der er nogen, der har rodet op i den orden, og nu er det kraftedeme nok! Det er bagudskuende«.

»Feminismen er gået for langt, siger de. Men kigger meget sjældent indad. Hvis man synes, man har svært ved at være i et parforhold, så er det næsten komisk at stille sig op og sige, at det er, fordi kvinderne er blevet for frigjorte. Man må da kigge på sig selv først«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skammen

Mænd har to positioner i kønsdebatten: De, der synes, at alt var bedre i gamle dage, og så de mænd, der skammer sig over andre mænd og bakker feministerne op.»Jeg kan godt genkende et element af skam. Ikke i forhold til f.eks. ligeløn, men når jeg hører mine veninder tale om, hvordan det er at gå på gaden om sommeren og føle sig overdrevet seksualiseret. Der bliver jeg ramt af, hvordan jeg selv bidrager, for hvis der kommer en flot kvinde gående ned ad gaden, skal jeg virkelig anstrenge mig for ikke at glo. Samtidig bliver man som mand nærmest opdraget til det af medier, film og et byrum fyldt med billeder af afklædte kvinder. Det er, som om der implanteres en lille knap i én, der aktiverer begæret. Når jeg f.eks. ser en plakat af en kvinde i bikini med halvåben mund. Det er en distraktion og begrænsende, at jeg konstant bliver fortalt den samme historie om, hvad jeg skal begære. Som nummerpigerne til boksning. Det er uopfindsomt og primitivt, og vi burde være fornærmede som mænd«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden