Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Debut. 18-årige Yahya Hassan har vakt opsigt med sin hudløse fortælling om livet i ghettoen i Aarhus med forældresvigt, vold og kriminalitet.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmelderne er chokerede og dybt begejstrede for Yahya Hassans digte

Indvandrerdigterens personlige fortælling giver et chokerende og unikt indblik i indvandremiljøet, mener anmeldere.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kun 18-årige nydansker Yahya Hassan kan skrive, så den danske anmelderstand får kuldegysninger.

Hans debutdigtsamling med den simple titel 'Yahya Hassan' imponerer litteraturanmelderne dybt, og de beskriver den som både stærk og gribende.

Flere af anmelderne fremhæver, hvor opsigtsvækkende læsning debutsamlingen er, fordi den giver et unikt billede af et indvandrermiljø, som få kender til.

»Det er et chokerende indblik i et nutidigt miljø, det er et eksplosivt stof, der rammer alle, som læser det, og som vil vedblive at sende bølger gennem den offentlige samtale«, skriver Jyllands-Postens anmelder Lars Skinnebach.

Han kalder digtsamlingen »et af de mest kompromisløse opgør i dansk litteratur«.

Skrevet på en motor af vrede Yahya Hassan skriver om sin egen opvækst i et ghettoområde i Aarhus, hvor hans barndom har været præget af vold og svigt fra forældrene samt hans egne kriminelle handlinger.

Digtsamlingen beskæftiger sig også med hans nuværende tilværelse som elev på forfatterskolen. Men det er særligt beretningerne fra barndommen, der får anmelderne til at måbe.

»Debuten er skrevet på en motor af vrede og fremmedgjorthed i et befriende direkte sprog, der ikke er sovset ind i indadvendte mystiske metaforer«, skriver Ekstra Bladets anmelder Jacob Ørsted.

Han mener, at digtsamlingen er så stærk, netop fordi lyrikken er baseret på den unge digters egne livsoplevelser. Og når man læser den, så »løber det koldt ned af ryggen«, skriver Jacob Ørsted.

Politikens Lilian Munk Rösing får ligefrem fornemmelsen af, at samlingen brænder mellem hænderne, når hun sidder med den .

»Det er muligt, at ordene lider under Yahyas voldsomme behandling, men i så fald er det lidelse af den glødende, produktive slags, hvor det danske sprog bliver pint til at kunne noget, vi ikke vidste, det kunne«, skriver hun og kalder samlingen »stærkt lyrisk formarbejde«.

LÆS ANMELDELSE

Yahya Hassans personlige fortælling har allerede inden udgivelsen skabt voldsom debat og blandt andet medført, at han har modtaget dødstrusler på grund af sine afsløringer fra barndommen.

Afsløringer der ifølge Kristeligt Dagblads anmelder Peter Stein Larsen er skrevet med en 'afdæmpet internaliserende smerte', som anmelderen formulerer det.

Grusomme scenarier

Peter Stein Larsen drager endda paralleller til kendte danske lyrikere som Naja Marie Aidt og Lone Hørslev, hvis værker ligeledes skildrer stærkt personlige erindringer.

LÆS OGSÅ

»Hvad der gør Yahya Hassans digte så effektfulde, er den nøgterne og illusionsløse måde, hvorpå han skildrer de ofte frygtelige og grusomme scenarier, som udspiller sig«, fremhæver Peter Stein Larsen.

I dag får danskerne hele indvandrens egen historie, når den udkommer i usædvanlige 6.000 eksemplarer. Normalt bliver digtsamlinger udgivet i nogle hundrede oplag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden